Ruczaj Korso Kraków - Wojt-Bud deweloper - forum i opinie o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
KLIENT997

Re: Ruczaj Korso Kraków - Wojt-Bud deweloper - forum i opinie o inwestycji

Postautor: KLIENT997 » 01 gru 2020, 16:54

Dzień dobry niestety mieszkania w blokach Ruczaj Korso są wykonane w fatalnym standardzie: bardzo cienkie ściany, brak odpowiednich izolacji akustycznych, przez szafty wentylacji, drzwi, podłogi-sufity, ściany słychać nie tylko windy ale i głośne rozmowy,śmiechy i zachowania lokatorów oraz inne chałasy. Liczne usterki kryte przez administrację na usługach Dewelopera. Nie rozwiązany problem ze słabo lub bardzo słabo działającym ogrzewaniem, zbyt niskim ciśnieniem ciepłej wody z MPC, niedotrzymane umowy z firmami zewnętrznymi...Jest to bardzo ekonomiczna i nastawiona na jak największy zysk inwestycja... Proszę się bardzo dobrze zastanowić nad decyzjami...

nanna

Postautor: nanna » 01 gru 2020, 17:35

KLIENT997 pisze:Dzień dobry niestety mieszkania w blokach Ruczaj Korso są wykonane w fatalnym standardzie: bardzo cienkie ściany, brak odpowiednich izolacji akustycznych, przez szafty wentylacji, drzwi, podłogi-sufity, ściany słychać nie tylko windy ale i głośne rozmowy,śmiechy i zachowania lokatorów oraz inne chałasy. Liczne usterki kryte przez administrację na usługach Dewelopera. Nie rozwiązany problem ze słabo lub bardzo słabo działającym ogrzewaniem, zbyt niskim ciśnieniem ciepłej wody z MPC, niedotrzymane umowy z firmami zewnętrznymi...Jest to bardzo ekonomiczna i nastawiona na jak największy zysk inwestycja... Proszę się bardzo dobrze zastanowić nad decyzjami...

skąd ma Pan takie informacje? Czy zakupił Pan mieszkanie w tej inwestycji?

megi

Postautor: megi » 03 gru 2020, 0:23

W takim razie wychodzi na to, że jest to budowane zupełnie standardowo, jak 90% inwestycji mieszkaniowych w Krakowie :)

Yuki

Postautor: Yuki » 20 gru 2020, 11:21

nanna pisze:Dzień dobry.
Słyszałam, że jak na razie mieszkańcy mogą korzystać z prądu budowlanego, a sam Tauron ma czas na podciągnięcie prądu do maja 2021.
Wojtbud nie uzyskał jeszcze pozwolenia na użytkowanie (przez ten prąd) a mieszkańcy mogą już wchodzić z remontem? Jak to jest możliwe?
Jakie pierwotnie terminy zakładała umowa deweloperska?

Cześć nanna,
Skąd informacja o tym, że nie ma pozwolenia na użytkowanie? To informacja od dewelopera? Sama jeszcze nie robiłam odbioru technicznego, ale podczas kilku rozmów, które miałam z Wojt-Budem ani raz nie padło hasło, że nie mają pozwolenia na użytkowanie budynku. Co prawda sama o to nie zapytałam, więc może dlatego :?

megi

Postautor: megi » 20 gru 2020, 22:05

W ogóle odbierał już ktoś może mieszkania w inwestycji Ruczaj Korso od dewelopera Wojt-Bud, jak wygląda ich stan techniczny, jest ok.? Jakie są typowe usterki w mieszkaniach, może ktoś się podzieli wrażeniami na forum?

A samo uzyskiwanie pozwolenia na użytkowanie zwykle trwa sporo, nawet kiedy wszystko jest w porządku, przez pandemię pewnie wszystko się jeszcze przedłużyło.

joanna_malgorzata

Postautor: joanna_malgorzata » 22 gru 2020, 12:50

Cześć, zastanawiamy się nad zakupem mieszkania w bloku B, jesteśmy już po długiej wymianie maili z deweloperem i o krok od umowy rezerwacji. Jak na razie kontakt z ich strony super, odpowiadają na wszystkie nasze pytania, wysyłają plany, wyceny zmian, są mega mili i pomocni. Tylko zastanawia mnie, że nie znalazłam o nich zbyt dużo opinii, a jak są, to podzielone. Mam wrażenie, że te mieszkania jakoś super szybko się nie sprzedają...Zdaję sobie sprawę, że to nie jest żadne budownictwo premium, zresztą na takie nas nie stać i pewnie będzie "typowy Ruczaj" :D, ale zastanawiam się, czy jakieś poważniejsze sprawy nie wyjdą przy odbiorze... Podłączam się do pytań, jak z jakością mieszkań w już ukończonych budynkach? Dużo usterek przy odbiorach? Wie ktoś cokolwiek więcej o samym deweloperze?

mac_kow

Postautor: mac_kow » 22 gru 2020, 12:52

To jest porządny, sensowny deweloper. Swego czasu miałem do czynienia z ich "Atelier" na Zabłociu. Tak, jak mówisz- nie jest to żadne "premium", ale sensowna, rozsądna inwestycja.

megi

Postautor: megi » 22 gru 2020, 21:17

mac_kow pisze:To jest porządny, sensowny deweloper. Swego czasu miałem do czynienia z ich "Atelier" na Zabłociu. Tak, jak mówisz- nie jest to żadne "premium", ale sensowna, rozsądna inwestycja.

To nawet nie wiedziałam, że to oni budowali, ale faktycznie kawał budynku, stoi i chyba ma się dobrze.

Nangaa

Postautor: Nangaa » 26 gru 2020, 14:19

megi pisze:W ogóle odbierał już ktoś może mieszkania w inwestycji Ruczaj Korso od dewelopera Wojt-Bud, jak wygląda ich stan techniczny, jest ok.? Jakie są typowe usterki w mieszkaniach, może ktoś się podzieli wrażeniami na forum?

A samo uzyskiwanie pozwolenia na użytkowanie zwykle trwa sporo, nawet kiedy wszystko jest w porządku, przez pandemię pewnie wszystko się jeszcze przedłużyło.

Cześć Megi
Z odbiorem technicznym od Wojt-Bud nie było mi dane mieć do czynienia. Jednak jeśli chodzi o uzyskanie pozwolenia na użytkowanie to czas epidemii sprzyja deweloperowi. Wystarczy zgłosić wniosek i z urzędu jest on akceptowany, ufając developerowi że wszystko jest zgodne z przepisami. Taka ustawa "covidowa" sprzyjająca developerom. Oczywiście urząd może wpaść z kontrolą, ale czy z takiej możliwości skorzysta? W "normalnych" czasach uzyskanie pozwolenia na użytkowanie to 30 dni.

Rozważając budynek B należało by sprawdzić dojazd. Pewnie nie będzie on możliwy zanim ukończą budynek C - a tam dopiero etap I piętra.

N

chatterbox1206

Postautor: chatterbox1206 » 29 gru 2020, 14:54

Co do odbiorów, wyszło pare poprawek, ale nic rewolucyjnego. Generalnie całkiem spoko i według inspektorki budowlanej, dużo lepiej wykonane niż "pierwsze" Korso 19/21.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”