Użytkownik1 pisze:Mnie bardzo ciekawią ograniczenia liczby osób przy odbiorze mieszkania. Deweloper narzuca nam liczbę osób - 2. Jakim prawem? Mamy ograniczenia trzymania się na odległość 2 metry, bycia w maseczkach i rękawiczkach. Na jakiej podstawie deweloper ogranicza nas w prawie należytej kontroli przy odbiorze mieszkania za pomocą wykwalifikowanej firmy? Ciekawa jestem, jak to wygląda u innych deweloperów. Gdyż sytuacja jest deweloperowi jest na rękę "wprowadzamy ograniczenia w trosce o bezpieczeństwo, dlatego zostają dwie osoby, z których jedna jest od dewelopera..."
U mnie krewni odbierali mieszkanie w Warszawie w okolicach 2015 roku i było pozwolenie na tylko jedną osobę przy odbiorze. Z perspektywy developera sprowadzanie fachowców jest uciążliwe, ponieważ klienci negocjują cenę po wykryciu usterek. Aktualnie właścicielem mieszkania jest developer i z tego co się orientuje on może narzucać takie zasady - jeżeli się mylę i powstało prawo regulujące procedurę odbiorową to niech ktoś mnie poprawi.