Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
klientkrk

Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Postautor: klientkrk » 12 maja 2021, 11:58

wicek13 pisze:Wlasnie potwierdzono mi ze ta część miedzy I a IV etapem ma byc przeznaczona na część biurową. Czy zna ktoś rozsądną alternatywę dla tego osiedla? Zalezy mi na parterze z ogródkiem w miarę spokojnym miejscu bez korka przez środek osiedla.
Rozważaliśmy jeszcze Górke Narodową ale zanim zrobią tam droge jakaś ro?sadna to minie jeszcze min. pare lat. :/

Przypuszczam, że droga "osiedlowa" będzie miała parę progów zwalniających które raczej odciągną od niej ruch.

Nowy

Postautor: Nowy » 12 maja 2021, 13:45

A skąd pewność, że to będzie droga osiedlowa, a nie miejska, mająca właśnie częściowo odciążyć istniejące już w tej okolicy drogi? Choć faktycznie, pewnie progi zwalniające można by postawić, ale po pierwsze, to jednak aż tak bardzo nie zniechęca kierowców do jazdy, a po drugie bywa uciążliwe, bo często samochody przejeżdżając przez taki prób, mocno hałasują.

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 12 maja 2021, 14:25

klientkrk pisze:
wicek13 pisze:Wlasnie potwierdzono mi ze ta część miedzy I a IV etapem ma byc przeznaczona na część biurową. Czy zna ktoś rozsądną alternatywę dla tego osiedla? Zalezy mi na parterze z ogródkiem w miarę spokojnym miejscu bez korka przez środek osiedla.
Rozważaliśmy jeszcze Górke Narodową ale zanim zrobią tam droge jakaś ro?sadna to minie jeszcze min. pare lat. :/

Przypuszczam, że droga "osiedlowa" będzie miała parę progów zwalniających które raczej odciągną od niej ruch.

Mogę sie mylic, ale na takich drogach chyba nie można wstawiać progów zwalniających :?:
Tutaj z forum mieszkańców:
Odpowiedź od Atal w zakresie drogi wewnętrznej.
"Droga łącząca al. Pokoju z projektowanym rondem w ul. Centralnej, zgodnie z zapisami Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego "Czyżyny-Łęg", ma być docelowo drogą publiczną klasy lokalnej.
Inwestorem przedmiotowej inwestycji jest Prezydent Miasta Krakowa działający przez Dyrektora Zarządu Dróg Miasta Krakowa.
Planuje się realizację drogi przed końcem I połowy 2022r.
Natomiast docelowa organizacja ruchu, zostanie wykonana zgodnie z projektem zatwierdzonym przez Miejskiego Inżyniera Ruchu, który zostanie wykonany na późniejszym etapie realizacji drogi."

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 12 maja 2021, 14:28

W tych okolicach to zostaje Symbioza, Imperial City Yes i Galicyjska (Centralna Park).

cruxeither

Postautor: cruxeither » 12 maja 2021, 17:09

Instalacje urządzeń "uspokajania ruchu" jest w gestii zarządcy drogi, w tym wypadku gminy Kraków i tak jak najbardziej można progi na takiej drodze instalować. Aczkolwiek też nie jestem ich zwolennikiem, zdecydowanie lepsze są wyniesione skrzyżowania.

Co do ogródków, to jeżeli droga przez Atal Ci przeszkadza to Galicyjska raczej też odpada. Większość tranzytu z Sołtysowskiej przeniesie się na tą drogę co ją Develia ma zbudować, a zbudować musi bo inaczej nie będzie jak dojechać do części jej bloków. Mam nadzieję że miasto też już się nauczyło jak pisać umowy o zastępstwo inwestorskie i rondo nr 2 Develia zrobi szybciej niż rondo nr 1 ;)
City Yes też średnio, od Nowohuckiej to wiadomo że nie, a od zachodu na razie masz krzaki więc w sumie spoko, ale tamten teren też będzie zabudowany (biurowce lub bloki).

Z tego wszytskiego to chyba Symbioza najlepsza jeżeli chodzi o ogródki, tyle że to już kawałek do jakiejś sensownej komunikacji.

Edit: Ewentualnie te Apartamenty Woźniców, trochę drogie, ale przynajmniej nie ma żadnej ruchliwej drogi. Dzikami bym się bardzo nie przejmował, ogródki powinny być ogrodzone (ustawa krajobrazowa dopuszcza grodzenie ogródków), a dziki to ja niecały miesiąc temu na Przybyszewskiego spotkałem :lol: więc one chyba już wszędzie są ;)

dymek

Postautor: dymek » 13 maja 2021, 11:11

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem czytelnikiem forum od roku ponieważ szukałem mieszkania dla siebie. I może trochę wyleje gorzkie żale a może ktoś mnie oskarży że jestem z ich konkurencji ale pisze tego posta tylko i wyłącznie ku przestrodze

Dla wszystkich zainteresowanych tą inwestycją dodam jeszcze na wstępie że za nie długo jedno mieszkanie wróci z powrotem na rynek! Yupi!!!

Dlaczego zrezygnowałem? Długo by pisać ale z najważniejszych rzeczy które mnie zniechęciły to są:
- 3 duże osiedla powstające w okolicy... dwa lata mieszkałem na Sołtysowskiej i nie wyobrażam sobie (nawet z nową drogą) jak będzie tam wyglądał ruch gdy się to już wszystko zasiedli
- droga przez osiedle + biurowce... myślę że będzie można poczuć się jak w centrum Krakowa. I ktoś napisze że super opcja że będą biurowce bo to pod wynajem idealnie się złoży ale pytanie czy kupujesz dla siebie czy kupujesz żeby tam nie mieszkać dla studenta. Jeżeli dla studenta to powodzenia bo tereny AWFu i PK są już tak obsiane że mało kto będzie chciał dojeżdząć z przesiadką a jeżeli dla siebie to współczuję okolicy.
- Doszły mnie słuchy od właściciela jednej działki że ktoś rozpoczął skup ogródków - przypadek?
- zmiana warunków umowy rezerwacyjnej (wydłużenie terminu oddania mieszkania) bez żadnego kontaktu z biura sprzedaży. Skoro ktoś się myli to może coś należy zaproponować w zamian.
- dziwię się że jeszcze Atal nie zautomatyzował sprzedaży mieszkań... skoro do agentów nie można się dodzwonić a odpowiadają tylko w podbramkowej sytuacji i warunki i tak są sztywno nie zmienne to po co utrzymywać całe biuro sprzedaży jak można zrobić elektroniczny system bookingu, rejestacji wpłat i powiadomień o kończącej się rezerwacji... myślę że spokojnie 40 tys miesięcznie deweloper mógłby zaoszczędzić.

Kończąc chciałbym pozdrowić Pana Macieja z Nexity Polska, który jest prawdziwym sprzedawcą i potrafi zadbać o relacje biznesowe z prywatnym inwestorem.

dymek

Postautor: dymek » 13 maja 2021, 11:16

Bettyw1 pisze:

W tych okolicach to zostaje Symbioza, Imperial City Yes i Galicyjska (Centralna Park).

mój przedmówca opisał zaley i wady Imperiala i Centralnej... lepszą opcją symbiozy jest inwestycja Sołtysowska 23 bo stamtąd dojdziesz z buta do centralnej i na M1 bardzo szybko.
Oczywiście proins odpada ze względu na razie na ceny ale nie widać tam żadnych rezerwacji to może pójdą po rozum do głowy.
Jeżeli miałbym coś polecać z prywatnego arkusza porównawczego to Słoneczna Macedonia nie wygląda najgorzej. W okolicy M1 faktycznie ciężko ale to od Ciebie zależy czym się chcesz porszuać głównie: jeżeli autem to szedłbym w Centralną, jeżeli tramwajem to niestety lepszej opcji niz Atal nie ma jednak tu się trzeba pogodzić minusami tej inwestycji

katgab

Postautor: katgab » 13 maja 2021, 11:32

Och, jak mnie już nudzi ta Wasza nagonka na ulicę przez osiedle...

Jeśli ktoś wybiera życie w dużym mieście i chce mieszkać w dobrze skomunikowanej okolicy, to celuje w osiedla blisko dróg. Wiem, wiem: spaliny, hałas i pewnie zdarzy się korek, ale ma też to plusy: bezpieczeństwo (pomijając niedopilnowane dzieci) i wygodę. Jeśli komuś ulica przeszkadza, szuka miejscówki na obrzeżach miasta. Proste.

Kwestia indywidualnego wyboru, a nie roztrząsania i przekonywania się nawzajem co jest lepsze.

pvaxi

Postautor: pvaxi » 13 maja 2021, 12:03

cruxeither pisze:Co do ogródków, to jeżeli droga przez Atal Ci przeszkadza to Galicyjska raczej też odpada. Większość tranzytu z Sołtysowskiej przeniesie się na tą drogę co ją Develia ma zbudować, a zbudować musi bo inaczej nie będzie jak dojechać do części jej bloków.

O którą drogę konkretnie chodzi?

dymek

Postautor: dymek » 13 maja 2021, 12:06

katgab pisze:Och, jak mnie już nudzi ta Wasza nagonka na ulicę przez osiedle...

Jeśli ktoś wybiera życie w dużym mieście i chce mieszkać w dobrze skomunikowanej okolicy, to celuje w osiedla blisko dróg. Wiem, wiem: spaliny, hałas i pewnie zdarzy się korek, ale ma też to plusy: bezpieczeństwo (pomijając niedopilnowane dzieci) i wygodę. Jeśli komuś ulica przeszkadza, szuka miejscówki na obrzeżach miasta. Proste.

Kwestia indywidualnego wyboru, a nie roztrząsania i przekonywania się nawzajem co jest lepsze.

Och jak mnie już nudzi próba przepchnięcia faktu że KDD a KDL to dwie te same drogi. Na dzień dzisiejszy mieszkam przy drodze KDD i cieszę się że KDL jest oddalona o te 75 metrów. Mieszkamy w mieście i spodziewamy się hałasu... wydając 600 tysięcy chcesz mieszkać w bezpiecznej okolicy dającej Ci cień szansy na ciszę i spokój

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”