Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Oleg_

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Oleg_ » 22 gru 2020, 19:22

piotrekdom pisze:Oczywistym jest, że za pół roku o pandemii nikt nie będzie nawet pamiętał. Zaraz wjeżdżają szczepionki, a po nich gospodarka wystrzeli, jak nigdy wcześniej w historii ludzkości. A wraz z nią ceny mieszkań, szczególnie w najlepszych europejskich miastach, do których, jak wiemy, bezdyskusyjnie zalicza się Kraków. Osobiscie uważam, że w grudniu 2021 mieszkania mogą być 30-40% droższe. Minimum.

Może, ale nie sądzę. Podobnie jak w przypadku mojego doświadczenia z ogromnej firmy, moja firma jest bardzo szczęśliwa, że możemy dobrze pracować z domu.
Myślę, że firmy wolą, aby 50% swoich pracowników pracowało w domu, co oznacza, że firma potrzebuje 50% rzeczywistych państw.
Połowa biur, połowa czynszu, a wszystko to w tych wielkich, drogich miastach, gdzie miały duże biura dla setek ludzi. Wszyscy ci, którzy przynosili pieniądze do miasta i na każdy targ, salon fryzjerski, restauracje.

Myślę, że jeśli za 6 miesięcy wszystko wróci do normy, w centrum miasta nie będzie tylu ludzi.

Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 22 gru 2020, 20:16

Tak. Krakow to 99% informatykow i ludzi pracujacych online. I tylko oni potrzebuja mieszkan i inwestuja
Lekarze, prawnicy, budowlancy, mechanicy, naukowcy, robotnicy tez beda wykonywali prace online.
MPK bedzie dowozilo pasazerow autonomicznie.
Wszyscy bedziemy mieszkali i pracowali w naszych wioskach, Krakow wymrze, Wisla wyschnie a po Rynku beda grasowac niedzwiedzie. Po zakupy do Paczkomatow w Wolce Dolnej bedziemy podjezdzali Teslami, a towary w Paczkomacie beda dostarczane teleportacja :lol:
Belkot medialny co niektorym tu zrobil wode z mozgu... :D Glownie tym co to chca kupic bo nie kupili....Tylko dlaczego chca zatem zamieszkac w umierajacym, zanieczyszczonym i prowincjonalnym Krakowie :?:
To wszystko sie kupy nie trzyma...Tak to jest sie sie dyskutuje z 22 letnimi singlami ktorzy tyle wiedza o swiecie co wyczytaja
w laptopie i bez umiejetnosci samodzielnego myslenia. Nie mowiac o zerowym doswiadczeniu zyciowym.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 22 gru 2020, 20:30

W sumie tak. Taki zły Kraków, a jednak są na kupnie :D Bawi mnie ta dyskusja. Ludzie chcą żyć, chcą być częścią społeczeństwa, a nie zamkniętymi cyborgami, pracującymi zdalnie dla korporacji. Na pewno pandemia pozostawi jakiś ślad, zapewne będzie teraz znacznie łatwiej o pracę zdalną, czy to na stałe, czy częściowo. Jednak praca zdalna nie jest tak wydajna, jak praca w biurze. Tak się wydaje tylko trybikom, które nigdy niczym nie zarządzały. Ok, z punktu widzenia trybika może być ok, taki, to jak nie lubi z domu wychodzić, to nawet ma lepiej. Jednak podejmowanie strategicznych decyzji, motywacja ludzi, wydajność pracy - to wszystko jest utrudnione. Ludzie poza tym chcą korzystać z restauracji, galerii, kultury itd. Jak otworzyli kilka tygodni temu galerie, to musiałem akurat pojechać po kurtkę. W galeriach, pomimo pandemii TŁUMY! Kolejki o wymiarach dla mnie niezrozumiałych, aby tam stać za kawałkiem ciucha. I to wszystko w dobie paczkomatów i tesli, skandal :lol: a mógł plebs zamówić i podładować teslę w Kokotowie czy za Wieliczką :lol: Niektórzy są oderwani, ale konsument chce normalności, chce podróżować, chce kupować. To jest kryzys nietypowy, bowiem do tej pory większość kryzysów było stricte finansowych. Teraz sporo ludzi wciąż ma kasę, cały czas ich zarobki rosną, straciła część, ale problemem jest głównie to, że nie ma gdzie wydawać. Jasne, zawsze ktoś traci, ale jednak w tym kryzysie ci co stracili nie są aż w takiej ilości, aby to miało znaczny wpływ na gospodarkę. Większość jednak pracuje, zarabia itd. Ja pomimo pandemii i nie pracowania w kwietniu i maju zarobiłem 20% więcej niż w 2019. Tak się ludzie w wakacje rzucili na moje usługi, bo chcieli normalności, że pierwszy wolny dzień miałem dopiero w październiku :D

Mar G

Postautor: Mar G » 22 gru 2020, 21:02

Witt pisze:Tak. Krakow to 99% informatykow i ludzi pracujacych online. I tylko oni potrzebuja mieszkan i inwestuja
Lekarze, prawnicy, budowlancy, mechanicy, naukowcy, robotnicy tez beda wykonywali prace online.
Wszyscy bedziemy mieszkali i pracowali w naszych wioskach, Krakow wymrze, Wisla wyschnie a po Rynku beda grasowac niedzwiedzie. Po zakupy do Paczkomatow w Wolce Dolnej bedziemy podjezdzali Teslami, a towary w Paczkomacie beda dostarczane teleportacja :lol:
Belkot medialny co niektorym tu zrobil wode z mozgu... :D Glownie tym co to chca kupic bo nie kupili....Tylko dlaczego chca zatem zamieszkac w umierajacym, zanieczyszczonym i prowincjonalnym Krakowie :?:
To wszystko sie kupy nie trzyma...Tak to jest sie sie dyskutuje z 22 letnimi singlami ktorzy tyle wiedza o swiecie co wyczytaja
w laptopie i bez umiejetnosci samodzielnego myslenia. Nie mowiac o zerowym doswiadczeniu zyciowym.

Celnie w punkt. Tutaj nietrudno rozróżnić kto ma bagaż doświadczeń i zobowiązań życiowych , a kto ma to przed sobą dopiero.

icOna

Postautor: icOna » 22 gru 2020, 21:24

Witt pisze:Tak. Krakow to 99% informatykow i ludzi pracujacych online. I tylko oni potrzebuja mieszkan i inwestuja

@Witt w końcu jakieś dobre podsumowanie w tym wątku <3

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 22 gru 2020, 21:32

Ech, znowu to samo. Na co komu dane czy wykresy, sprowadźmy wątek do poziomu rozkmin na sobotnim spotkaniu januszy. Obowiązkowo hasło o samodzielnym myśleniu.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 22 gru 2020, 21:36

Mam nadzieję, że Kraków rośnie i ewoluuje.
Ale nie chodzi mi o IT.
Zawsze mógł pracować z domu
Nie ma wielu centrów pracy, które mają tylko IT.
Ta pandemia udowadnia, że wiele innych dziedzin pracy było w stanie pracować z domu, co oznacza, że firmy nie muszą mieć dużych biur. Mogą mieć połowę.
oczywiście, jeśli mają 50%, oznacza to, że więcej firm może przyjść i zająć puste biura, to świetnie. to zdecydowanie pomoże Krakowowi.
Chodzi mi jednak o krótkoterminowy czas między starymi sposobami (pełne biura) a nowym sposobem (pół biura).
Uważam, że przez następne 6 miesięcy do 1 roku centrum będzie miało w sumie mniej ludzi i mniej pracowników. Myślę, że za 2 lata wróci i będzie miał nawet więcej ludzi, bo będzie więcej firm, które potrzebują mniejszych biur.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 22 gru 2020, 22:17

anubis pisze:Ech, znowu to samo. Na co komu dane czy wykresy, sprowadźmy wątek do poziomu rozkmin na sobotnim spotkaniu januszy. Obowiązkowo hasło o samodzielnym myśleniu.

Masz na myśli te wykresy za III kwartał ze wzrastającymi cenami transakcyjnymi i danymi z zamieszczeonego niedawnego przez Ciebie Excela gdzie i tam ceny w Krakowie rosły w 2020 w każdym kwartale?
Ale masz rację...samodzielne myślenie jest męczące i w tych czasach straciło na popularności.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 22 gru 2020, 22:27

Giovanna pisze:Masz na myśli te wykresy za III kwartał ze wzrastającymi cenami transakcyjnymi i danymi z zamieszczeonego niedawnego przez Ciebie Excela gdzie i tam ceny w Krakowie rosły w 2020 w każdym kwartale?
Ale masz rację...samodzielne myślenie jest męczące i w tych czasach straciło na popularności.

Wolumen.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 22 gru 2020, 22:39

Anubis jest niekonsekwentny. Kiedy ktoś mówi, że jeszcze nie ma drastycznych obniżek, ten mówi, że traktowanie Black Friday jako nie obniżki jest niepoważne, czy tam rabatów świątecznych. Ma trochę racji, choć takie akcje były w ostatnich latach, to na mniejszą skalę i kwotę. Ale tylko trochę. Jednak jak ktoś przedstawi wykres rosnących cen to od razu neguje, bo wolumen :lol: Jasne, że ilośc się liczy, ale cena dla wszystkich sprzedanych mieszkań w Krakowie rosła w tym roku. I co z tym zrobisz? :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”