Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tadek

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: tadek » 17 gru 2019, 18:41

Czy ktoś z potencjalnych lub rzeczywistrych nabywców mieszkania na tym osiedlu weryfikował poziom hałasu dobiegającego od autostrady? Czy jest on bardzo dokuczliwy? Wprowadzono teraz ograniczenie szybkości dla ruchu na obwodnicy, co raczej nie spowoduje ograniczenia korków ale może zmniejszy poziom hałasu. W przyszłości jednak ma być dobudowany trzeci pas więc obecne ograniczenia mogą i tak zostać kiedyś zniesione.

Radarinio30

Postautor: Radarinio30 » 18 gru 2019, 22:41

Kupiliśmy mieszkanie w etapie III. Obecnie mieszkamy na ruczaju. Niby jest ulica Bobrzynskiego 3 bloki dalej ale szum jest tak czy siak.
Szum z ul. Borzyńskiego jest zbliżony do tego z autostrady. Tak naprawdę hałas na wysokość kościoła jest znacznie większy niż jak zejdzie się w dół osiedla. Mieszkańcy okolicznych bloków mówią że hałasu, w mieszkaniach przy otwartych oknach nie jest aż tak dokuczliwy. Można powiedzieć że nie słychać.
Jak jest w praktyce? Wyjdzie w czasie.

pozdro

Postautor: pozdro » 19 gru 2019, 8:53

Mieszkalem na bobrzynskiego w 3 linii zabudowy nigdy nie slyszalem aut z bobrzynskiego. Moze na ostatnim pietrze slychac ale na nizszych oslonietych blokami bylo cicho na klinach trz bedzie cicho jak bedzie mieszkanie plus i kilka linii zabudowy do autostrady.
Mieszkam tez niedaleko torow i nie slysze pociagow halas wystepuje tylko w pierwszej linii zabudowy. Sciana zelbetu w postaci innych budynkow skutecznie chroni przed halasem.

Carlaine-C1

Postautor: Carlaine-C1 » 06 lut 2020, 10:55

Hej,
Ktoś już ma informacje o pierwszych odbiorach?

criss22041991

Postautor: criss22041991 » 06 lut 2020, 12:48

Odpowiedź z Atalu na pytanie o odbiorach:

-------------------------------------
W odpowiedzi na pytanie informuję, że dokładne terminy odbiorów jeszcze nie są znane. Nie mniej jednak pragnę nadmienić, iż w dniu wczorajszym tj. 04.02.2020r. zostało złożone zawiadomienie o zakończeniu robót do Państwowej Straży Pożarnej oraz do Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Złożenie do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego wniosku o decyzję pozwolenia na użytkowanie musi, zgodnie z obowiązującym prawem, być poprzedzone pozytywną kontrolą lub milczącą zgodą, tych dwóch instytucji. Biorąc pod uwagę przewidziane w prawie terminy na przeprowadzenie kontroli przez wszystkie wyżej wspomniane instytucje, przekazania lokali planowane są raczej nie wcześniej niż w drugiej połowie marca.
-------------------------------------

Magdalena L

Postautor: Magdalena L » 08 lut 2020, 12:46

Dzień dobry,

Mam pytanie do osób, które kupiły mieszkania od Atal na Klinach lub rozważały ich kupno. Mianowicie w Prospekcie Informacyjnym jaki otrzymaliśmy jest zapis, że inwestycja jest finansowana dzięki:
-udziałowi własnemu na poziomie: 28,5%
-środkom kredytowym lub emisją obligacji: 56,3%
-wpłatom nabywców: 15,2%

W dziale IV księgi wieczystej KR1P/00473790/5 wpisano roszczenia na rzecz banku hipotecznego o ustanowienie na rzecz banku hipotek umownych, dla zabezpieczenia spłaty kredytu na nieruchomościach lokalowych jednocześnie z wyodrębnieniem lokalu, innego niż przedmiot umowy.

Czy powinnam sie bać? Różni ludzie ostrzegali mnie by unikać inwestycji deweloperskich jeśli są takie zapisy odnośnie hipoteki. Czy to bezpieczne? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

kwk

Postautor: kwk » 08 lut 2020, 19:56

Magdalena L pisze:Dzień dobry,

Mam pytanie do osób, które kupiły mieszkania od Atal na Klinach lub rozważały ich kupno. Mianowicie w Prospekcie Informacyjnym jaki otrzymaliśmy jest zapis, że inwestycja jest finansowana dzięki:
-udziałowi własnemu na poziomie: 28,5%
-środkom kredytowym lub emisją obligacji: 56,3%
-wpłatom nabywców: 15,2%

W dziale IV księgi wieczystej KR1P/00473790/5 wpisano roszczenia na rzecz banku hipotecznego o ustanowienie na rzecz banku hipotek umownych, dla zabezpieczenia spłaty kredytu na nieruchomościach lokalowych jednocześnie z wyodrębnieniem lokalu, innego niż przedmiot umowy.

Czy powinnam sie bać? Różni ludzie ostrzegali mnie by unikać inwestycji deweloperskich jeśli są takie zapisy odnośnie hipoteki. Czy to bezpieczne? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

Mówisz o tych "ROSZCZENIE O USTANOWIENIE HIPOTEKI UMOWNEJ"? jeśli tak, to bank np. PKO ustanawia takie hipoteki dla swoich klientów, a one potem są przenoszone do konkretnej księgi wieczystej lokalu. Ale sobie potwierdz to, bo ja jestem tylko gosciem z internetu :)

Nashi

Postautor: Nashi » 24 lut 2020, 16:57

W związku z rozesłanymi mailami dotyczącymi wizyt w mieszkaniach 4 i 6 marca, czy ktoś wie, czy Atal rzeczywiście ma zamiar respektować kategoryczny zakaz wnoszenia poziomic? Proponują wykonanie pomiarów pod zabudowę kuchni, ale z tego, co rozmawiałam ze stolarzem, który miałby wykonać dla mnie meble, nie ma szans zrobić tych pomiarów bez poziomicy...

Foxyyy

Postautor: Foxyyy » 26 lut 2020, 7:01

Nashi pisze:W związku z rozesłanymi mailami dotyczącymi wizyt w mieszkaniach 4 i 6 marca, czy ktoś wie, czy Atal rzeczywiście ma zamiar respektować kategoryczny zakaz wnoszenia poziomic? Proponują wykonanie pomiarów pod zabudowę kuchni, ale z tego, co rozmawiałam ze stolarzem, który miałby wykonać dla mnie meble, nie ma szans zrobić tych pomiarów bez poziomicy...

Jakimi mailami? Którego etapu to dotyczy?

Nashi

Postautor: Nashi » 26 lut 2020, 10:41

III etap

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”