Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
agago31

Re: Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Postautor: agago31 » 06 kwie 2021, 23:15

Czy ktoś orientuje się jak cenowo wychodzi takie ogrzewanie gazowe zamiast mpec-u przy metrażu 39m2? Czy koszty są prównywalne dla obydwu opcji? Dziwne, Casa Feliz i Lofthouse zdaje się ma mpec.

Bartab

Postautor: Bartab » 06 kwie 2021, 23:42

agago31 pisze:Czy ktoś orientuje się jak cenowo wychodzi takie ogrzewanie gazowe zamiast mpec-u przy metrażu 39m2? Czy koszty są prównywalne dla obydwu opcji? Dziwne, Casa Feliz i Lofthouse zdaje się ma mpec.

Podobno wychodzi to mniej więcej tak samo. Ponoć gazowe ma taką zaletę że nie ma strat ciepła tak jak przy MPECu i nie jest się uzależnionym od sezonu grzewczego tylko można grzać lub nie grzać kiedy się chce. Na Salsie poinformowano mnie że nie dało się założyć MPECu z przyczyn technicznych. Co ciekawe, w pobliskiej inwestycji Kuklińskiego 7 też jest ogrzewanie gazowe natomiast tam powiedzieli że wyliczyli że tak będzie taniej dla mieszkańców :D Osobiście wolałbym MPEC ale myślę że to głównie z uwagi na zakorzenione w głowie poczucie że gaz to mniejsze bezpieczeństwo, choć tutaj ten argument nie ma racji bytu bo w mieszkaniach nie będzie gazu, instalacji ani żadnych pieców itp a sama kotłownia to jest ponoć super nowoczesna, bezpieczna i bezobsługowa rzecz. Również myślę że przy takiej ilości mieszkań remont czy też wymiana kotłowni raz na 15 lat to też są groszowe sprawy.

agago31

Postautor: agago31 » 07 kwie 2021, 8:17

Dziękuję za informację:) Pytałam wczoraj o możliwość wejścia do mieszkania i dopiero w maju podobno będzie można bo narazie kierownik budowy nie zgadza się na to. Ciekawi mnie czy duży hałas będzie przy ul. Pana Tadeusza, ale niestety mam obawę,że wciąż spory bo nie dość, że 2 duże arterie naokoło to jeszcze drogi dojazdowe które muszą obsłużyć tylu mieszkańców i kiedyś pracowników Ocean Park. Rozważam poza tą opcją jeszcze 5dzielnicę jako zakup pod pierwsze mieszkanie, ale też przyszłą inwestycję tj coś co będzie procentowało więc zależy mi na dobrej lokalizacji. Nowa 5dzielnica podniosła ceny jakieś pół roku temu o ok 2000zl/m2. Lokum Salsa w mojej opinii dopiero podniesie ceny tak jak zrobili to w Sieście.

timmons

Postautor: timmons » 07 kwie 2021, 9:12

Jeśli chodzi o hałas, weszliśmy do mieszkania od strony ruchliwej ulicy i naprawdę nic nie słyszeliśmy. Tylko salon wychodził na ulicę.

Kiedy otrzymamy rzeczywiste wymiary jednostki?

Byłoby to pomocne, abyśmy mogli rozpocząć pracę architekta nad naszą jednostką.

agago31

Postautor: agago31 » 07 kwie 2021, 9:19

Mi też kierowniczka sprzedaży nie potrafiła udzielić informacji jakie będą konkretne wymiary ścian.

Bartab

Postautor: Bartab » 07 kwie 2021, 13:47

agago31 pisze:Dziękuję za informację:) Pytałam wczoraj o możliwość wejścia do mieszkania i dopiero w maju podobno będzie można bo narazie kierownik budowy nie zgadza się na to. Ciekawi mnie czy duży hałas będzie przy ul. Pana Tadeusza, ale niestety mam obawę,że wciąż spory bo nie dość, że 2 duże arterie naokoło to jeszcze drogi dojazdowe które muszą obsłużyć tylu mieszkańców i kiedyś pracowników Ocean Park. Rozważam poza tą opcją jeszcze 5dzielnicę jako zakup pod pierwsze mieszkanie, ale też przyszłą inwestycję tj coś co będzie procentowało więc zależy mi na dobrej lokalizacji. Nowa 5dzielnica podniosła ceny jakieś pół roku temu o ok 2000zl/m2. Lokum Salsa w mojej opinii dopiero podniesie ceny tak jak zrobili to w Sieście.

Od Pana Tadeusza nie powinno być nadmiernego hałasu, zwłaszcza w mieszkaniach oddalonych od Klimeckiego. Od Nowohuckiej Ocean Office Park stworzy barierę. Już teraz nie ma tam jakiegoś hałasu bo sprawdzałem kilka razy, po prostu lekki szum jak to w mieście.

Bartab

Postautor: Bartab » 07 kwie 2021, 13:48

timmons pisze:Jeśli chodzi o hałas, weszliśmy do mieszkania od strony ruchliwej ulicy i naprawdę nic nie słyszeliśmy. Tylko salon wychodził na ulicę.

Kiedy otrzymamy rzeczywiste wymiary jednostki?

Byłoby to pomocne, abyśmy mogli rozpocząć pracę architekta nad naszą jednostką.

Dokładne wymiary co do centymetra to raczej dopiero obmiar powykonawczy po zakończeniu budowy.

drake

Postautor: drake » 07 kwie 2021, 15:29

Bartab pisze:Od Pana Tadeusza nie powinno być nadmiernego hałasu, zwłaszcza w mieszkaniach oddalonych od Klimeckiego. Od Nowohuckiej Ocean Office Park stworzy barierę. Już teraz nie ma tam jakiegoś hałasu bo sprawdzałem kilka razy, po prostu lekki szum jak to w mieście.

Czy zdecydowałeś się na mieszkanie na stronę biura głównie ze względu na to co jest za oknem, czy bardziej Ci spasował lokal?

Waham się pomiędzy mieszkaniami po obu stronach.
Niestety, interesują mnie także te blisko Klimeckiego. Obawiam się, że tam może być zbyt duży hałas i ciężko się zdecydować bez oglądania.
Jak mam kupować w ciemno, to mogę również rozważać inne inwestycje :/

timmons

Postautor: timmons » 07 kwie 2021, 16:22

drake pisze:Waham się pomiędzy mieszkaniami po obu stronach.
Niestety, interesują mnie także te blisko Klimeckiego. Obawiam się, że tam może być zbyt duży hałas i ciężko się zdecydować bez oglądania.

Nie słyszałem dużo hałasu stojąc twarzą do Klimeckiego. Ale jestem też przyzwyczajony do życia w mieście.

Bartab

Postautor: Bartab » 07 kwie 2021, 17:04

drake pisze:
Bartab pisze:Od Pana Tadeusza nie powinno być nadmiernego hałasu, zwłaszcza w mieszkaniach oddalonych od Klimeckiego. Od Nowohuckiej Ocean Office Park stworzy barierę. Już teraz nie ma tam jakiegoś hałasu bo sprawdzałem kilka razy, po prostu lekki szum jak to w mieście.

Czy zdecydowałeś się na mieszkanie na stronę biura głównie ze względu na to co jest za oknem, czy bardziej Ci spasował lokal?

Waham się pomiędzy mieszkaniami po obu stronach.

Z tego co pamiętam to głównie zadecydował układ mieszkania i to że ma loggię a nie taki wystający balkon, a na tym mi zależało. Gdyby identyczne mieszkanie było po drugiej stronie to możliwe że bym je wybrał z uwagi na bardziej otwarty (póki co) widok.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”