Ruczaj Korso Kraków - Wojt-Bud deweloper - forum i opinie o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Majlens

Re: Ruczaj Korso Kraków - Wojt-Bud deweloper - forum i opinie o inwestycji

Postautor: Majlens » 19 maja 2020, 13:13

Dzień dobry,
wątek trochę ucichł, a przymierzam się do zakupu mieszkania w tej inwestycji. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie z tym deweloperem? Jakieś refleksje i wnioski na temat osiedla? Rozważam mieszkanie 60 metrowe i oceniając tylko po rozkładzie pokoi i kierunków świata cena 8 000/m^2 wydaje mi się korzystna. Będę bardzo wdzięczna za jakieś mądre rady :)

PS Miejsce w garażu jest po 40 000.

chatterbox1206

Postautor: chatterbox1206 » 11 cze 2020, 10:36

Ja przymierzam się do kupna, na razie mam rezerwację i jeszcze sprawdzamy wszystkie dokumenty, dokumentacje etc.

Co do negocjacji powiedziano nam, że będzie jakaś opcja negocjacji ale to już na etapie podpisywania umowy będzie wiadomo jak duża ;)

Majlens

Postautor: Majlens » 11 cze 2020, 12:21

My już czekamy na podpisanie umowy deweloperskiej. Jak na razie wszystko przebiega miło i sprawnie. Z modyfikacjami pod rolety i klimatyzację nie było żadnego problemu. Duży plus za możliwość wejścia na budowę, bo widzę po forum, że nie jest to standardem ;)

Yuki

Postautor: Yuki » 26 cze 2020, 8:13

Witam wszystkich :)

Również przymierzam się do zakupu mieszkania w inwestycji, natomiast zastanawia mnie krótki okres obowiązywania umowy rezerwacyjnej. Otrzymałam informację, że jest ona podpisywana na 3 tygodnie, po czym następuje podpisanie umowy deweloperskiej i wpłata 30% wartości mieszkania do 5 dni - czy osoby, które są już po tym etapie mogłyby się podzielić, czy rzeczywiście odbyło się to w takich ramach czasowych? Biorąc pod uwagę, że planuję zakupić mieszkanie częściowo sfinansowane kredytem wygląda to na dość rygorystyczny termin skoro na decyzję kredytową poczekam przynajmniej 1.5 miesiąca.

Majlens

Postautor: Majlens » 26 cze 2020, 9:34

Dzień dobry :)
My jesteśmy już po podpisaniu umowy deweloperskiej i było tak jak Yuki pisze. Umowę rezerwacyjną podpisaliśmy w ostatnich dniach maja i była ona ważna do końca czerwca, a ponieważ gonił nas termin ważności decyzji kredytowej to podpisaliśmy w tym tygodniu umowę u notariusza. Faktycznie na wpłatę pierwszej transzy był czas do końca czerwca. Ogólnie na razie kontakt z deweloperem jest sprawny. Możesz spróbować negocjować terminy z deweloperem, nam szedł w miarę na rękę.
My w ING na wstępną decyzję czekaliśmy tydzień.

Yuki

Postautor: Yuki » 29 cze 2020, 7:45

Majlens,
A jak wyglądała kwestia negocjacji ceny z deweloperem przy podpisywaniu umowy deweloperskiej? Była jakaś możliwość opuszczenia ceny, czy nic z tego?
Zastanawia mnie trochę niska sprzedaż w tej inwestycji, bo wydaje mi się, że jak na Ruczaj i okoliczne budowy to cena nie jest najgorsza.
Z innych pytań - wiesz może, czy przejścia między balkonami będą przeźroczyste tak jak na projekcie?

Majlens

Postautor: Majlens » 29 cze 2020, 10:40

Odnośnie ceny - nam udało się zbić do 2,5% przy umowie rezerwacyjnej, ale zdecydowaliśmy się na "pełen pakiet" , garażem, miejscem i komórką. Istotne było chyba też to, że rozmawialiśmy z nimi w połowie maja, kiedy sprzedaż w obecnej sytuacji raczkowała. Z tego co słyszałam, to teraz raczej by się na to nie zgodzili, bo było bardzo duże zainteresowanie naszym mieszkaniem.
Nas też bardzo zastanawiała względnie niska sprzedaż w maju, ale prawdę mówiąc nie znalazłam żadnych większych wad. Oni też późno wystartowali ze sprzedażą, a potem przyszedł lockdown i dopiero teraz wszystko rusza.

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tymi przejściami między balkonami :) same balustrady mają być podobne do tych w poprzedniej inwestycji, czyli taki nieprzezroczyste.

Yuki

Postautor: Yuki » 29 cze 2020, 10:53

Dzięki za odpowiedź, właśnie też nie widzę tutaj żadnych większych wad, więc widocznie kwestia lockdownu zrobiła swoje.
Z balkonami chodziło mi o szyby dzielące balkon jednego mieszkania od drugiego, bo patrząc po samym projekcie wygląda to jakby miało być przeźroczyste zarówno w budynku A, jak i budynkach, które powstaną z tyłu.

chatterbox1206

Postautor: chatterbox1206 » 29 cze 2020, 11:57

My już podpisaliśmy rezerwacyjną i czekamy z deweloperską na decyzję kredytową. Deweloper powiedział, że jeśli czekanie miałoby się przedłużyć, dopiszemy do umowy rezerwacyjnej aneks i poczekamy z finalną umową na decyzję kredytową, więc są naprawdę w porządku.

Co do szyb między balkonami, nam kierownik budowy powiedział, że raczej będzie takie jak w poprzednim etapie Korso, czyli te szyby będą mlecznobiałe.

Majlens

Postautor: Majlens » 10 lip 2020, 14:32

Obrazek

Stan na 07.07, widać, że elewacja będzie jednak jaśniejsza niż w prospekcie, jedynie parter ma być szary. Mi osobiście tak podoba się bardziej :)
Z tego co pytałam prace idą zgodnie z planem, kończą tynki na 4 piętrze, z wylewką byli na 3 piętrze.
Ruszyła też sprzedaż bloku B, najbardziej atrakcyjne mieszkania z tarasem wisiały na stronie jeden dzień.

Gdyby ruszyła jakaś grupa dla przyszłych mieszkańców to proszę o informację :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”