Domy i bliźniaki Zielona Rząska koło Krakowa - KR Grupa Deweloperska - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
K&K

Re: Domy i bliźniaki Zielona Rząska koło Krakowa - KR Grupa Deweloperska - opinie na forum

Postautor: K&K » 14 paź 2020, 11:17

Kiedy czytam opinie pozostałych użytkowników, to mam nieodparte wrażenie, że jak tylko kupię dom w Zielonej Rząsce, to zaraz na drugi dzień niedobre wojsko polskie wjedzie na sąsiednią działkę z czołgami i na złość nie rano a popołudniu będzie jeździło na dopiero co utworzonym poligonie oddając salwę co 10 sekund. Do tego zarządcy wszystkich okolicznych dróg nagle przedłożą projekt poszerzenia do 6 pasów, po których regularnie będą odbywały się eksperymentalne testy F1. A kiedy wyjdę na taras wypić pierwszą poranną kawę, poczuję ogromny swąd nowowybudowanej spalarni zwierząt przy pobliskim UR.

A więc po kolei... Swoją opinię przedstawiam z perspektywy osoby, która jest na dość zaawansowanym etapie jeśli chodzi o kupno bliźniaka i miała okazję być bezpośrednio na miejscu już kilkukrotnie w różnych porach dnia i roku.

Po pierwsze - coś co na wstępie może rzeczywiście zniechęcić to kontakt z biurem dewelopera w Mielcu. Wszystko odbywa się telefonicznie bądź mailowo i tutaj "obsługa sprzedażowa" pozostawia baaaaaaardzo wiele do życzenia i rzeczywiście jest to fakt, na który można się wku...rzyć. Pani z Mielca albo nie odbiera, nie odpisuje albo oddzwania / odpisuje z kilkudniowym opóźnieniem. Tu pełna zgoda - za 700 tys. życzyłbym sobie, żeby jednak standard obsługi był co najmniej o poziom wyżej.

Po drugie - chętnym do zakupu bliźniaka polecam wnikliwą analizę potencjalnej aranżacji parterowego salonu z jadalnią. W moim odczuciu z racji faktu, że schody znajdują się w "salonie", drzwi tarasowe rozmieszczone są blisko siebie na dwóch sąsiadujących ścianach, a kuchnia posiada dwa okna (jedno by wystarczyło) - możliwości aranżacji stają się problematyczne. Tu jednak jest spore pole do manewru bo nie wszyscy potrzebują np. WC na parterze, czy również TV a dla wielu pierwsze i kluczowe pytanie będzie brzmiało "gdzie telewizor na Boga?!". Zwracam jednak uwagę na fakt, że rysunki deweloperskie bardzo często mają zniekształcone proporcje i początkowy hurra optymizm, może bardzo szybko przekształcić się w strach gdy weźmiemy pod uwagę konkretne wymiary i odległości. Może więc okazać się, że pomoc specjalisty w zakresie aranżacji funkcjonalnej będzie niezbędna.

Teraz w kwestii sąsiedztwa...

Po trzecie - pobliskie drogi słychać i będzie słychać. W moim odczuciu jednak obwodnica Krakowa może być o wiele bardziej słyszalna niż DK7 znajdująca się bezpośrednio za lasem. Oczywiście uwaga ta dotyczy budynków zlokalizowanych w środkowej części osiedla. Skrajne domy wolnostojące niestety muszą się liczyć z tym, że słyszalność zarówno obwodnicy i DK7 będzie dość duża. Im głębiej w osiedle, tym przytłumienie tego szumu (nie hałasu podkreślam) jest większe. Jest to więc zatem kwestia lokalizacji konkretnego budynku i indywidualnych preferencji. Wydaje mi się, że dla niektórych może to być kwestia do przeżycia i przyzwyczajenia. Dla porównania podczas oglądania jednej z inwestycji w pobliskich Tomaszowicach, które wydawać by się mogły jako spokojna miejscowość, mieliśmy okazję przekonać się, że odgłosy głównej drogi biegnącej przez Tomaszowice (choć zdecydowanie o mniejszym natężeniu ruchu) są o wiele mniej komfortowe niż szum na Rząsce.

Po czwarte - zapewne każdy gdy przeczyta wyraz "Spalarnia" przed oczami wyobrazi sobie zapewne wielkie dymiące kominy oraz niesamowity swąd od rana do wieczora. A więc owszem - były (podkreślam) plany by w Rząsce powstała spalarnia i grzebowisko zwierząt przy UR, jednak było to dobrych kilka lat temu i dość skutecznie zostało oprotestowane przez mieszkańców Rząski. Fakt, że te plany zostały porzucone może znajdować potwierdzenie właśnie w kolejnych planach wybudowania kliniki dla dzikich zwierząt (podkreślam: klinika, to nie spalarnia). Oczywiście nie zostało to jeszcze zaakceptowane, bo UR chciałby dogadać się z Krakowem (chyba) na współfinansowanie, miasto jednak woli budować taką klinikę w Tyńcu. Jeśli zatem UR zdecyduje się na inwestycję (a determinacja mimo wszystko jest), będzie ją najprawdopodobniej musiał wykonać z własnych środków, co na dzień dzisiejszy nie przesądza finalizacji tego przedsięwzięcia. Nie ulega jednak wątpliwości, że tereny sąsiadujące z Zieloną Rząska, należą właśnie do UR. Nawet jeśli powstanie tam jakaś klinika to razem z nią laboratoria, sale dydaktyczne dla studentów itp. co w moim odczuciu pomoże tylko rozwinąć choćby infrastrukturę np. komunikacji miejskiej.

Po piąte - strzelnica. Należy rozróżnić dwie kwestie - czym jest strzelnica, a czym jest poligon (choć to zbyt duże słowo), ponieważ oba obiekty są zlokalizowane w pobliżu. Jeśli chodzi o poligon, to owszem - jest zlokalizowany po przeciwnej stronie DK7, owszem odgłosy strzałów słychać i na Rząsce też będzie słychać (piszę to z perspektywy mieszkańca Mydlników położonych na południe od Rząski a więc jeszcze bardziej oddalonych od poligonu). Częstotliwość ćwiczeń wojskowych nie jest jednak zbyt duża i nie wydaje mi się, żeby na dłuższą metę była jakkolwiek uciążliwa. W ramach żartu zalecam jednak o wiele bardziej martwić się odgłosem trąbki na capstrzyk z jednostki ;) Jeśli chodzi o strzelnicę na Pasterniku, to jest ona zlokalizowana na terenach wojskowych i z tego co gdzieś czytałem wojsko upomniało się o te tereny i właściciel dzierżawiący ten teren ma problem, bo chce nadal funkcjonować. Przypuszczam, że chodzi o to, że trwają dyskusje dotyczące tego, gdzie strzelnica może zostać przeniesiona. Gwoli wyjaśnienia strzelnica to zarówno budynki zamknięte jak i infrastruktura na powietrzu. Jeśli nie zostanie przeniesiona w inne miejsce - odgłosy ze strzelnicy "otwartej" będzie słychać na Rząsce (podobnie jak pewnie słyszą je mieszkańcy pobliskiego Pasternika, ale też i Bronowic, Modlnicy, Zabierzowa czy pewnie też Tomaszowic). Czy strzelnica może zostać przeniesiona bliżej osiedla? Chyba nie, bo jest to uregulowane konkretnymi rozporządzeniami. Czy naprawdę wydaje Wam się, że ktoś zgodziłby się na przeniesienie otwartej strzelnicy na działkę graniczącą z osiedlem 80 domów? Polecam wygooglować hasło "lokalizacja strzelnicy wymagania". Przydatny także poniższy artykuł:

gazetakrakowska.pl/strzelnica-na-pasterniku-jest-pilnie-potrzebna-wojsku-stanowisko/ar/c1-14828634

wygląda więc na to, że o ile teraz jest tam prywatna strzelnica, o tyle w przyszłości może zostać tam wybudowana strzelnica wojskowa. Z punktu widzenia przyszłego mieszkańca Zielonej Rząski raczej nie martwiłbym się o przeniesienie strzelnicy bliżej osiedla, a raczej o ewentualną wzmożoną ilość odgłosów.

Po szóste - wklejam teren zagospodarowania przestrzennego, który może okazać się przydatny. Tereny czerwone to właśnie UR - tam potencjalnie może powstać ta klinika dla zwierząt. Tereny "pasiaste" to tereny obecne wojskowe, na których zlokalizowana jest strzelnica i poligon. Budynek przy ul. Margaretek to właśnie strzelnica, która może zostać rozbudowana przez wojsko, a równie dobrze teren może zostać sprzedany po odzyskaniu go przez Wojsko (np. gdzieś czytałem, że wojsko planuje sprzedać sąsiednią działkę nr 534 na wysokości ulicy Starego Dębu). Tak czy inaczej wydaje mi się, że nie ma co się obawiać przeniesienia czegokolwiek w bezpośrednie otoczenie osiedla na odległość jeszcze bliższą niż jest teraz. Z informacji które uzyskałem z Urzędu Gminy Zabierzów wynika, że na chwilę obecną nie ma żadnych uchwał (także w planach) by plan zagospodarowania przestrzennego miał zostać zmieniany, aczkolwiek wiadomo - plan można zmienić właśnie uchwałą.

Po siódme - jeśli szukasz inwestycji gdzie a) rano nie usłyszysz dźwięku choćby przejeżdżającego samochodu, lub "wariata" na motorze żyłującego silnik na długiej prostej, a nad tarasem będą ćwierkały ptaki b) chcesz by z okna Twojego tarasu rozpościerał przepiękny widok na okolicę nie skażoną ludzkim działaniem c) chcesz by kosztowała 500-600 tys. złotych a jednocześnie chciałbyś by była blisko Krakowa wraz z możliwością szybkiego dojazdu czy to samochodem, czy też komunikacją miejską i również awaryjnie pociągiem d) kwota 700 tys. jest dla Ciebie śmieszna, bo w okolicy udało Ci się znaleźć "na pęczki" innych inwestycji spełniających łącznie punkty a, b oraz c, to gratuluję i jednocześnie podaję smutną (dla przyszłych mieszkańców osiedla) prawdę - ta inwestycja NIE JEST dla Ciebie.

Sam póki co finalnej decyzji jeszcze nie podjąłem i wątpliwości mam związane głównie z pkt. 1 oraz 2. Stąd też moja wizyta na tym forum. Chętnie przeczytam opinie i odczucia innych osób rzeczywiście zainteresowanych kupnem lub takich które rozważały jej zakup przez dłużej niż jeden dzień. Co spowodowało, że się rozmyśliła-/eś, a co spowodowało, że jednak się decydujesz.

Pozdrawiam
Załączniki
Teren.jpg
Teren.jpg (230.44 KiB) Przejrzano 6387 razy

just_krk

Re: Domy i bliźniaki Zielona Rząska koło Krakowa - KR Grupa Deweloperska - opinie na forum

Postautor: just_krk » 16 paź 2020, 10:48

A czy tam w okolicy jest jakaś szkoła? Ewentulanie autobus szkolny dowożący dzieci do podstawówki? Orientował się ktoś?

K&K

Postautor: K&K » 16 paź 2020, 12:52

just_krk pisze:A czy tam w okolicy jest jakaś szkoła? Ewentulanie autobus szkolny dowożący dzieci do podstawówki? Orientował się ktoś?

Szkoła jest 1.5 km dalej w "centrum" Rząski.

gregorio

Postautor: gregorio » 16 paź 2020, 14:03

To prawda. Zielona Rzaska wyglada bardzo ok. Bylem tam juz wiele razy ale strzelnicy nie slyszalem. Zastanawia mnie klinika UR (bo moze miec jakis wybieg dla zwierza). Juz obecnie „czuc” konie ze stadniny.

Co do kontaktu z deweloperem to slabo. Nie zawsze odpisują czy oddzwaniają. Nie znają cen wykończenia dodatkowych usług. A jak juz podają, to ceny abstrakcyjne- przynajmniej 30proc drozej niz rynek.

Jesli chodzi o rozklad to rzeczywiscie nie jest idealny. I chyba przed decyzja warto chociaz wstepnie sprawdzic mozliwosci aranżacji.

DK7 slychac tylko delikatnie- nawet w nocy sprawdzalem. Jest autobus, szybka kolej, szkola, przedszkole i dobry dojazd.

Jak juz dostane kiedys umowe rezerwacyjna to trzeba bedzie podjąć decyzje...

theluuuk

Postautor: theluuuk » 18 paź 2020, 18:34

K&K pisze:Kiedy czytam opinie pozostałych użytkowników, to mam nieodparte wrażenie, że jak tylko kupię dom w Zielonej Rząsce, to zaraz na drugi dzień niedobre wojsko polskie wjedzie na sąsiednią działkę z czołgami i na złość nie rano a popołudniu będzie jeździło na dopiero co utworzonym poligonie oddając salwę co 10 sekund. Do tego zarządcy wszystkich okolicznych dróg nagle przedłożą projekt poszerzenia do 6 pasów, po których regularnie będą odbywały się eksperymentalne testy F1. A kiedy wyjdę na taras wypić pierwszą poranną kawę, poczuję ogromny swąd nowowybudowanej spalarni zwierząt przy pobliskim UR.

A więc po kolei... Swoją opinię przedstawiam z perspektywy osoby, która jest na dość zaawansowanym etapie jeśli chodzi o kupno bliźniaka i miała okazję być bezpośrednio na miejscu już kilkukrotnie w różnych porach dnia i roku........

Bardzo konkretny, na temat i wartościowy wpis^^^^, podziękować ;)

Sam jestem mocno zainteresowany tą inwestycja. Byłem ostatnio oglądać jeden z bliźniaków (niestety wszystkie wolnostojące są już wykupione albo zarezerwowane) i samo osiedle jak i domy są naprawdę interesujące.

Tak naprawdę to zastawiają mnie dwie rzeczy, które mogą być potencjalnie problemem:
1. Odgłosy samolotów. Z tego co doczytałem w temacie nowego pasa startowego to ma on zostać ułożony pod innym kątem niż obecnie już istniejący pas, co może spowodować, że lądujące samoloty będą bliżej właśnie tej inwestycji. Rząska jest blisko Balic i samoloty są już dosyć nisko więc odgłosy mogą być mega problemem.
2. Możliwe inne inwestycje w bliskim otoczeniu osiedla, które mogą zmienić tą okolice w jeden wielki "betonowy plac". Teraz osiedle i ta lokalizacja wygląda dosyć spokojnie i kameralnie.

Zastanawiają mnie też takie rzeczy jak smog w okolicy. Na samym osiedlu zainstalowane są piece gazowe wiec problemu ze smogiem nie będzie, pozostaje kwestia czy z pobliskich domów w Rząsce przy sezonie grzewczym nie nadleci super świeżutka chmura powietrza.
Inna i tez dosyć ważna rzecz to potencjalny dostęp do mediów typu internet itp. w tej okolicy, nie sprawdzałem tego jeszcze, ale wydaje mi się że może to być problem, przynajmniej na początku.

Pozdrawiam

gregorio

Postautor: gregorio » 18 paź 2020, 23:13

theluuuk pisze:
K&K pisze:Kiedy czytam opinie pozostałych użytkowników, to mam nieodparte wrażenie, że jak tylko kupię dom w Zielonej Rząsce, to zaraz na drugi dzień niedobre wojsko polskie wjedzie na sąsiednią działkę z czołgami i na złość nie rano a popołudniu będzie jeździło na dopiero co utworzonym poligonie oddając salwę co 10 sekund. Do tego zarządcy wszystkich okolicznych dróg nagle przedłożą projekt poszerzenia do 6 pasów, po których regularnie będą odbywały się eksperymentalne testy F1. A kiedy wyjdę na taras wypić pierwszą poranną kawę, poczuję ogromny swąd nowowybudowanej spalarni zwierząt przy pobliskim UR.

A więc po kolei... Swoją opinię przedstawiam z perspektywy osoby, która jest na dość zaawansowanym etapie jeśli chodzi o kupno bliźniaka i miała okazję być bezpośrednio na miejscu już kilkukrotnie w różnych porach dnia i roku........

Bardzo konkretny, na temat i wartościowy wpis^^^^, podziękować ;)

Sam jestem mocno zainteresowany tą inwestycja. Byłem ostatnio oglądać jeden z bliźniaków (niestety wszystkie wolnostojące są już wykupione albo zarezerwowane) i samo osiedle jak i domy są naprawdę interesujące.

Tak naprawdę to zastawiają mnie dwie rzeczy, które mogą być potencjalnie problemem:
1. Odgłosy samolotów. Z tego co doczytałem w temacie nowego pasa startowego to ma on zostać ułożony pod innym kątem niż obecnie już istniejący pas, co może spowodować, że lądujące samoloty będą bliżej właśnie tej inwestycji. Rząska jest blisko Balic i samoloty są już dosyć nisko więc odgłosy mogą być mega problemem.
2. Możliwe inne inwestycje w bliskim otoczeniu osiedla, które mogą zmienić tą okolice w jeden wielki "betonowy plac". Teraz osiedle i ta lokalizacja wygląda dosyć spokojnie i kameralnie.

Zastanawiają mnie też takie rzeczy jak smog w okolicy. Na samym osiedlu zainstalowane są piece gazowe wiec problemu ze smogiem nie będzie, pozostaje kwestia czy z pobliskich domów w Rząsce przy sezonie grzewczym nie nadleci super świeżutka chmura powietrza.
Inna i tez dosyć ważna rzecz to potencjalny dostęp do mediów typu internet itp. w tej okolicy, nie sprawdzałem tego jeszcze, ale wydaje mi się że może to być problem, przynajmniej na początku.

Pozdrawiam

1.O pasie startowym nie słyszałem nic - aktualny układ lotniska mnie osobiście w ogóle nie przeszkadza. Bardziej słychać samoloty np na prądniku czerwonym
2. Betonowego placu nie spodziewałbym się. Pytanie co wybuduje UR. A z drugiej strony teraz prywatny więc może coś powstać, ale to odbieram jako plus- może polepszy się komunikacja, a może powstanie jakiś sklep.
3. podpięty już jest światłowód z orange
4.Smog będzie jak wszędzie, aktualnie poziom na airly nie odbiega od Krakowa (czyli lepszy od Zielonek, Wieliczki etc) Warto iść w rekuperację z filtrem F8 lub F9

K&K

Postautor: K&K » 19 paź 2020, 9:44

Co do pasa startowego, to więcej można poczytać tutaj:

krakowairport.pl/data/upload/articles_download/2580/20170828/Za%C5%82.Nr%205%20do%20SIWZ%20cz%20(1).pdf

W załączeniu dwa warianty które są chyba realnie rozważane (rysunek oczywiście "plus minus"), przy czym najkorzystniejszy zarówno dla Lotniska jak i mieszkańców wydaje się być wariant północny. Czy samoloty będzie słychać? Tu mogę być nieobiektywny, bo obecnie mieszkam centralnie pod ścieżką podchodzenia do lądowania, więc jakakolwiek zmiana dla mnie będzie zmianą na plus ;) Z doświadczenia jednak powiem, że z samolotami da się żyć (gorzej z pociągami) a jak już to nastąpi, to np. dopiero po tygodniu orientujesz się, że np. nie latają z powodu pandemii ;)

Miałem okazję być kiedyś na Zielonej Rząsce, kiedy samolot podchodził do lądowania istniejącą ścieżką. Praktycznie w ogóle niesłyszalny. Ciężko określić jakby to było słyszalne po przeniesieniu. Podkreślam jednak, że wariant północny to ścieżka podchodzenia nadal po południowej stronie jednostki wojskowej w Rząsce, więc pozostawiam do własnej oceny.

Co do pozostałych kwestii - zgadzam się z przedmówcą - wg mojej oceny dalsza rozbudowa okolicy - czy to na osiedla mieszkaniowe, czy to na lokale usługowe, czy nawet tak jak poprzednio wspominałem - bazy UR - może być tylko z korzyścią dla osiedla w kontekście komunikacji, zakupów, itp.

Potwierdzam światłowód od Orange - takie też info otrzymałem od Dewelopera. Biorąc pod uwagę jednak wiarygodność Dewelopera która z dnia na dzień w moich oczach drastycznie maleje, dzielę wszelkie od nich informacje przez pół. Zakładam jednak, że mimo wszystko coś tam doprowadzą. W przeciwnym wypadku pozostaje jakiś internet mobilny...

Co do smogu, to zgadzam się, że rekuperacja z filtrami może nie być głupim pomysłem.
Załączniki
Wariant Centralny.jpg
Wariant Centralny.jpg (156.67 KiB) Przejrzano 6052 razy
Wariant Północny.jpg
Wariant Północny.jpg (157.67 KiB) Przejrzano 6052 razy
Rząska.jpg
Rząska.jpg (206.03 KiB) Przejrzano 6052 razy

Truskawa

Postautor: Truskawa » 19 paź 2020, 18:50

K&K pisze:Co do pasa startowego, to więcej można poczytać tutaj:

krakowairport.pl/data/upload/articles_download/2580/20170828/Za%C5%82.Nr%205%20do%20SIWZ%20cz%20(1).pdf

W załączeniu dwa warianty które są chyba realnie rozważane (rysunek oczywiście "plus minus"), przy czym najkorzystniejszy zarówno dla Lotniska jak i mieszkańców wydaje się być wariant północny. Czy samoloty będzie słychać? Tu mogę być nieobiektywny, bo obecnie mieszkam centralnie pod ścieżką podchodzenia do lądowania, więc jakakolwiek zmiana dla mnie będzie zmianą na plus ;) Z doświadczenia jednak powiem, że z samolotami da się żyć (gorzej z pociągami) a jak już to nastąpi, to np. dopiero po tygodniu orientujesz się, że np. nie latają z powodu pandemii ;)

Miałem okazję być kiedyś na Zielonej Rząsce, kiedy samolot podchodził do lądowania istniejącą ścieżką. Praktycznie w ogóle niesłyszalny. Ciężko określić jakby to było słyszalne po przeniesieniu. Podkreślam jednak, że wariant północny to ścieżka podchodzenia nadal po południowej stronie jednostki wojskowej w Rząsce, więc pozostawiam do własnej oceny.

Co do pozostałych kwestii - zgadzam się z przedmówcą - wg mojej oceny dalsza rozbudowa okolicy - czy to na osiedla mieszkaniowe, czy to na lokale usługowe, czy nawet tak jak poprzednio wspominałem - bazy UR - może być tylko z korzyścią dla osiedla w kontekście komunikacji, zakupów, itp.

Potwierdzam światłowód od Orange - takie też info otrzymałem od Dewelopera. Biorąc pod uwagę jednak wiarygodność Dewelopera która z dnia na dzień w moich oczach drastycznie maleje, dzielę wszelkie od nich informacje przez pół. Zakładam jednak, że mimo wszystko coś tam doprowadzą. W przeciwnym wypadku pozostaje jakiś internet mobilny...

Co do smogu, to zgadzam się, że rekuperacja z filtrami może nie być głupim pomysłem.

Podejrzewam ze my z tych samych okolic/osiedla jesteśmy :) Każde z nas do innych wniosków doszło. Oby się dobrze mieszkało, my zdecydowaliśmy się budować kawałek dalej

theluuuk

Postautor: theluuuk » 19 paź 2020, 22:41

K&K pisze:Co do pasa startowego, to więcej można poczytać tutaj:

Też obecnie mieszkam pod ścieżką podchodzenia do lądowania obok Galerii Bronowice i o ile na początku było to odczuwalne to teraz kompletnie nie przeszkadza.
W mojej obecnej lokalizacji samoloty są jeszcze stosunkowo daleko od lotniska i co za tym idzie wysoko, a jednak Rzaska jest już znacznie bliżej gdzie samoloty będą zdecydowanie niżej.
Na załączonym poniżej rysunku wariant 2 to ten północny i nie powinno być faktycznie problemu, bo jest w miarę daleko od inwestycji, ale przy wariancie 1, który "teoretycznie" też jest jeszcze brany pod uwagę to będzie masakra według mnie.

gregorio pisze:1.O pasie startowym nie słyszałem nic - aktualny układ lotniska mnie osobiście w ogóle nie przeszkadza. Bardziej słychać samoloty np na prądniku czerwonym
2. Betonowego placu nie spodziewałbym się. Pytanie co wybuduje UR. A z drugiej strony teraz prywatny więc może coś powstać, ale to odbieram jako plus- może polepszy się komunikacja, a może powstanie jakiś sklep.
3. podpięty już jest światłowód z orange
4.Smog będzie jak wszędzie, aktualnie poziom na airly nie odbiega od Krakowa (czyli lepszy od Zielonek, Wieliczki etc) Warto iść w rekuperację z filtrem F8 lub F9

Co do punktu 2 to zgadzam się, że to jedynie na plus jako polepszenie komunikacji. Bardziej zastanawiało mnie to czy nie powstanie tam coś nazwijmy to "przemysłowego/usługowego", co oszpeci te tereny.

K&K pisze: Potwierdzam światłowód od Orange - takie też info otrzymałem od Dewelopera. Biorąc pod uwagę jednak wiarygodność Dewelopera która z dnia na dzień w moich oczach drastycznie maleje, dzielę wszelkie od nich informacje przez pół. Zakładam jednak, że mimo wszystko coś tam doprowadzą. W przeciwnym wypadku pozostaje jakiś internet mobilny...

3. Jeżeli faktycznie jest już światłowód z Orange to super wiadomość. K&K, a co tak Ty z tą wiarygodnością dewelopera, co oni Ci zrobili? :P

4. Obecnie w specyfikacji standardu wykończenia jest podana wentylacja grawitacyjna. Ciekaw jestem czy można zmienić plany projektowe i dogadać się z developerem żeby dom został przygotowany pod rekuperację.
Załączniki
nowe_pasy_balice.jpg
nowe_pasy_balice.jpg (198.61 KiB) Przejrzano 5982 razy

K&K

Postautor: K&K » 20 paź 2020, 9:01

Truskawa pisze:Podejrzewam ze my z tych samych okolic/osiedla jesteśmy :) Każde z nas do innych wniosków doszło. Oby się dobrze mieszkało, my zdecydowaliśmy się budować kawałek dalej

Różne ludzie różne potrzeby ;) A z ciekawości zapytam, bo też braliśmy pod uwagę działkę - gdzie kupiliście, jaka wielkość i cena jeśli to oczywiście nie tajemnica?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”