Inwestycja Wielicka - Spółdzielnia Mieszkaniowa (SM) Kabel - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kwk

Re: Inwestycja Wielicka - Spółdzielnia Mieszkaniowa (SM) Kabel - opinie i forum

Postautor: kwk » 13 gru 2020, 21:14

MarcinJ pisze:
kwk pisze:Pierwszy z brzegu artykul potwierdza, ze to nie jest dobra wola tylko przepisy prawa: kb.pl/porady/od-1-stycznia-budujacy-dom-zaplaca-duzo-wiecej-za-okna

No i bardzo dobrze, że te normy rosną. Niestety mam wrażenie, że gdyby nie przepisy i stopniowe podnoszenie różnych standardów normami budowlanymi, do deweloperzy najchętniej budowaliby chaty z g... A tak to choć trochę muszą podnosić jakość budowanych mieszkań.

Zgadzam się, szkoda że tak powoli. Ja chętnie podniósłbym normy akustyki mieszkania.

slawek

Postautor: slawek » 13 gru 2020, 22:33

kwk pisze:
MarcinJ pisze:
kwk pisze:Pierwszy z brzegu artykul potwierdza, ze to nie jest dobra wola tylko przepisy prawa: kb.pl/porady/od-1-stycznia-budujacy-dom-zaplaca-duzo-wiecej-za-okna

No i bardzo dobrze, że te normy rosną. Niestety mam wrażenie, że gdyby nie przepisy i stopniowe podnoszenie różnych standardów normami budowlanymi, do deweloperzy najchętniej budowaliby chaty z g... A tak to choć trochę muszą podnosić jakość budowanych mieszkań.

Zgadzam się, szkoda że tak powoli. Ja chętnie podniósłbym normy akustyki mieszkania.

No właśnie liczę na to, że właśnie odpowiednie wygłuszenie mieszkań, to będzie kolejna sprawa, która wreszcie zostanie w końcu uregulowana. Do tego przydałyby się jeszcze centralne instalacje klimatyzacji, żeby nie szpecić później elewacji, podobnie, jak jeszcze niedawno było z antenami satelitarnymi, do czasu aż wprowadzono anteny zbiorcze. No i jeszcze wreszcie jakieś sensowne uregulowanie kwestii parkowania i stosunku liczby miejsc postojowych do liczby mieszkań, też by się przydało (ewentualnie zasada, nie masz gdzie zaparkować swojego samochodu, to nie powinieneś go mieć).

icOna

Postautor: icOna » 21 gru 2020, 14:53

Druga ściana elewacji jest już widoczna

Obrazek

sky83

Postautor: sky83 » 21 gru 2020, 20:06

Kiepski czas na roboty elewacyjne, w nocy przymrozki.

megi

Postautor: megi » 22 gru 2020, 21:12

Zależy jaka firma robi, ale są materiały i technologie, które pozwalają robić elewacje przy minusowych temperaturach i wszystko powinno być z nimi dobrze pomimo tego.

icOna

Postautor: icOna » 22 gru 2020, 21:26

megi pisze:Zależy jaka firma robi, ale są materiały i technologie, które pozwalają robić elewacje przy minusowych temperaturach i wszystko powinno być z nimi dobrze pomimo tego.

Trzeba wybaczyć brak edukacji z branży budowlanej niektórym. Ja nie raz już słyszałam, że beton/żelbet na takich budowach to nie schnie tak jak w lecie i że to jest fuszerka :mrgreen: Co zrobić...

sky83

Postautor: sky83 » 23 gru 2020, 15:22

megi pisze:Zależy jaka firma robi, ale są materiały i technologie, które pozwalają robić elewacje przy minusowych temperaturach i wszystko powinno być z nimi dobrze pomimo tego.

Owszem, że są tylko to nie jest za darmo. Na jednej z moich przeszłych inwestycji koszt dopłaty do nagrzewnic i paliwa do nich itd. za jeden sezon zimowy wyszedł kilkaset tysięcy zł. Także jak kogoś nie goni termin to po prostu robi przerwę w pracy.

Piotreq

Postautor: Piotreq » 09 sty 2021, 17:21

Witam, czy jest tu jakaś osoba, która kupiła mieszkanie w tej inwestycji ??
Pozdrawiam : )

megi

Postautor: megi » 09 sty 2021, 21:43

Piotreq pisze:Witam, czy jest tu jakaś osoba, która kupiła mieszkanie w tej inwestycji ??
Pozdrawiam : )

A co Cię interesuje w jej przypadku? Ja mocno się zastanawiałam swego czasu nad zakupem mieszkania przy Wielickiej od SM Kabel, ale ktoś mnie uprzedził i lokal, który mnie interesował wyparował z oferty. Ale jakoś specjalnie nie żałuję, bo mam wrażenie, że wybór w mieście wciąż jest spory.

Kraksa

Postautor: Kraksa » 03 lut 2021, 21:42

Widok bloku z osiedla. Rok temu rozpoczęto budowę i wygląda na to, że cała elewacja będzie odsłonięta niebawem.

Na dzień dzisiejszy 3 mieszkania zostały wolne.

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”