Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Jo-la

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: Jo-la » 04 mar 2020, 14:58

Marcin 1 pisze:Czy ktoś z was decydował by się na taki odbiór ( przed odbiór) a jak sprawa czynszu w takim przypadku? I co fachowiec będzie mógł tam zrobić jeżeli nie będzie mediów.

Mam mieszkanie w 1 etapie. Dzwoniłam dziś do nich i oczywiście możliwy jest tylko odbiór techniczny, ale po zapłacie całości. W życiu nie zapłacę im wszystkiego za lokal, który nie ma pozwolenia na użytkowanie i nie wiadomo kiedy będzie miał... a co jeśli nie będzie miał nigdy? Zbyt duże ryzyko, znajomy prawnik mówi to samo, doradca kredytowy też.

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 04 mar 2020, 18:29

Prawdopodobnie chodzi o drogę do kogo ma należeć czy do( gminy czy do ata.. ) i przypuszczalnie o to się przepychają ale nie jestem pewien i jeszcze będę się dowiadywał ale to i tak nie ma znaczenia jaki powód jak i tak nie będzie można mieszać

paul1989

Postautor: paul1989 » 04 mar 2020, 20:34

Jo-la pisze:
Marcin 1 pisze:Czy ktoś z was decydował by się na taki odbiór ( przed odbiór) a jak sprawa czynszu w takim przypadku? I co fachowiec będzie mógł tam zrobić jeżeli nie będzie mediów.

Mam mieszkanie w 1 etapie. Dzwoniłam dziś do nich i oczywiście możliwy jest tylko odbiór techniczny, ale po zapłacie całości. W życiu nie zapłacę im wszystkiego za lokal, który nie ma pozwolenia na użytkowanie i nie wiadomo kiedy będzie miał... a co jeśli nie będzie miał nigdy? Zbyt duże ryzyko, znajomy prawnik mówi to samo, doradca kredytowy też.

Co na to mówi umowa deweloperska?

Jo-la

Postautor: Jo-la » 04 mar 2020, 21:11

paul1989 pisze:
Jo-la pisze:

Mówi tylko tyle ze do 4 miesięcy mogą się spóźnić bez konsekwencji dla nich.

Jo-la

Postautor: Jo-la » 04 mar 2020, 21:14

Marcin 1 pisze:Prawdopodobnie chodzi o drogę do kogo ma należeć czy do( gminy czy do ata.. ) i przypuszczalnie o to się przepychają ale nie jestem pewien i jeszcze będę się dowiadywał ale to i tak nie ma znaczenia jaki powód jak i tak nie będzie można mieszać

Nie pocieszasz jeśli to faktycznie chodzi o drogę... Kolega mi opowiadał, że w bloku przy Pachońskiego był problem ze zbyt wysokim chodnikiem i straż nie chciała wydać zezwolenia na użytkowanie. A chodnik był miasta i się tak przepychali...4 lata...

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 04 mar 2020, 21:33

Wiesz o co by nie chodziło deweloper nie był by tak wspaniałomyślny żeby nas wpuszczać do odebrania mieszkania jak by nie chciał odzyskać pieniędzy i na pewno jacyś ludzie na to pójdą Ja się nie umawiam na odbiór mieszkania na tych warunkach a mam mieszkanie w bloku 8a

paul1989

Postautor: paul1989 » 04 mar 2020, 22:02

Jo-la pisze:
paul1989 pisze:
Jo-la pisze:Mam mieszkanie w 1 etapie. Dzwoniłam dziś do nich i oczywiście możliwy jest tylko odbiór techniczny, ale po zapłacie całości. W życiu nie zapłacę im wszystkiego za lokal, który nie ma pozwolenia na użytkowanie i nie wiadomo kiedy będzie miał... a co jeśli nie będzie miał nigdy? Zbyt duże ryzyko, znajomy prawnik mówi to samo, doradca kredytowy też.

To nie wiem co to za umowa deweloperska kiedy nie jest napisane co po czym nastepuje. Wpłaty, odbiory, wady, ostateczny odbiór kluczy, przeniesienie wlasnosci. Prawnik tego nie sprawdzał?

Jo-la

Postautor: Jo-la » 04 mar 2020, 22:08

Marcin 1 pisze:Wiesz o co by nie chodziło deweloper nie był by tak wspaniałomyślny żeby nas wpuszczać do odebrania mieszkania jak by nie chciał odzyskać pieniędzy i na pewno jacyś ludzie na to pójdą Ja się nie umawiam na odbiór mieszkania na tych warunkach a mam mieszkanie w bloku 8a

Jestem z 8B i też nie odbieram ;)

Jo-la

Postautor: Jo-la » 04 mar 2020, 22:08

paul1989 pisze:
Jo-la pisze:
paul1989 pisze:Co na to mówi umowa deweloperska?

To nie wiem co to za umowa deweloperska kiedy nie jest napisane co po czym nastepuje. Wpłaty, odbiory, wady, ostateczny odbiór kluczy, przeniesienie wlasnosci. Prawnik tego nie sprawdzał?

Jasne, że są terminy tylko jest zapis ze mają prawo je zmienić.

Zloty

Postautor: Zloty » 14 mar 2020, 10:08

Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum.

Mam zarezerwowane mieszkanie w etapie drugim jednak martwi mnie fakt przenoszenia daty przekazania kluczy - w styczniu podano mi termin wrzesień / październik 2020r. Aktualnie jest to styczeń 2021r. Nie podpisałem jeszcze umowy deweloperskiej i chciałbym dowiedzieć się możliwie najwięcej o tej inwestycji. Czy ktoś mógłby przybliżyć / wie więcej na temat pozwolenia na użytkowanie? Nie ukrywam, że ta kwestia martwi mnie najbardziej.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”