Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Maciej86

Re: Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Postautor: Maciej86 » 26 cze 2019, 22:54

Jeżeli chodzi o wystawę to długo się oduczałem, że najlepsza wystawa to południowy-wschód - jako budowlaniec (nie branża kubaturowa) uczony byłem na studiach, że słońce, termika, efektywność dnia i super strona itp. I jak najbardziej przy projektowaniu domów jednorodzinnych pewnie to się sprawdza.
- Gdy mówimy o mieszkaniu to wystawy północne są fajne na sypialnie. Rano nie będzie budził nas upał i słońce, a wieczorem nie będzie za gorąco. Zauważcie też, że pokoje mają naprawdę spore okna (ma to swoje minusy i plusy), więc na północnej stornie będzie i tak sporo światła, ale odbitego - nie będzie razić.
- Jeżeli chodzi o salon/balkon to już inna kwestia: dla osób spędzających pierwszą połowę dnia w domu oraz dzieci to fajnie mieć wschód/południe. Kawa w oświetlonym salonie. Czy południowe słońce na balkonie. Jeżeli nie planujemy opalania :) a pracę zaczynamy z rana i kończymy 15-18 wystawa zachodnia pozwala ostatnie słoneczne godziny dnia spędzić w naturalnym świetle na balkonie/salonie. Oczywiście pomieszczenia południe i zachód pod koniec dnia mogą być trochę nagrzane.
Patrząc na nasz budynek i mpzp to:
* wiemy co jest na południe - parking, budynek jednorodzinny i widok na GB. Fajne tarasy dobrze wykorzystujące światło na 3 piętrze. Czy widok się troszkę zmieni po zabudowie jeszcze nie wiemy, będzie raczej cicho - dźwięki z naszego małego parkingu i wjazdu nie powinny chyba nikomu za bardzo przeszkadzać
* wschód pozostaje zagadką - budynek będzie pewnie podobnej wysokości z odległością od granicy 4m - ogródki powinny być dostatecznie oświetlone.
* północna zieleń? może skwer, może pozostanie przez lata takie dzikie miejsce, może jakiś plac zabaw. Przynajmniej nic nie będzie dawało dużego cienia i sypialnie w tą stronę powinny mieć trochę intymności tak jak te na południu na wyższych piętrach
* po stronie zachodniej te ciągi komunikacyjne, odsuwają inne inwestycję i jeżeli pozostaną te wysokie drzewa to też intymniej będzie na całej ścianie. Gorzej z ogródkami, pewnie żywopłot czy tuje dopiero skutecznie odgrodzą od spacerowiczów. Będzie tam też pewnie trochę cienisto (niektórzy lubią) ja długo myślałem nad mieszkaniem z ogródkiem super sprawa latam i dla dzieci. Grylli palić (nawet elektrycznych) zazwyczaj na ogródkach przy mieszkaniach nie można, ale relaks na leżaku przy winie i książce w weekend ekstra sprawa.

Jeżeli mowa o o działce 1242 to zgodnie z opisem planu: dopuszcza się lokalizowanie budynku bezpośrednio przy granicy (od naszej strony pewnie bez ograniczeń od strony zachodniej trzeba będzie zwrócić uwagę na ppoż). Dodatkowo na parterze mogą znajdować się lokale usługowe. Taka działka - jeżeli rejon będzie popularny zapewne będzie zabudowana.

bono19

Re: Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Postautor: bono19 » 27 cze 2019, 14:18

Hej,

Ciągle przymierzam się do parteru, zostało ostatnie mieszkanie od strony zachodniej, jednak teraz jestem lekko zmieszany.
Według Ciebie tam zmieszczą jeszcze jakiś budynek?

Granica inwestycji (ogródka parteru) do działki 1242 to około 11 metrów (czyli szerokość działki 1241, z której według MPZP ma być wydzielone ~6m na pas zieleni i ~5m (coś dużo) na chodnik.

Działka 1242 ma według geodezyjnej mapy podobną szerokość ~11-12 metrów na oko. Zakładając wymagane odstępy od działki Modern Living i chodnika - jaka jest fizyczna możliwość coś tam postawić?

Obrazek

Swoją drogą, dokonując pomiarów odległości na mapie, udało mi się obliczyć i oszacować długość ogródków od strony zachodniej- około 7 metrów.
Dodając około 6 metrów na planowany "pas zieleni", myślicie że te łączne 13 metrów od okien mieszkań na parterze da jakieś poczucie prywatności (ludzi idących po chodniku)?

Byłem ostatnio na budowie i zastanawia mnie też kwestia terenu - inwestycja wydaje się położona nieco niżej niż budynek Modern Living i działka na planowany chodnik.
Chyba że to narazie takie złudzenie i przy działaniach na działkach 1241 i 42 po prostu ten teren wyrównają do poziomu inwestycji BR, czyli ok 227,30-60mnpm.

Odnośnie zacienienia to południowe słońce oświetla pięknie ogródki, także na opalanie jak znalazł. Poniżej zdjęcie z godziny ok 15:30, gdzie słońce bezpośrednio oświetla oraz godz. 18, gdzie słońce przebija się już tylko lekko zza drzew. Jak dla mnie wygląda to całkiem fajnie i przyjemnie (szczególnie teraz, przy takiej temp, nigdy nie byłem zwolennikiem bronienia się przed słońcem roletami, żeby uniknąć sauny po pracy). Jest jednak jednocześnie obawa o zimę czy dni nieco mniej słoneczne czy nie będzie jednak za ciemno. Okna są co prawda duże i do ziemi, jednak czy wystarczą, żeby oświetlić mieszkanie o głębokości 8m? Hm..

15:30
Obrazek

18
Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 lip 2019, 10:24 przez bono19, łącznie zmieniany 2 razy.

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 27 cze 2019, 17:22

bono19 pisze:Hej,
Działka 1242 ma według geodezyjnej mapy podobną szerokość ~11-12 metrów na oko. Zakładając wymagane odstępy od działki Modern Living i chodnika - jaka jest fizyczna możliwość coś tam postawić?

Dopuszcza się zbliżenie do granicy działki, jeżeli dopuszcza to MPZP - więc w teorii można wybudować ścianę bardzo blisko granicy 1242-1241. Z drugiej strony jest większy problem, zbliżenie takie pewnie wymagałoby wykonania ściany oddzielenia przeciwpożarowego. Dodatkowo należy uwzględnić cień rzucany na okna inwestycji Modern Living. Może to być problematyczne, ale czysto teoretycznie można wcisnąć tam jakiś budynek (szerokości 8-10 metrów). Jeżeli będzie to opłacalne - może w przyszłości, bo należy pamiętać np. o miejscach parkingowych - Krakowscy deweloperzy wykażą się bardzo dużą kreatywności. Kupując mieszkanie w zabudowie miejskiej zawsze należy brać pod uwagę stopniowy wzrost jej intensywności - dlatego często starsze osiedla mające ustaloną strukturę pozostają przez lata stosunkowo "luźne". Tutaj MPZP jest o tyle dobry, że zapewnia skwer po północy i chodnik/ścieżkę od zachodu to i tak fajnie. Ten domek jednorodzinny też długo się nie zmieni - ale można sobie wyobrazić sytuacje, że w (mam nadzieje dalekiej) przyszłości ktoś odkupi tą działkę i postawi tam coś w czym można upchnąć więcej ludzi. Liczę też, że budynek od wschodu nie będzie blisko granicy, a wizualnie nie będzie straszył.

bono19

Postautor: bono19 » 27 cze 2019, 20:50

Hm, nawet jakby jakiś deweloper totalnie uparł się na tę działkę to chyba nie ma jednak możliwości wciśnięcia tam czegokolwiek(?)
Obiekt o szerokości 8m wkleiłem na działkę 1242 (przy samej granicy z 1241), jednak odległość od ścian Modern Living jest raczej niedopuszczalna nawet, gdyby to był jakiś jednokondygnacyjny jamnik. Co myślisz?

Zastanawia mnie jednak jednocześnie co w takim razie zrobią z taką samotną wąską, acz długą działką 1242..
Budynki Modern Living są w akceptowalnej odległości od inwestycji, ale jakby ktoś miał coś jeszcze postawić pomiędzy to przecież sąsiedzi mogliby praktycznie zaglądać do swoich okien.

Obrazek

Obrazek

Teoretycznie jest obecnie 20 metrów od granicy jednej działki do drugiej (i ponad 30m od budynku do budynku).
Niemniej odjąć trzeba działkę 1241 (pas zieleni i chodnik pieszy) o szerokości ~10 metrów, więc zostaje działka budowlana o szerokości bezwzględnej 10 metrów.

Pozdrawiam
Błażej

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 02 lip 2019, 12:47

Też liczę na brak opłacalności stawiania tam czegokolwiek :). Budynek może być na granicy z terenem zielonym/chodnikiem po drugiej stronie przy budynku będzie ciężko (ale jest to wykonalne) pewnie w praktyce otrzymalibyśmy 8m szerokości - a patrząc na inwestycję na przeciwko w kierunku północnym

Obrazek
jest to możliwe. Można też coś wcisnąć "pomiędzy" i wtedy budynek z obu stron może być w granicy:

Obrazek

,daje to miejsce na jakieś mniejsze budynki wielorodzinne czy bliźniaki. W miejscach "przy" budynkach gdzie jest wąsko -> miejsca parkingowe/wiaty garażowe/teren zieleni zorganizowanej. Oczywiście to spora strata powierzchni działki dla tak małych obiektów, ale jak już pisałem: gdy stanie się to opłacalne pomysł się znajdzie. Przykładem jest zabudowa na Warszawskiej Woli i Mokotowie, gdy stało to się opłacalne wciska się nowe budynki gdziekolwiek - jeżeli pozwala na to mpzp, protesty mieszkańców niewiele dały (czasem konserwator pomagał). Według mnie decydując się na mieszkanie w mieście trzeba mieć z tyłu głowy zawsze, że za kilka, kilkanaście, a może kilkadziesiąt lat teren wokół będzie zabudowany. Dlatego z tego skweru po stronie północnej będzie można być zadowolonym jak powstanie bo póki go nie ma to mpzp można zmienić (szczególnie jak się ma układy i pieniądze). Oczywiście w KRK jest jeszcze sporo atrakcyjniejszych miejsc skąd można wycisnąć kasę.

bono19

Postautor: bono19 » 03 lip 2019, 10:50

Dzięki za wypowiedź Maciej. Co do możliwości to chyba masz rację - kiedy nadarzy się okazaja, potrzeba i pojawią się pieniądze to obawiam się, że wszystko będzie możliwe..

Przy założeniu, że pas zieleni i chodnik faktycznie się pojawią, to postawienie nawet wąskiego - 8m budynku równolegle do budynków ML byłoby jednak ciężkie, bo minimalna odległość ścian budynków wg. warunków technicznych na dwóch róznych działkach to bodajże 8m. Poza tym nie wyobrażam sobie, że ktoś kto kupił mieszkanie na wschodniej stronie ML na parterze/1p miałby taki widok:

Obrazek

To już by była akcja poza wszelką skalą.
Bardziej prawdopdoobna jest ta druga opcja, którą zaprezentowałeś lub jak może plany na chodnik i pas zieleni przegrają z wizją zarobienia pieniądzy przez kogoś z układami.
Cena ceną, ale coraz więcej niepewności pojawia się przy tej inwestycji, której "kameralność", zieleń i spokój najbardziej mnie zachęciły - chyba jednak odpuszczę.

slomski007

Postautor: slomski007 » 26 sty 2020, 17:20

Dzięki za wspaniałe analizy uwzględniające zdjęcia, pomiary, analizę mapki itd.

Zakładam czystoteoretycznie, że taka sytuacja może mieć miejsce: ktos z układami kupi 1241 (gdzie ma powstac docelowo chodnik), połaczy 1242 i postawi blok. Czy da sie temu jakkolwiek zaradzic?

89_deszcz

Postautor: 89_deszcz » 26 sty 2020, 20:07

slomski007 pisze:Dzięki za wspaniałe analizy uwzględniające zdjęcia, pomiary, analizę mapki itd.

Zakładam czystoteoretycznie, że taka sytuacja może mieć miejsce: ktos z układami kupi 1241 (gdzie ma powstac docelowo chodnik), połaczy 1242 i postawi blok. Czy da sie temu jakkolwiek zaradzic?

Najważniejsza jest odległość przyszłego bloku, od bloku który już stoi. Jeśli wymagana odległość się zgadza i blok bedzie postawiony zgodnie z miejscowym terenem zgospodarowania, to nie trzeba miec zadnych ukladów, On poprostu powstanie mimo protestów osob które juz mieszkaja w pobliżu.

slomski007

Postautor: slomski007 » 26 sty 2020, 20:47

...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2021, 20:03 przez slomski007, łącznie zmieniany 1 raz.

89_deszcz

Postautor: 89_deszcz » 28 sty 2020, 10:03

slomski007 pisze:Sugerujesz, że legalnie blok mógłby powstać na działce 1242 i blok ten miałby 8 metrów szerokości?

Może być inna budowa :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”