Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
aro_kr

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: aro_kr » 06 maja 2020, 18:17

Ilidano pisze:Dziś dzwoniłem do ING w sprawie kredytu, jako że dochody osiągam z działaności gospodarczej z automatu zostałem skreślony, dochody mam wysokie a wkład własny nawet na poziomie 50% nie jest dla mnie problemem. Będę jeszcze dzwonił do innych banków, ciekaw jestem co mi powiedzą.

Obecnie banki są bardzo ostrożne, ING nie udziela żadnych kredytów hipotecznych na budowy, które rozpoczęły się w tym roku, niezależnie od wysokości wkładu własnego czy uzyskiwanego wynagrodzenia. Za duże ryzyko.

Fantasmagorie

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Fantasmagorie » 06 maja 2020, 19:17

Akurat ING jest bardzo wybredne jeśli chodzi o klienta hipotecznego i juz w zeszłym roku udzielało kredytów przede wszystkim osobom z minimum 20% wkładem własnym i na umowie o pracę.

55piotras

Postautor: 55piotras » 06 maja 2020, 20:18

Wszystkie banki są teraz bardzo ostrożne a niektóre wręcz przestały sprzedawać KH choć oczywiście oferta pozostała.
Tak, robi się rynek klienta i dycha za kawałek betonu pod ziemia to będzie standard.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 06 maja 2020, 20:52

55piotras pisze:Wszystkie banki są teraz bardzo ostrożne a niektóre wręcz przestały sprzedawać KH choć oczywiście oferta pozostała.
Tak, robi się rynek klienta i dycha za kawałek betonu pod ziemia to będzie standard.

Dycha to na Rynku..! Ruczaj, N5D za 3k za m2. Jeszcze mnie beda deweloperzy po stopach calowac... :lol: Czekam do przyszlego poniedzialku i kupie od razu caly blok...a co tam!
Panowie, uwielbiam wasze optymistyczne i merytoryczne opinie...
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

pozdro

Postautor: pozdro » 06 maja 2020, 23:36

To nie nowosc banki nigdy nie udzielaly kredytow osoba pracujacym na smieciowkach. Mam to samo pracuje na smieciowce w IT zarabiam przecietnie. Na kredyt nie ma co liczyc i jakies rodzinne mieszkanie za 1mln zl. Dlatego olalem zakladanie rodziny. Kupuje male 30-40m2 mieszkania. Bo na tyle mnie stac sobie raz na 4 lata kupic. W sumie te 100 m 2 i tak mi pewnie nie beda potrzebne na emeryturze hehe ;) ogolnie dziwny kraj. Faktem jest ze na etacie malo kto pracuje. Zreszta nawet sie nie pale do kredytu. Wole sobie na wakacje pojechac niz raty splacac i tak nie mam zapalu do zajmowania sie dziecmi.

55piotras

Postautor: 55piotras » 07 maja 2020, 1:58

Giovanna pisze:
55piotras pisze:Wszystkie banki są teraz bardzo ostrożne a niektóre wręcz przestały sprzedawać KH choć oczywiście oferta pozostała.

Dycha to na Rynku..! Ruczaj, N5D za 3k za m2. Jeszcze mnie beda deweloperzy po stopach calowac... :lol: Czekam do przyszlego poniedzialku i kupie od razu caly blok...a co tam!
Panowie, uwielbiam wasze optymistyczne i merytoryczne opinie...

Dycha za kawałek betonu pod ziemia to miejsce w garażu podziemnym.
Tak, już są takie promocje.

@pozdro, teraz nie trzeba mieć śmieciówki żeby nie dostać hipoteki. Wystarczy umowa o prace w branży restrykcyjnej/zagrożonej.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 maja 2020, 7:13

Panowie jest po kryzysie, wracamy na sciezke wzrostu. Rzady daja sobie spokoj z covidem. Wszyscy juz znosza ograniczeni staierdzjaac ze to bez sensu 2 miesiac kryzysu teraz mocne odbicie. Zaszczepiliy sie prze kolejna recesja i nie bedzie jej juz przez kolejne 10 lat. madre posuniecie. Bedziemy rosli dalej po 20 % korekcie na rynkach finansowych. Jest potencjal na wzrost cen mieszkan. Przypomninmy ze mamy najtansze mieszkania w europie. Tansze niz w pradze wiedniu ljublanie i wielu innych miastach nie niemieckich i nie francuskich

Nikles

Postautor: Nikles » 07 maja 2020, 14:25

Powoli deweloperzy ruszają z promocjami.
Dostałem dzisiaj maila od Develia (ex LLC) o promocyjnej ofercie: 0 za rezerwację + 0 za rezygnację.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 07 maja 2020, 14:44

Nikles pisze:Powoli deweloperzy ruszają z promocjami.
Dostałem dzisiaj maila od Develia (ex LLC) o promocyjnej ofercie: 0 za rezerwację + 0 za rezygnację.

Dostałem tego maila, rozmawiałem też z innym developerem o zakupie mieszkania i od razu pani powiedziała, ze to są ceny ofertowe więc jakbym był zainteresowany to możemy ponegocjować, a na N5D promocja tylko 10 000 zł za miejsce postojowe w garażu podziemnym.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 maja 2020, 15:13

w LCC super promocja darmowa rezerwacja ahahaha :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”