Wiljer pisze:Jeśli pracujesz w Bonarce to faktycznie Lokum Vista może mieć lepszą lokalizację ale tak poza tym? Z Malborskiej jest 300m do przystanku tramwajowego Kabla, a to bije na głowe Walerego Sławka.
Poza tym co my porównujemy

Budomat (Malborska) to 1 czteropiętrowy blok z 80 mieszkaniami, Lokum Vista natomiast wielki kompleks i kilkaset mieszkań. Nie stawiałbym ich obok siebie.
Co do odległości od ulicy Kamieńskiego to faktycznie jest ona blisko i może byc uciążliwa ale tylko dla mieszkań wystawionych bezpośrednio na nią. Mieszkania z niższych pięter od strony Kamieńskiego mogą nie mieć za ciekawie. Nie sądzę jednak, że developer warunkuje ceny jej bliskością. Przy Wielickiej jest mnóstwo nowych inwestycji ktore bezpośrednio sąsiadują z tą ulicą.
Np. inwestycja od SM Kabel albo Matejek czy cześć bloków od Cordia, a ceny? Dla Cordi to około 11-12k/m^2
To prawda, że ciężko porównywać inwestycję Lokum Vista, która oprócz samych budynków, których jest kilka ma jeszcze tzw. małą infrastrukturę, czyli ładnie zagospodarowany teren wokół, co z pewnością mocno wpływa na cenę. Inwestycja Budomatu jest znacznie mniejsza i ogranicza się do samego budynku.
Komunikację zdecydowanie lepszą ma inwestycja na Malborskiej, jednak na Walerego Sławka tez nie jest źle - pod nosem, w zasadzie po wyjściu z klatki są przystanki autobusowe i choć nie ma tam tramwaju to i tak bez problemu wszędzie się dojedzie, bo autobusów jeździ sporo i to w różnych kierunkach.
Jeśli chodzi o inwestycje w sąsiedztwie ruchliwej ulicy, to przytoczona przez Ciebie Cordia i Matetejek, to może dobre miejsce na zakup mieszkania inwestycyjnego, a nie do życia. Kupowanie mieszkania w tych miejscach, to tak duży hałas, nawet od drugiej strony że ciężko mi sobie wyobrazić otwarcie okna, o wyjściu na balkon nie wspomnę. Podobne odczucia mam w stosunku do Malborskiej.
Nie porównuj też Cordi i Matejka do Malborskiej. Na taki poziom cen w tych miejscach ma wpływ LOKALIZACJA. To są miejsca bliżej centrum, całkiem niedaleko kopiec Krakusa i kilka przystanków do Kazimierza, więc automatycznie cena też jest wyższa. Tak jak nie można powyrywać inwestycji na Walerego Sławka z Malborską, tak tutaj nie można postawić znaku równości pomiędzy Malborską i Wielicką, bo inwestycje są przy ruchliwej ulicy, bo trzeba zauważyć w którym miejscu tej ulicy te trzy inwestycje się znajdują w stosunku do centrum. Malborska jest mnie "prestiżową" lokalizacją z punktu widzenia inwestora i to logiczne, że im dalej od centrum tym ceny niższe, choć nie zawsze, bo zdarzają się inwestycje w lepszym standardzie i na peryferiach, ale to już dla koneserów wybranych dzielni.
Mnie przekonuje wytłumaczenie względnej niskości cen na Malborskiej - sąsiedztwo Kozłówka, dalej od centrum, brak zagospodarowanego otoczenia, zmienna infrastruktura wokół - czytaj brak spójności architektonicznej. Ne zagłębiałam się też w technologię wykonania i użyte materiały, grubości ścian, ustawność pomieszczeń i tego typu parametry, które też wpływają na cenę o metrażu nie wspomnę (mniejsze mieszkania często maja wyższą cenę za metr w tej samej inwestycji niż większe). Bez wzięcia pod uwagę wszystkich za i przeciw nie można 1;1 porównać inwestycji Cordia, Matejek i Malborskiej, jak również żadnej innej. A przytoczony przez Ciebie SM Kabel robi raczej budynki z zastosowaniem gorszych technologii, co jest typowe dla spółdzielni mieszkaniowych - cena adekwatna do jakości wykonania. Poza tym te czerwone balkony z wyjściem na samą Wielicką (huk tramwaju, samochody, spaliny, ciągły ruch koło Mc Donalds) niekoniecznie... oj bardzo niekoniecznie.... nie mój klimat, ale o gustach się nie dyskutuje.
Nie neguję zakupu mieszkania na Malborskiej, ale osobiście nie zdecyduję się na zakup w tym miejscu. Bliżej mi jednak do Walerego Sławka.