Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Pepeg

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Pepeg » 19 lis 2020, 22:38

platinium pisze:
Cry Baby Cry :cry: :lol: Gdzie nie spojrzę reklamy deweloperów, ., instagram, autobusy i tramwaje, billboardy, a sprzedaż leży i kwiczy, i premi świątecznej naganiacz nie zobaczy. :cry: :cry: :cry:

Pan chyba nowy w Krk i internetach :)

Złotko, w 2018/19 deweloperzy praktycznie nie inwestowali reklamę wizualną, wiem bo współperacuję z branżą reklamową. Obserwuję 8nternetowy rynek mieszkaniowy w Krk od roku, ale takiego bombardowania reklamą nie było jeszcze pół roku temu. Wcześniej deweloper wrzucał ofertę na stronę i w kilka dni, czasem kilka godzin wszystko było zarezerwowane. Ja rozumiem że obecna sytuacja to dla Was szok, ale trzeba zacisnąć zęby i pogodzić się z niższym zyskiem w najbliższych kilku latach.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 19 lis 2020, 22:56

Coś jest na rzeczy z tą reklamą. Bannery zawsze były, ale obecnie to mam wrażenie, że cały Kraków jest nimi oblepiony + targetowana reklama w Internecie, a nawet marketing szeptany na tym forum.

Swoją drogą, to rozczulające, że deweloperzy wierzą, że brak sprzedaży to kwestia dotarcia do klienta. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że wystarczy parę tygodni aby przejrzeć już absolutnie całą ofertę rynku pierwotnego, która mnie interesuje. Internet całkowicie tu wystarcza.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

kozel

Postautor: kozel » 19 lis 2020, 23:15

fakt ostatnio w radiu, zaczynają puszczać rekalmy dewoloperzy, z tego co kojarze ostanie takie coś miało miejsce w 2017 roku, w tym samym dniu po pracy idą na trajkę i co ... trawaj oblepiony rekamą dewelopa, coś jest na rzeczy fakt :D

kozel

Postautor: kozel » 19 lis 2020, 23:23

genralnie, obserwuję pewniem określony rodzaj nieruchomości na ogłoszeniach w danym przedziale cenowy, od 2 miesiący do dnia dziasiejszego jest przyrost oferty na rynku wtórnym o 25 %, kto może niech czeka, druga powłowa IV kwartał raczej spadki, I-II kwartał pójdą spadki, dewolopy będą musieć obniżać, aby spinać REKORDOWA w historio ilość projekty, które rozpoczęli we wrześniu 2020, takie są fakty,
a bełkotu pan p nawet nie skomentuje ... bo szkoda kawiatury

kozel

Postautor: kozel » 19 lis 2020, 23:25

ciekawą, rzecza jak zaregują na to fliperki i cesyjkowicze ? i co januszki biznesu nagle biznesik się przestał opłacać ?? biznesik phi SPEKULANCI o..ydni a fe !

Rak

Postautor: Rak » 20 lis 2020, 0:13

o jaki mega-pack .. gratka.pl/nieruchomosci/mieszkanie-krakow-ul-bajeczna/ob/17962777 'sprzedaż 4 apartamentów...Mieszkania są podzielone na 7 kawalerek'

mayger

Postautor: mayger » 20 lis 2020, 6:38

Nie ma szans na obniżki większe niż 15%. Połowa znajomych mówi że by kupiła gdyby ceny spadły o 30%, co równa się temu, że one nie mogą aż tak nisko spaść. Jakiekolwiek podwyższenie stóp procentowych też by wprowadziło kraj w głęboką recesję, bo kredyty byłyby po prostu dużo droższe. Ale zgadzam się z anubisem i innymi, że sprzedaż deweloperom klękła. Już w kwietniu miałem parę telefonów od deweloperów, czy czasem nie jestem zainteresowany ich inwestycją, co w czasach prosperity się raczej nie zdażało.

Mimo wszystko sam kupiłem mieszkanie, bo jeśli ceny nawet spadną o te 10-15% to i tak w dłuższej perspektywie się nie straci.

BTW bonarka living ma promkę gdzie obniża ceny nawet o 700zł za metr, ale i tak bym nie skorzystał, bo to po prostu zajebiście słaba inwestycja, chyba że ktoś lubi jak go towarowy w nocy budzi ;-)

Pepeg

Postautor: Pepeg » 20 lis 2020, 8:37

mayger pisze:Nie ma szans na obniżki większe niż 15%. Połowa znajomych mówi że by kupiła gdyby ceny spadły o 30%, co równa się temu, że one nie mogą aż tak nisko spaść. Jakiekolwiek podwyższenie stóp procentowych też by wprowadziło kraj w głęboką recesję, bo kredyty byłyby po prostu dużo droższe. Ale zgadzam się z anubisem i innymi, że sprzedaż deweloperom klękła. Już w kwietniu miałem parę telefonów od deweloperów, czy czasem nie jestem zainteresowany ich inwestycją, co w czasach prosperity się raczej nie zdażało.

Mimo wszystko sam kupiłem mieszkanie, bo jeśli ceny nawet spadną o te 10-15% to i tak w dłuższej perspektywie się nie straci.

BTW bonarka living ma promkę gdzie obniża ceny nawet o 700zł za metr, ale i tak bym nie skorzystał, bo to po prostu zajebiście słaba inwestycja, chyba że ktoś lubi jak go towarowy w nocy budzi ;-)

Te 10% to juz można na niektórych inwestycjach wynegocjować, 5% to juz każdy deweloper jest skłonny opuścić, mówię tu o inwestycjach które dopiero ruszają. Gotowe mieszkania i końcówki inwestycji jeszcze trzymają cenę.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 20 lis 2020, 8:40

Rak pisze:o jaki mega-pack .. gratka.pl/nieruchomosci/mieszkanie-krakow-ul-bajeczna/ob/17962777 'sprzedaż 4 apartamentów...Mieszkania są podzielone na 7 kawalerek'

Nie wiedziałem że Dąbie to prestizowa lokalizacja :o .No proszę, wszystkie mieszkania wynajęte a i tak zaczęło się palić inwestorowi pod dupą :cry:

sky83

Postautor: sky83 » 20 lis 2020, 9:12

kozel pisze:ciekawą, rzecza jak zaregują na to fliperki i cesyjkowicze ? i co januszki biznesu nagle biznesik się przestał opłacać ?? biznesik phi SPEKULANCI o..ydni a fe !

Dokładnie, na pohybel szkodnikom!!! :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”