Casa Feliz Zabłocie (Kraków - ul. ul. Romana Kiełkowskiego) - opinie na forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bartab

Re: Casa Feliz Zabłocie (Kraków - ul. ul. Romana Kiełkowskiego) - opinie na forum o inwestycji

Postautor: Bartab » 19 sty 2021, 15:29

dzejkopf pisze:Oferta może wydawać sie super dla kogoś kto nie zna okolicy - blisko centrum, cena akceptowalna - tylko tam jest po prostu brzydko (i nie widzę przyszłości dla tego miejsca). Nie jest to dzielnica gdzie ktokolwiek chciałby mieszkać. Osobom zainteresowanym proponuję zrobić spacer po okolicy.

Teraz jest brzydko ale będzie coraz ładniej właśnie dlatego że kolejne nowe inwestycje będą budowane w miejsce baraków, ruder i blaszanych garaży. Np cały ten teren między ulicami Kiełkowskiego, Niwy i Na Dołach zajmą dwie nowe inwestycje - ta oraz Lofthaus Zabłocie. To samo tyczy się terenów po drugiej stronie Klimeckiego. Z biegiem czasu cała ta okolica upodobni się do tego co mamy teraz na tym "głównym" Zabłociu czyli rejon Romanowicza, Ślusarskiej, Przemysłowej i Lipowej.

pawelk

Re: Casa Feliz Zabłocie (Kraków - ul. ul. Romana Kiełkowskiego) - opinie na forum o inwestycji

Postautor: pawelk » 19 sty 2021, 16:04

Bartab pisze:
pawelk pisze:Jako bezpośrednia konkurencja dla Lokum Salsa wydaje się bardzo spoko, lokalizacyjnie lepsza bo schowana trochę za biurowcami (ale tylko trochę schowana) a nie przy samej głównej ulicy z tramwajem i estakadzie, ale reszta problemów ta sama - okolica to mieszanka biurowców i różnych zakładów, do tego zero czegokolwiek w okolicy do normalnego życia dla rodzin z dziećmi, jakieś parki czy cokolwiek to trzeba wycieczkę robić. Zabłocie (którego fenomeny nie rozumiem, ale whatever) z bezpośrednim sąsiedztwem bulwarów czy chociażby parku Stacja Wisła to to zdecydowanie nie jest ;)

Lokum Salsa to nie tylko mieszkania od strony Klimeckiego, zobacz sobie jak długi jest ten budynek i w tych mieszkaniach oddalonych od Klimeckiego nie będzie głośno. A co do terenów rekreacyjnych itp to spójrz sobie na nowo uchwalony PZP, mają tam powstać alejki spacerowe i park nad Wisłą.

zgoda że Lokum jest nie tylko od Klimeckiego, ale wydaje mi się że jednak hałas będzie się ciągnął mocno bo raz że sama ulica jest ruchliwa, a dwa tam idzie estakada (chociaż ją może oddzielić biurowiec). przebywam często w mieszkaniu na Zabłociu które jest znacznie dalej od Klimeckiego niż nawet najdalsze mieszkanie w Lokum, i niestety hałas niesie się mocno, wydaje mi się że to kwestia zabetonowania i ciasnego upchania budynków więc nie ma co hałasu pochłaniać, a podobny układ będzie miało Lokum z sąsiadami...

co do planu zagospodarowania to nie wiem dokładnie o czym konkretnie mówisz, ale bardzo chętnie bym się zapoznał więc jeśli dysponujesz jakimś linkiem to chętnie zobaczę :)
Inna sprawa że nie wiem co oni mogą zmienić w bezpośrednim sąsiedztwie obu inwestycji (przy Wiśle to oczywiście inna sprawa), tam po prostu nie ma miejsca na parki, a chodzenie nad Wisłę niestety wiąże się w przypadku obu inwestycji z mało przyjemnym spacerem wzdłuż Klimeckiego. Dla młodych par to generalnie nie jest problem że trzeba się przejść czy podjechać rowerem, ale dla rodzin z małymi dziećmi to niestety powinien być deal breaker, bo wyprawy na plac zabaw z gówniakami to niestety nie jest prosty i bezproblemowy proces, do tego często go trzeba powtarzać kursując dom-plac (mały gówniak się tak obesra że trzeba przebierać, starszy odsika się przy krzaczku ale na kupę to już musi na nocnik, poza tym trzeba chodzić do domu na jedzenie itp, tak życie małego szkraba wygląda, ciągły kurs dom-plac zabaw przez większą część roku), i jakkolwiek piękny by był park kilometr dalej to jednak na codzień fajny plac zabaw przy bloku to jest wybawienie...
Dlatego niestety ale dla mnie obie inwestycje to nie jest miejsce dla rodzin z małymi dziećmi, ale jako sypialnie dla młodych i dynamicznych wydają sie ok...

Bartab

Postautor: Bartab » 19 sty 2021, 16:44

Byłem kilkukrotnie pod Salsą ok 100 metrów od ul. Klimeckiego i słychać jedynie lekki szum. Cały teren między Salsą a Nowohucką i Estakadą będzie zabudowany biurowcami, pierwszy jest już prawie gotowy i wydaje mi się że jest nawet trochę wyższy niż Estakada.

Co do terenów rekreacyjnych to widać to na tym rysunku: bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=116272
Chodzi o zielony obszar bezpośrednio za Salsą, ma być alejka spacerowa do parku nad Wisłą i zrewitalizowanych bulwarów, to jest trasa 500 metrów wzdłuż ogródków działkowych. Oprócz tego ulica KDL.2 (przedłużenie ul. Pana Tadeusza) projektowana jest jako reprezentacyjna aleja ze szpalerami drzew. Oczywiście ciężko powiedzieć kiedy to wszystko powstanie ale podobno pieniądze są zabezpieczone w budżecie. Ogólnie myślę że ta okolica ma duży potencjał rozwojowy.

pawelk

Postautor: pawelk » 19 sty 2021, 17:05

Bartab pisze:Byłem kilkukrotnie pod Salsą ok 100 metrów od ul. Klimeckiego i słychać jedynie lekki szum. Cały teren między Salsą a Nowohucką i Estakadą będzie zabudowany biurowcami, pierwszy jest już prawie gotowy i wydaje mi się że jest nawet trochę wyższy niż Estakada.

Co do terenów rekreacyjnych to widać to na tym rysunku: bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=116272
Chodzi o zielony obszar bezpośrednio za Salsą, ma być alejka spacerowa do parku nad Wisłą i zrewitalizowanych bulwarów, to jest trasa 500 metrów wzdłuż ogródków działkowych. Oprócz tego ulica KDL.2 (przedłużenie ul. Pana Tadeusza) projektowana jest jako reprezentacyjna aleja ze szpalerami drzew. Oczywiście ciężko powiedzieć kiedy to wszystko powstanie ale podobno pieniądze są zabezpieczone w budżecie. Ogólnie myślę że ta okolica ma duży potencjał rozwojowy.

ok nawet całkiem ciekawie ten plan wygląda, jak faktycznie zbudują to będzie ciekawa opcja dla mieszkańców żeby mieć gdzie rozprostować nogi. ale mimo wszystko dalej uważam że to nie będzie opcja dla rodziców z dziećmi poniżej 5 lat, chyba że deweloper postawi porządny plac zabaw gdzie mieszkańcy będą mogli się integrować ;)

Kraksa

Postautor: Kraksa » 19 sty 2021, 18:43

Obrazek

Strona inwestycji Casa Feliz Zabłocie będzie dostępna niebawem pod adresem: cfzablocie.pl

Tu są rozkłady mieszkań: we.tl/t-Gse3fJUB2C - paczka dostępna jest jeszcze 6 dni (nie trzeba się logować).

Kilka osób zarezerwowało podobno po kilka mieszkań w cenach promo w tej przedsprzedaży - potem będzie drożej.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 19 sty 2021, 21:06

Mają ceny nawet nizsze od Salsy w promocji, nice 8-)

Bartab

Postautor: Bartab » 19 sty 2021, 23:23

Według Dominium ograniczone czasowo ceny promocyjne w przedsprzedaży to 9700-12000 a na Salsie w tym momencie 9400-13000 więc myślę że porównywalnie. Na minus tej inwestycji zdecydowanie malutkie balkoniki 2 m2 i "tarasy" 5 m2. O wiele lepiej wygląda to w Lofthaus Zabłocie a ceny za mieszkania dwupoziomowe z dużymi tarasami są tam w granicach 12000 więc w sumie też porównywalnie.

pozdro

Postautor: pozdro » 20 sty 2021, 0:09

Przeciez salsa na okna na autostrade tam sie nie da mieszkac. Ja mieszkan w glab kilkaset metrow od Wroclawskiej, a i tak jest halas. Wroclawska to osiedlowe uliczki przy tych autostradach. Wieksze mieszkanie to kupuje nad jakas Rudawa.

Bartab

Postautor: Bartab » 20 sty 2021, 0:36

Abstrahując od indywidualnej tolerancji na hałas, myślę że wchodzi tu w grę wiele czynników takich jak usytuowanie mieszkania względem źródła hałasu (np w mieszkaniu którego okna są bokiem do ulicy na pewno będzie ciszej), przeszkody (inne budynki, drzewa) znajdujące się między mieszkaniem a źródłem hałasu, ukształtowanie terenu itp. Tak jak pisałem wyżej, byłem ok 100 metrów od Klimeckiego pod Salsą i było w porządku, czego nie mogę powiedzieć np o Zabłocie Concept House II gdzie hałas był znaczny, ale ta inwestycja jest w całości położona znacznie bliżej głównej ulicy. To co moim zdaniem jest fajne w Salsie to to że większość mieszkań ma dwustronną ekspozycję gdzie część okien wychodzi na wewnętrzny dziedziniec, dość spory jak na dzisiejsze standardy, więc myślę że przynajmniej od tamtej strony powinno być cicho. Natomiast mieszkania w mieszkaniu z oknami od Klimeckiego sobie nie wyobrażam a tym bardziej "odpoczynku" na balkonie.

sky83

Postautor: sky83 » 20 sty 2021, 8:12

Jak ktoś szuka parków w pobliżu to niedaleko na Myśliwskiej są 2 (w tym jeden duży Park Rzeczny Ogród Płaszów). Nie wspomnę, że mieszkania tam też conajmniej 2 tysie/m2 taniej.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”