Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bartab

Re: Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Postautor: Bartab » 10 mar 2021, 15:09

timmons pisze:Jaka jest różnica między „American Drywall” a „Multigips”?

W Ameryce ściany między CONDO UNITS byłyby wykonane z płyt: drywall + air gap + drywall

Możesz uderzyć w sąsiednią jednostkę.

No taka ze multigips to są po prostu bloczki gipsowe z których buduje się ścianę tak jak np z pustaków.

kwk

Postautor: kwk » 11 mar 2021, 15:50

Bartab pisze: a ściany międzymieszkaniowe silikat 24 cm lub podwójne ściany z silikatu 2x18 cm.

pokazesz przyklad takiej podwojnej na jakims rzucie mieszkania?

Bartab

Postautor: Bartab » 11 mar 2021, 19:00

kwk pisze:
Bartab pisze: a ściany międzymieszkaniowe silikat 24 cm lub podwójne ściany z silikatu 2x18 cm.

pokazesz przyklad takiej podwojnej na jakims rzucie mieszkania?

Zaznaczyłem wszystkie podwójne ściany na wizualizacji budynku:
Załączniki
Bez tytułu2.png
Bez tytułu2.png (226.28 KiB) Przejrzano 4261 razy

iti

Postautor: iti » 11 mar 2021, 22:30

A to nie są dylatacje?

Bartab

Postautor: Bartab » 11 mar 2021, 23:18

iti pisze:A to nie są dylatacje?

To są dwie ściany każda po 18 cm silikat, prawdopodobnie jest między nimi jakaś dylatacja. Aż takich szczegółów nie znam ale ściany są podwójne bo widziałem projekt architektoniczny i mam również potwierdzenie tego faktu od dewelopera :)

iti

Postautor: iti » 12 mar 2021, 6:35

Bartab pisze:

To są dwie ściany każda po 18 cm silikat, prawdopodobnie jest między nimi jakaś dylatacja. Aż takich szczegółów nie znam ale ściany są podwójne bo widziałem projekt architektoniczny i mam również potwierdzenie tego faktu od dewelopera :)

Dylatacje, to jakby podział budynku na części, które nie są ze sobą sztywno połączone, dzięki czemu mogą pracować niezależnie. Zapewne stąd te podwójne ściany.

Bartab

Postautor: Bartab » 12 mar 2021, 11:00

iti pisze:
Bartab pisze:

Dylatacje, to jakby podział budynku na części, które nie są ze sobą sztywno połączone, dzięki czemu mogą pracować niezależnie. Zapewne stąd te podwójne ściany.

Zapewne tak :) W każdym razie takie podwójne ściany to moim zdaniem duży plus ponieważ zdecydowanie zwiększą izolację akustyczną w mieszkaniach.

kwk

Postautor: kwk » 12 mar 2021, 11:34

Bartab pisze:Zapewne tak :) W każdym razie takie podwójne ściany to moim zdaniem duży plus ponieważ zdecydowanie zwiększą izolację akustyczną w mieszkaniach.

Zdecydowanie, duzy plus za to - szkoda ze to nie jest standard po prostu. Niewapliwie wplyneloby to na standard zycia w bloku.
Natomiast jak szukalem tego to znalazlem, ze czasem sciany "miedzylokalowe" moga byc duzo ciensze: lokum-deweloper.pl/sites/lokum-deweloper.pl/files/p-5-3_4.pdf ale wiadomo ze to sprytna sztuczka.

timmons

Postautor: timmons » 12 mar 2021, 12:21

Po obejrzeniu jednostek mogę potwierdzić, że ściany wewnętrzne w jednostce są cienkie. Na początku myślałem, że to "american drywall" dopóki nie poprawiły mnie tutaj plakaty.

ściany, które stykały się z inną jednostką, były twarde po uderzeniu. wyobrażam sobie cegły czy cokolwiek w polsce.

to jest link do „Standardu” kompleksu lokum-deweloper.pl/sites/lokum-deweloper.pl/files/standard_wykonania_lokum_salsa.pdf

Bartab

Postautor: Bartab » 12 mar 2021, 12:33

kwk pisze:
Bartab pisze:Zapewne tak :) W każdym razie takie podwójne ściany to moim zdaniem duży plus ponieważ zdecydowanie zwiększą izolację akustyczną w mieszkaniach.

Zdecydowanie, duzy plus za to - szkoda ze to nie jest standard po prostu. Niewapliwie wplyneloby to na standard zycia w bloku.
Natomiast jak szukalem tego to znalazlem, ze czasem sciany "miedzylokalowe" moga byc duzo ciensze: lokum-deweloper.pl/sites/lokum-deweloper.pl/files/p-5-3_4.pdf ale wiadomo ze to sprytna sztuczka.

Masz na myśli ten podział na mniejsze jednostki? To raczej nie jest żaden formalny podział tylko można sobie we własnym zakresie zrobić dwa mieszkania bo w szachtach będzie infrastruktura umożliwiająca zrobienie drugiej łazienki i aneksu kuchennego. A jaką i z czego sobie ktoś ewentualnie zrobi ścianę między tymi mieszkaniami to już raczej jego sprawa.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”