Solaris Park Kraków od Semaco (przy Parku Lotników) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Kop 85

Re: Solaris Park Kraków od Semaco (przy Parku Lotników) - opinie na forum

Postautor: Kop 85 » 17 maja 2021, 14:56

Szczerze, to chętnie bym zobaczył jeszcze w ofercie kilka z tych większych mieszkań. Nawet za cenę ofertową. Obawiam się tylko, że raczej szansy na to nie będzie.

dvyprt

Postautor: dvyprt » 18 maja 2021, 12:02

na Lema III sprzedają od 11 do 16tys za m2 wiec możliwe, że Solaris Park będzie miał nieco wyższe ceny.

wagabunda

Postautor: wagabunda » 21 maja 2021, 12:26

Pół roku temu kupiłem mieszkanie w I etapie. Dokładnie takie samo mieszkanie po drugiej stronie (lustrzane odbicie) w II etapie jest teraz 180tys. droższe (i moim zdaniem jednak gorsze, bo okna wychodzą na świecącą arenę). Cena wyższa o prawie 30%. Czy ktoś pokusi się o prognozę: kiedy zakończy się ten lot w kosmos i co może być powodem tego końca? Mam na myśli oczywiście cały rynek nieruchomości w tych największych miastach. Bo przecież te ceny nie mogą rosnąć w nieskończoność...

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 21 maja 2021, 13:04

Też jestem lekko zszokowany. Chciałem kupić tutaj mieszkanie i spodziewałem sie wzrostu 10-15% ale nie 40% w rok.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 21 maja 2021, 13:21

wagabunda pisze:Pół roku temu kupiłem mieszkanie w I etapie. Dokładnie takie samo mieszkanie po drugiej stronie (lustrzane odbicie) w II etapie jest teraz 180tys. droższe (i moim zdaniem jednak gorsze, bo okna wychodzą na świecącą arenę). Cena wyższa o prawie 30%. Czy ktoś pokusi się o prognozę: kiedy zakończy się ten lot w kosmos i co może być powodem tego końca? Mam na myśli oczywiście cały rynek nieruchomości w tych największych miastach. Bo przecież te ceny nie mogą rosnąć w nieskończoność...

Sugerujesz że pół roku temu kupiłeś mieszkanie za 420k a teraz kosztuje 600k
Ceny są jakie są ale co w tym dziwnego jak mieszkania schodzą na pniu?

wagabunda

Postautor: wagabunda » 21 maja 2021, 13:34

Musisz to przeliczyć jeszcze raz;)
Co w tym dziwnego? Jak dla mnie to, że w zeszłym roku według większości opinii, które przeczytałem/wysłuchałem powinienem się wstrzymać z kupnem tego mieszkania, bo ceny miały zacząć spadać. Okazało się, że znacznie wzrosły. Taka sytuacja.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 22 maja 2021, 23:45

pudel pisze:Budynek B2 - bliżej parku, ceny od 12 300 do 17 000.

Co za absurd. 17k za mieszkanie przy Parku Lotników. :D

To już lepiej pobudować się na Klinach, w tej cenie dostaniemy ogromny dom z garażem, basenem i zimowym ogrodem... albo M3 od Semaco z aneksem kuchennym. :D

Rozumiem, że sytuacja jest jaka jest, od lat ceny rosły, ale zejdźmy trochę na ziemię. Ta inwestycja przy najlepszych lokalach nie jest warta więcej niż 10k. No chyba, że ktoś jest aż takim miłośnikiem Parku Lotników, że wyłoży kasę jak za lokal na Kazimierzu w odnowionej kamienicy z widokiem na Wisłę.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

robcio

Postautor: robcio » 23 maja 2021, 7:05

Ja to widzę tak, skoro jak w innych wątkach omawiano , że przy elektrociepłowni mieszkania schodzą za 10k albo w okolicy pętli zapasowej na Dąbiu deweloper próbuje sprzedaży za 13k to dlaczego przy parku lotników deweloper miałby nie spróbować podnieść cen i poszukać chętnych za 12-17k? Nie sprzeda zracjonalizuje cenę to raczej proste.

Lotniczowka przy politechnice i na przeciwko parku tez była jeszcze przed drastycznym skokiem cen po 10-13 i jakoś się to sprzedało…

takanator

Postautor: takanator » 23 maja 2021, 12:02

Cena wysoka, ale jakoś nie czuje dużego zaskoczenia. Miasto nie jest z gumy, bliżej centrum kupić cokolwiek, z sensownym układem, już graniczy z cudem. Blisko tramwaj, 5 minut do ronda Grzegórzeckiego, lokalizacja prawie wyłącznie "rodzinna", a nie takie kwoty ludzie płacili żeby mieć mieszkanie z widokiem na park.. Zresztą, jest jakaś inna inwestycja w krakowie, która oferuje mieszkania z widokiem na park?

Prawda, można budować się na klinach, nie każdy chce spędzać potem 50 minut w samochodzie żeby dojechać gdziekolwiek, zależy od zasobów finansowych i zasobów czasowych, co jest dla kogo ważniejsze, a zazwyczaj te dwa są odwrotnie proporcjonalne.

Rak

Postautor: Rak » 23 maja 2021, 12:07

To ostatnia lokalizacja w tym miejscu raczej. Ma to swoje prawa. Co do strony to akurat od południa oprócz taurona jest zawsze więcej naturalnego światła gdyx już nie ma tam bloków, co się liczy na duży plus.

Kliny a park lotnikow to niestety nietrafiona zupełnie alternatywa.

Podobnie Wisła, odrobina bezpiecznej bo płytkiej wody do oglądania przy parku lotnikow jest mocno unikalna.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”