Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
cryptoman_3122

Re: Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Postautor: cryptoman_3122 » 09 maja 2021, 18:16

Greenarrow pisze:Jeżeli chodzi o plan zagospodarowania to jest to teren zabudowy wielorodzinnej. Z tego co widziałem, obok tego domu jest działka (od ul. Gromadzkiej) ale czy tam się zmieści blok? Miejsca postojowe rzeczywiście zostały już tylko na zewnątrz w cenie 25 000 zł. Na początku były dostępne również boksy garażowe, ale od razu się sprzedały bo było ich tylko chyba 11. Osobiście myślę że tory nie powinny być uciążliwe, pociąg jeździ rzadko, a blok też nie jest zaraz bezpośrednio obok.

Z minusów to rzeczywiście w bliskiej odległości brak większego sklepu (Żabka 5 min na nogach) oraz np przedszkola, ale po drugiej stronie ulicy (Kuklińskiego) jest rozwinięta infrastruktura handlowa. Minusem też termin zakończenia, jesień 2022.

Zdecydowałem się na zakup bo jednak okolica wydaje się bardzo dobra - Staw, Bagry, dalej od głównej ulicy. Oby tylko pociąg nie zaczął jeździć co 15 min :D

Właśnie na domie przy wyjeździe z Wodnej na Gromadzką widziałem szyld "na sprzedaż". Także pewnie kwestia czasu, choć na takiej działce byłoby to mega upchane. Ale czego nie robi się w Krakowie :D
Ja też,mimo wszystko chyba się zdecyduje, choć ubolewam nad tym brakiem miejsca w garażu. Natomiast okolica wydaje się bardzo ciekawa i nieskażona jeszcze ciasną zabudową na tle innych dzielnic. Nawet nie wiedziałem o tej Żabce ,tym bardziej lepiej, 5 min to żaden problem dla mnie :D

Mar G

Postautor: Mar G » 10 maja 2021, 20:37

są i fotki tego

img.investmap.pl/gallery/74/74/516170_ori.jpeg

Nowy

Postautor: Nowy » 10 maja 2021, 23:39

Mar G pisze:są i fotki tego

Tylko co to za rozpadający się dom po prawej na zdjęciu?

Mar G

Postautor: Mar G » 11 maja 2021, 0:21

Nowy pisze:
Mar G pisze:są i fotki tego

Tylko co to za rozpadający się dom po prawej na zdjęciu?

to się staje modne w Krk ostatnimi czasy ... na wizualizacjach próżno szukać tych akcentów

img.investmap.pl/gallery/174/46/505006_ori.jpeg

projekty1

Postautor: projekty1 » 12 maja 2021, 9:16

Ja tez kupiłam mieszkanie w tej inwestycji i mocno analizowałam plusy i minusy.

Jeśli chodzi o plusy, to:

- z pewnością tak jak ktoś już wcześniej napisał rozwojowa okolica i bliskość zalewu Bagry,
- w pobliżu tramwaj, dość blisko nad Wisłę i Zabłocie, jak również w druga stronę w tj. na ul. Wielicką gdzie sa inne tramwaje i autobusy,
- blisko do Stawu Płaszowskiego - zaczęła się już jego rewitalizacja, wjechały buldożery i w przyszłości ma być tam plaża jak na Bagrach, więc zrobi się ładna okolica,
- blisko do kopca Krakusa i na Podgórze - można robić spacery wzdłuż stawu i potem w stronę ul. Powstańców Wielkopolskich właśnie na Kopiec, albo dalej w stronę Placu Bohaterów Getta na Kazimierz,
- dobre miejsce pod wynajem (studenci - dobry dojazd do Akademii Frycza Modrzewskiego, w okolicy powstają też biurowce, więc potencjalny wynajem dla korpo),
- siłownia 15 minut drogi w KING SQUARE,
- kościół 20 min Sercanie ul. Saska,
- przedszkola też ul. Saska,
- plac zabaw pomiędzy sąsiednimi blokami - trochę lichy, ale jest
- kilka przystanków do Galerii Kazimierz,
- w pobliżu dworzec PKP Kraków Płaszów,
- ładne przestronne balkony,
- deweloper ma poprawić odcinek ul. Wodnej wzdłuż inwestycji - najprawdopodobniej tylko do bloku za drzewami.

Jeśli chodzi o minusy:
- tory w pobliżu, które mogą być hałaśliwie, trzeba się do tego przyzwyczaić,
- mogą się kręcić okołodworcowe "typki" :D,
- kawałek do dużego sklepu - najbliższa BIEDRONKA w KING SQUARE koło Tandety czyli jakieś 15 minut drogi (jak zrobią chodnik wokół Stawu Płaszowskiego trochę krócej, ale zakupy trzeba dźwigać, albo zaopatrzyć się w samochód), albo na ul. Lipskiej trzeba podjechać 2 przystanki w stronę Płaszowa, najblizej osiedlowa ŻABKA, ale tylko na doraźne zakupy,
- brak możliwości dokonywania zmian lokatorskich już na tym etapie - ewentualne przeróbki we własnym zakresie,
- kuchnie z zaburzonym układem przyłączy - zlew w rogu zamiast bliżej lodówki zgodnie ze sztuką projektową,
- podłoga balkonów bez wykończenia w formie wylewek (nie ma płytek, trzeba sobie indywidualnie wykończyć),
- brak małej architektury wokół budynku - ławki, zieleń, plac zabaw
- po sąsiedzku od str ul. Gromadzkiej stary dom, który w przyszłości będzie blokiem, podobnie jak blok powstanie od str zachodniej i najprawdopodobniej z uwagi na kształt działki będzie przesunięty w stosunku do Wodnej 34 w kierunku Pn i odsunięty od ul. Wodnej. Niestety przepisy budowlane w Polsce na to pozawalają, wiec kupując tam mieszkanie trzeba mieć taką świadomość.

Z uwagi na fakt, że dyskusja na forum na temat tego, co powstanie obok mocno ożyła, to przytoczę:

Minimalną odległość budynku od granicy działki określają przepisy w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (dokładniej dział II. Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej).
Ile metrów od granicy działki można budować? Opcje są dwie:

4 m– w przypadku budynku zwróconego ścianą z oknami lub drzwiami w stronę tej granicy;
3 m– w przypadku budynku zwróconego ścianą bez okien i drzwi w stronę tej granicy.

Patrząc na powyższe kolejny blok od strony Gromadzkiej może powstać w miejscu istniejącego już starego budynku i może być ustawiony w poprzek (będzie o wiele krótszy niż Wodna 34, ale tez może mieć 5 pięter), ale może też być postawiony równolegle do Wodnej 34 (będzie trochę krótszy bo obok jest dom zamieszkany) zaraz za ogrodzeniem i nie jest to wina dewelopera, bo jest to zgodne z przepisami. Dodatkowo musimy pamiętać żeby odsunąć budynek od drogi, bo na to też są przepisy, co powoduje że chcąc pobudować tam kolejny blok trzeba będzie się przysunąć w stronę Wodnej 34 :/

Jeśli chodzi o stronę zachodnią, to w zasadzie zaraz za parkingami może powstać kolejny budynek i pewnie powstanie częściowo w miejscu aktualnych kontenerów pracowniczych, a częściowo w miejscu zieleni, która jeszcze tam jest, ale pewnie ją wytną przy okazji budowy kolejnego bloku.

Plan zagospodarowania terenu wyraźnie mówi że obie sąsiadujące z Wodną 34 działki, są przeznaczone pod zabudowę wielorodzinną do wysokości 5 pięter.

Trzeba się z tym liczyć i świadomie podejmować decyzje. Patrząc na Wodną 34 na tle innych inwestycji w Krakowie, mimo wszystko jest to dość przyzwoita inwestycja w dobrej lokalizacji.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2022, 15:00 przez projekty1, łącznie zmieniany 1 raz.

wengiel

Postautor: wengiel » 12 maja 2021, 21:25

- po sąsiedzku od str ul. Gromadzkiej stary dom, który w przyszłości będzie blokiem, podobnie jak blok powstanie od str zachodniej i najprawdopodobniej z uwagi na kształt działki będzie przesunięty w stosunku do Wodnej 34 w kierunku Pn i odsunięty od ul. Wodnej. Niestety przepisy budowlane w Polsce na to pozawalają, wiec kupując tam mieszkanie trzeba mieć taką świadomość.

Wiesz może w którym miejscu od strony zachodniej dokładnie powstanie blok? Interesuję się tą inwestycją, widziałem plany, czy tam jest miejsce na blok pomiędzy parkingiem Wodnej 34 a tym blokiem, który już tam stoi? Czy masz na myśli, że powstanie on zupełnie na północ od parkingu? Na planach pokazują, że parking ciągnie się jeszcze trochę na północ "powyżej" bloku Wodnej 34, więc jeśli blok powstawałby na północ od północnego krańca parkingu to spoko, natomiast jeśli będzie on na zachód od parkingu, nawet przesunięty trochę na północ to już słabo...
W sensie on Twoim zdaniem powstanie w miejscu, w którym parking "zwęża się", tak że zachodnie okna północnych mieszkań Wodnej 34 będą wychodziły na ten blok?

Vilyar

Postautor: Vilyar » 12 maja 2021, 23:29

Nie wiem czy mowimy o tym samym, ale Activ mial juz plany budowac budynki wlasnie na tej dzialce na zachod (nawet mialem tam rezerwacje, ale budowa nie ruszyla). Nie wiem czy odwolali plany, ale chyba byly jakies protesty/problemy z dzialka, jak sie sprawa kiedys rozwiaze to nie zdziwie sie jak wroca do tematu. Natomiast fakt jest taki, ze wtedy chcieli 6k/m, tutaj jest "troszke" wiecej ;)

projekty1

Postautor: projekty1 » 13 maja 2021, 9:19

Wiesz może w którym miejscu od strony zachodniej dokładnie powstanie blok? Interesuję się tą inwestycją, widziałem plany, czy tam jest miejsce na blok pomiędzy parkingiem Wodnej 34 a tym blokiem, który już tam stoi? Czy masz na myśli, że powstanie on zupełnie na północ od parkingu? Na planach pokazują, że parking ciągnie się jeszcze trochę na północ "powyżej" bloku Wodnej 34, więc jeśli blok powstawałby na północ od północnego krańca parkingu to spoko, natomiast jeśli będzie on na zachód od parkingu, nawet przesunięty trochę na północ to już słabo...
W sensie on Twoim zdaniem powstanie w miejscu, w którym parking "zwęża się", tak że zachodnie okna północnych mieszkań Wodnej 34 będą wychodziły na ten blok?[/quote]

Narysowałam jak myślę, że to może wyglądać. Ale tak mam na myśli że z uwagi na nieregularny kształt działki i fakt że jest ona szersza od Pn, to tam najprawdopodobniej będzie blok. Trzeba pamiętać, że tam za zielenią już jeden blok stoi i musimy zachować te 4 m odległości również od tamtej działki i mieć dojazd do osiedla. Dlatego wydaje mi się że raczej deweloper nie będzie w stanie się przysunąć do już istniejącego bloku tylko będzie kombinował z Wodną 34.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 maja 2021, 9:47 przez projekty1, łącznie zmieniany 1 raz.

projekty1

Postautor: projekty1 » 13 maja 2021, 9:22

Vilyar pisze:Nie wiem czy mowimy o tym samym, ale Activ mial juz plany budowac budynki wlasnie na tej dzialce na zachod (nawet mialem tam rezerwacje, ale budowa nie ruszyla). Nie wiem czy odwolali plany, ale chyba byly jakies protesty/problemy z dzialka, jak sie sprawa kiedys rozwiaze to nie zdziwie sie jak wroca do tematu. Natomiast fakt jest taki, ze wtedy chcieli 6k/m, tutaj jest "troszke" wiecej ;)

Też o tym słyszałam, ale zachód mamy od drugiej strony - nie tam gdzie ten stary dom, ale tam gdzie teraz jest pas zieleni. Ta działka należy do dewleopera, więc jak sytuacja prawna się unormuje, to jest duże prawdopodobieństwo że coś tam powstanie. Co do cen, to ostatnio wszędzie oszalały i nikt nie wie jaki będzie trend w tym zakresie. Na moje oko się utrzyma ta cena 9-10 za m2 w Krakowie, o cenach 6 za metr2 raczej można pomarzyć - Złocień, Kliny, Skawina i daleka Huta za 6 to tak ale raczej okolice Wodnej niekoniecznie, choć im wiele brakuje do rozwiniętych części Krakowa. Myslę jednak że to kwestia czasu, bo Płaszów bardzo się rozwija.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2021, 9:29 przez projekty1, łącznie zmieniany 1 raz.

projekty1

Postautor: projekty1 » 13 maja 2021, 9:23

projekty1 pisze:Wiesz może w którym miejscu od strony zachodniej dokładnie powstanie blok? Interesuję się tą inwestycją, widziałem plany, czy tam jest miejsce na blok pomiędzy parkingiem Wodnej 34 a tym blokiem, który już tam stoi? Czy masz na myśli, że powstanie on zupełnie na północ od parkingu? Na planach pokazują, że parking ciągnie się jeszcze trochę na północ "powyżej" bloku Wodnej 34, więc jeśli blok powstawałby na północ od północnego krańca parkingu to spoko, natomiast jeśli będzie on na zachód od parkingu, nawet przesunięty trochę na północ to już słabo...
W sensie on Twoim zdaniem powstanie w miejscu, w którym parking "zwęża się", tak że zachodnie okna północnych mieszkań Wodnej 34 będą wychodziły na ten blok?

Narysowałam jak myślę, że to może wyglądać. Ale tak mam na myśli że z uwagi na nieregularny kształt działki i fakt że jest ona szersza od Pn, to tam najprawdopodobniej będzie blok. Trzeba pamiętać, że tam za zielenią już jeden blok stoi i musimy zachować te 4 m odległości również od tamtej działki i mieć dojazd do osiedla. Dlatego wydaje mi się że raczej deweloper nie będzie w stanie się przysunąć do już istniejącego bloku tylko będzie kombinował z Wodną 34.[/quote]

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 maja 2021, 9:48 przez projekty1, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”