Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum
Re: Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum
Wolałbym jednak płacić pierwszą transzę po tym, jak będę miał pozytywną decyzję kredytową w banku. Ewentualnie zapis w umowie, że pieniądze wracają na konto w ciągu 14 dni, w razie odmownej decyzji.
Ja dokładnie tak samo. Dlatego dziwi mnie, ze deweloper chce od razu 22% do 3 dni po podpisaniu umowy deweloperskiej i to w dodatku za dziurę w ziemi. Stad jestem skłonna o dokładne sprawdzenie umowy przez prawnika przed podpisaniem umowy. Czy ktoś z państwa podważał kwestie wpłaty takiej kwoty bez zabezpieczenia tego zapisem w umowie deweloperskiej?
-
ZimaZla pisze:Ja myśle o spotkaniu z prawnikiem specjalizującym się w umowach deweloperskich, żeby sprawdził ja czy na pewno nie ma w niej żadnych kruczków prawnych. A także żeby posprawdzać księgi wieczyste. Dziwi mnie, ze w drafcie umowy nie ma nic o tym, co działoby się z wpłacona kwota na pierwsza transze, na wypadek gdyby nie dostało się w banku kredytu. Nie spodziewam się u siebie takiej sytuacji ale lubię być zabezpieczona na wszystkie fronty. Prawnik przy rozmowie telefonicznej zdziwił się, ze nie ma żadnego punktu dotyczącego takiej sytuacji.
Księga wieczysta do sprawdzenia tutaj przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw_prz/KsiegiWieczyste/wyszukiwanieKW
Mnie i mojego męża zaczęła zastanawiać wiata smiernikowa i jej bliskość od domów - czy nie będzie się to wiazalo z nieprzyjemnymi zapachami , czy Państwo też mają takie obawy ?
-
Położenie śmietnika i np placu zabaw też trzeba wziąć pod uwagę.
Udało się komuś uzyskać coś w sprawie zapisu co do kredytu i zwrotu pierwszej raty w przypadku odmowy? jestem w podobnej sytuacji i wolałbym mieć pewność, że pieniądze zostaną zwrócone
Witam,
Deweloper potwierdził mi mailowo, że uwzglednią taki zapis w finalnej umowie deweloperskiej, że w przypadku odmowy w dwóch bankach, zwrócą kwotę już przeze mnie wpłaconą pomniejszoną o koszty poniesione przez dewelopera. Muszę jeszcze skonsultować dokładny zapis tego paragrafu, bo mam jeszcze kilka wątpliwości i jeśli chodzi o czas odstąpienia od umowy wyznaczony przez dewelopera. Taki paragraf miałby brzmieć mniej więcej tak:
„Strony oświadczają, że Strona Nabywająca będzie mogła do dnia ….. (1 miesiąc od podpisania umowy deweloperskiej) od niniejszej umowy odstąpić, w wypadku gdy z powodów od niej niezawinionych nie uzyska kredytu na pokrycie części Ceny Lokalu Mieszkalnego. Strona Nabywająca zobowiązana jest dołączyć do oświadczenia o odstąpieniu od niniejszej umowy dokumenty dwóch banków o odmowie udzielenia kredytu. Wszelkie koszty powstałe w związku z odstąpieniem z tego powodu poniesie Strona Nabywająca, w szczególności koszty poniesione przez Dewelopera w związku z niniejszym aktem notarialnym oraz koszty wykreślenia roszczenia wpisanego na podstawie niniejszej umowy z księgi wieczystej.”
Co sądzicie o takiej formie zapisu tego paragrafu?
Deweloper potwierdził mi mailowo, że uwzglednią taki zapis w finalnej umowie deweloperskiej, że w przypadku odmowy w dwóch bankach, zwrócą kwotę już przeze mnie wpłaconą pomniejszoną o koszty poniesione przez dewelopera. Muszę jeszcze skonsultować dokładny zapis tego paragrafu, bo mam jeszcze kilka wątpliwości i jeśli chodzi o czas odstąpienia od umowy wyznaczony przez dewelopera. Taki paragraf miałby brzmieć mniej więcej tak:
„Strony oświadczają, że Strona Nabywająca będzie mogła do dnia ….. (1 miesiąc od podpisania umowy deweloperskiej) od niniejszej umowy odstąpić, w wypadku gdy z powodów od niej niezawinionych nie uzyska kredytu na pokrycie części Ceny Lokalu Mieszkalnego. Strona Nabywająca zobowiązana jest dołączyć do oświadczenia o odstąpieniu od niniejszej umowy dokumenty dwóch banków o odmowie udzielenia kredytu. Wszelkie koszty powstałe w związku z odstąpieniem z tego powodu poniesie Strona Nabywająca, w szczególności koszty poniesione przez Dewelopera w związku z niniejszym aktem notarialnym oraz koszty wykreślenia roszczenia wpisanego na podstawie niniejszej umowy z księgi wieczystej.”
Co sądzicie o takiej formie zapisu tego paragrafu?
Dziękuję za odpowiedź. Na pewno dużo bardziej komfortowo mieć taki zapis, ale termin miesiąca wydaje się krótki na złożenie wniosków i odpowiedź banków
Też właśnie nie jestem pewna, czy jest to do ogarnięcia w takim terminie więc będę to jeszcze konsultować z moim doradcą finansowym i prawnikiem.
Koszty umowy deweloperskiej na zakup mieszkania na Federowicza 61 od Acatom
Mam pytanie do osób, które mają już za sobą podpisanie umowy deweloperskiej. Czy przeprowadzaliście już operat szacunkowy? Jeśli tak, czy macie do polecenia jakiegoś rzeczoznawcę i jakiego rzędu jest to koszt? Poza tym na jakiego rzędu koszty trzeba się przygotować przy podpisywaniu umowy deweloperskiej u notariusza?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”