Mieszkania Głowackiego Kraków od Dom-Bud - opinie i forum inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
dj1234

Re: Mieszkania Głowackiego Kraków od Dom-Bud - opinie i forum inwestycji

Postautor: dj1234 » 27 mar 2020, 19:54

wiem, dlatego podałem całkowity koszt za 1m3 gazu, podzieliłem kwote do zapłaty przez zużycie, cześć stała i abonamentowa wynosiła ok. 10%,
po prostu odkąd ogrzewam gazem a będzie to juz 10 lat cena systematycznie spada, kiedyś było to pod 3zł/m3, teraz jest poniżej 2zł, dlatego i opłacalność jest większa

mac_kow

Postautor: mac_kow » 27 mar 2020, 20:26

dj1234 pisze:z fizyki wiadomo, że 1 GJ=278 kWh,
1m3 gazu=11,263kWh
1m3 gazu to ok. 1.93zł (całkowite koszty)
1kWh z gazu=0,171zł
1GJ z gazu= 47,54zł
1GJ z mpec=51.38zł (tyle płace obecnie w rachunku za mieszkanie)

Głupie pytanie. Pytam poważnie. Czy to wyliczenie bierze pod uwagę sprawność kotłów? Czy w instalacjach z "centralną kotłownią" też są po prostu ciepłomierze i płaci się za GJ po wyliczonej w ten sposób stawce?

A może płaci się "proporcjonalnie" i najpierw sumuje się GJ a później z proporcji wylicza liczbę zużytych metrów gazu, ale na podstawie faktury za gaz.

Adam

Postautor: Adam » 28 mar 2020, 10:27

Wypowiedzi i przeliczenia mowil same za siebie ale ....... nie zapominajmy o praktycznym punkcie swojej instakacjii
W okresie szybkich zmian temp mozna wczesniej uruchomic ogrzewanie a nie czekac na MPC !
Interseuje mnie ten projekt ale nie jestem w stanie tam podjechac ...
Budowa sie posuwa ?

dj1234

Postautor: dj1234 » 28 mar 2020, 22:27

Głupie pytanie. Pytam poważnie. Czy to wyliczenie bierze pod uwagę sprawność kotłów? Czy w instalacjach z "centralną kotłownią" też są po prostu ciepłomierze i płaci się za GJ po wyliczonej w ten sposób stawce?

A może płaci się "proporcjonalnie" i najpierw sumuje się GJ a później z proporcji wylicza liczbę zużytych metrów gazu, ale na podstawie faktury za gaz.

O szczegółach rozliczenia pewnie lepiej wypowiedział by się ktoś, kto użytkuje mieszkanie z kotłownią gazową, ja ogrzewam dom jednorodzinny,
Jak dla mnie, na logikę, to pewnie ta druga opcja ma większy sens, każde mieszkanie ma ciepłomierz, sumuje się zużycie GJ, zużycie m3 i proporcjonalnie płaci już za rzeczywiste m3 gazu, co uwzględnia wszystkie straty po drodze.
Obliczenia zakładają tzw wsp. konwersji 1m3 gazu na 1kWh ciepła, raczej przy założeniu pełnej konwersji energii tj. przy sprawności spalania 100%,
na szczęście nowoczesne kotły gazowe, zwłaszcze kondensacyjne, mają te sprawności w tych granicach.
Przy mniejszych sprawnościach oczywiście koszt ogrzewania gazem jest proporcjonalnie większy.

Neighbour

Postautor: Neighbour » 15 sie 2020, 10:18

yyeeoo pisze:
bulkas pisze:
yyeeoo pisze:Wygrało już dawno temu Rydla32 - ale też z żoną Głowackiego nam dość mocno chodziło po głowie :)

super :) w takim razie gratuluje wyboru. Też mi się rydla podoba, ale niestety pozostał bardzo mały wybór, chciałem mieć ostatnie piętro tam :(
Z ciekawosci jeszcze - czemu jednak Rydla32?

Hmm w skrócie:

-Deweloper - byliśmy na wielu spotkaniach i Echo jednak naprawdę klasa sama w sobie, jeżeli chodzi o obsługę w biurze.
- Wykonawca Mota-Engil i ceniony projektant Czarakcziew
- Kameralne i w naszej opinii bardzo ładne osiedle.
- Bardzo dobre materiały akustyczne ( silikaty akustyczne, stropy etc)
- większość mieszkań kupowały rodziny ( rozmowy na dniu otwartym na budowie, czy w biurze) a nie jak to jest w Krakowie zazwyczaj - pod inwestycję na wynajem dla studentów lub obcokrajowców.
- Dobry wyjazd w obie strony - czy to na Bronowicką, czy pod tunelem.
- Obok fort Bronowice, który może być kiedyś przekształcony w fajną sferę usługową, do Młynówki 3 minuty.

Mi to wygląda jak gadka dewelopera. Już lepiej jednak mieszkać pod studentami niż pod rodzinką z 3 bąbelków.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”