Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji
-
Re: Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji
Widzę, że osiedle jest ogrodzone. To jak to jest w końcu z grodzeniem budynków wielorodzinnych w Krk, przecież weszła w życie uchwała która tego zakazuje?
Jaki macie plan na mycie tego typu okien? Z tego co widzę- może się mylę?- otwiera się tylko "górna" część i schylić się na sam dół dolnej od zewnątrz to będzie akrobatyka, nie do końca wygodna i zapewne też niekoniecznie bezpieczna.
Ogrodzeń i siatek- jakby dużo, ale to może tylko kwestia perspektywy. Ogólnie super miejsce oraz inwestycja! Gratuluję nabywcom!
Ogrodzeń i siatek- jakby dużo, ale to może tylko kwestia perspektywy. Ogólnie super miejsce oraz inwestycja! Gratuluję nabywcom!
puszysty wilk pisze:Widzę, że osiedle jest ogrodzone. To jak to jest w końcu z grodzeniem budynków wielorodzinnych w Krk, przecież weszła w życie uchwała która tego zakazuje?
Przeczytaj dokładnie uchwałę czy też artykuł pierwszy lepszy w gazecie, nie tylko sam tytuł.
-
paul1989 pisze:puszysty wilk pisze:Widzę, że osiedle jest ogrodzone. To jak to jest w końcu z grodzeniem budynków wielorodzinnych w Krk, przecież weszła w życie uchwała która tego zakazuje?
Przeczytaj dokładnie uchwałę czy też artykuł pierwszy lepszy w gazecie, nie tylko sam tytuł.
Przeczytałem kolego i nie rozumiem dlaczego to osiedle jest ogrodzone, stąd moje pytanie. Skoro się lepiej orientujesz w tym temacie to będę wdzięczny za wyjaśnienie

Uchwała krajobrazowa zabraniająca grodzenia osiedli już w Krakowie obowiązuje, jednak nie działa wstecz. Jeżeli było wydane pozwolenie na ogrodzenie, to uchwała tego nie cofa, a jedynie zakazuje ujmowania ogrodzeń w projektach, na które pozwolenia są wydawane po jej wejściu w życie. Zastanawiam się czy ten płot jest tan na pewno aż taki potrzebny.
puszysty wilk pisze:paul1989 pisze:puszysty wilk pisze:Widzę, że osiedle jest ogrodzone. To jak to jest w końcu z grodzeniem budynków wielorodzinnych w Krk, przecież weszła w życie uchwała która tego zakazuje?
Przeczytałem kolego i nie rozumiem dlaczego to osiedle jest ogrodzone, stąd moje pytanie. Skoro się lepiej orientujesz w tym temacie to będę wdzięczny za wyjaśnienie
Chyba nie przeczytałeś.
mac_kow pisze:Ogrodzeń i siatek- jakby dużo, ale to może tylko kwestia perspektywy. Ogólnie super miejsce oraz inwestycja! Gratuluję nabywcom!
Też mnie zaskoczyły (mówię o tych wewnątrz osiedla, nie naokoło), a zaraz potem ucieszyły mocno te siatki powiem szczerze. To zapobiegnie bolączce wielu osiedli (m.in. tego gdzie teraz mieszkam), a mianowicie mieszkańcom parteru wychodzącym z domu przez balkon (bo im bliżej...) i zadeptującym wspólną zieleń.
Ogólnie muszę powiedzieć, że na plus zaskoczyły mnie zmiany, które wprowadzili do oryginalnego projektu (no może poza tymi oknami, bo to wizualnie słabe). Zmiana szyb na balkonach z zupełnie przezroczystych na mleczne - bardzo dobrze - trochę więcej prywatności to raz, a dwa nie będzie się oglądało graciarni sąsiadów i wizualnego rozpiździelu pt. "jakimi trawkami, matami, plastikami itd. ja się zasłonię". To szkło nie zacienia jak lity beton, a funkcję spełnia.
Druga rzecz - rezygnacja z tego dziwnego gzymsu zachodzącego z jednej strony na wnętrze "podkowy" i z drugiej strony dodatkowo ocieniającego te wnęki na ścianie północnej (tak wiem, że to miało nawiązywać do stylu "śródziemnomorskiego"

Ogólnie fajnie to zaczyna wyglądać. No i od niedawna jest paczkomat 30 m od bloku

-
Inwestycja jest bardzo ładna, także gratuluję przyszłym mieszkańcom. Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa zdecydował się na ogrzewanie podłogowe albo elektryczne rolety zewnętrzne? Z tego co widzę to co inwestycja to jest inaczej, jeden deweloper pozwala na takie zmiany inny nie. Zazwyczaj przeciw roletom pada argument, że ingerencja w elewacje, zaś na podłogowke nie pozwala MPEC...
puszysty wilk pisze:Zazwyczaj przeciw roletom pada argument, że ingerencja w elewacje, zaś na podłogowke nie pozwala MPEC...
Z tego co wiem, to MPEC nie ma nic do ogrzewania podłogowego, bardziej chodzi o to, że dostosowana do niego powinna być moc przypisana do danego mieszkania.
Pica pisze:mac_kow pisze:Ogrodzeń i siatek- jakby dużo, ale to może tylko kwestia perspektywy. Ogólnie super miejsce oraz inwestycja! Gratuluję nabywcom!
Też mnie zaskoczyły (mówię o tych wewnątrz osiedla, nie naokoło), a zaraz potem ucieszyły mocno te siatki powiem szczerze. To zapobiegnie bolączce wielu osiedli (m.in. tego gdzie teraz mieszkam), a mianowicie mieszkańcom parteru wychodzącym z domu przez balkon (bo im bliżej...) i zadeptującym wspólną zieleń.
Ogólnie muszę powiedzieć, że na plus zaskoczyły mnie zmiany, które wprowadzili do oryginalnego projektu (no może poza tymi oknami, bo to wizualnie słabe). Zmiana szyb na balkonach z zupełnie przezroczystych na mleczne - bardzo dobrze - trochę więcej prywatności to raz, a dwa nie będzie się oglądało graciarni sąsiadów i wizualnego rozpiździelu pt. "jakimi trawkami, matami, plastikami itd. ja się zasłonię". To szkło nie zacienia jak lity beton, a funkcję spełnia.
Druga rzecz - rezygnacja z tego dziwnego gzymsu zachodzącego z jednej strony na wnętrze "podkowy" i z drugiej strony dodatkowo ocieniającego te wnęki na ścianie północnej (tak wiem, że to miało nawiązywać do stylu "śródziemnomorskiego"). Więcej światła, lżejsza całość. No i większa funkcjonalność, bo ten cały "daszek" nad wcięciem od północnej strony to miał być zamiast daszku nad klatką
. Bo tak sobie architekt wymyślił. Bo wiadomo, nigdy nie zacina i w ogóle daszek 10 metrów nad głową świetnie chroni. Ale całe szczęście ktoś przemyślał.
Ogólnie fajnie to zaczyna wyglądać. No i od niedawna jest paczkomat 30 m od bloku.
Dzięki tym zmianą blok na starcie wygląda na stary. Takie zmiany raczej były podyktowane cieciami finansowymi niż poprawą wizualną budynku, co zresztą niestety widać.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”