Turniejowa 59 Kraków od Ekopark (Podgórze Duchackie) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
michal1984

Re: Turniejowa 59 Kraków od Ekopark (Podgórze Duchackie) - opinie na forum

Postautor: michal1984 » 23 paź 2021, 23:16

Rak pisze:..

I obawiam się że pozostaje odkupienie od Matejka już tylko :( jeśli tam ma być. Akurat zmieniłem zupelnie okolice i teraz jeszcze lepiej widzę zacisze miało dużo zalet.

Na 10 lat raczej te okolice, potem zapewne okolice parku Lotników ( ul. Ugorek). Tam mogę polecić okolice super miejsce do mieszkania ze starszymi dziećmi lub parom bez dzieci.

Raczej będę szukał na rynku wtórnym już, Matejk miał super mieszkanie 3 pokojowe z dużym tarasem, albo 6 pokojowe. 4 pokojowe często nie miały 2 łazienek i dla mnie to decydowało że nie kupiłem tam . To co napisałeś wcześniej komfort dobrego mieszkania utrudnia wybór większego i gorszego.

Rak

Postautor: Rak » 23 paź 2021, 23:31

Nom. Ten sam kłopot jest z przywiqzeniem czy uparciem się na miejsce, tak malo się sensownych rzeczy buduje.ze to jest kwestia "szczęścia".

Oby z turniejowej wszyscy byli zadowoleni..albo niech będą jakieś promocje bo cena niemała za ten kościół za plecami.

Buba

Postautor: Buba » 24 paź 2021, 10:24

Rak pisze:Nom. Ten sam kłopot jest z przywiqzeniem czy uparciem się na miejsce, tak malo się sensownych rzeczy buduje.ze to jest kwestia "szczęścia".

Oby z turniejowej wszyscy byli zadowoleni..albo niech będą jakieś promocje bo cena niemała za ten kościół za plecami.

Akurat kościół tutaj gwarantuje,że tuż przed oknami nie powstanie kolejna betonowa ściana. Jest przestrzeń, światło, o które tak trudno w nowym budownictwie. Są tacy, którym plac zabaw dla dzieci przeszkadza, a ktoś wolałby mieszkać koło nocnego klubu...ale to nie są już kwestie mieszkaniowe.

Tak, znam Ugorek sprzed 20 lat i park lotnikow i teraz to modne osiedle i Tauron arena zabrały spokój i pół parku i tego parku będzie coraz mniej. Ceny też od 11-12 za M2 jak sprawdzałam kilka tygodni temu.
Początkowo szukałam mieszkania na pierwotnym, ale lokalizacje mi nie odpowiadały albo deweloper. Teraz wtórny mnie załamuje cenami po 11k za metr, i wiadomo,że do remontu pod swoje potrzeby i gust.

michal1984

Postautor: michal1984 » 24 paź 2021, 11:04

Buba pisze:
Rak pisze:Nom. Ten sam kłopot jest z przywiqzeniem czy uparciem się na miejsce, tak malo się sensownych rzeczy buduje.ze to jest kwestia "szczęścia".

Akurat kościół tutaj gwarantuje,że tuż przed oknami nie powstanie kolejna betonowa ściana. Jest przestrzeń, światło, o które tak trudno w nowym budownictwie. Są tacy, którym plac zabaw dla dzieci przeszkadza, a ktoś wolałby mieszkać koło nocnego klubu...ale to nie są już kwestie mieszkaniowe.

Tak, znam Ugorek sprzed 20 lat i park lotnikow i teraz to modne osiedle i Tauron arena zabrały spokój i pół parku i tego parku będzie coraz mniej. Ceny też od 11-12 za M2 jak sprawdzałam kilka tygodni temu.
Początkowo szukałam mieszkania na pierwotnym, ale lokalizacje mi nie odpowiadały albo deweloper. Teraz wtórny mnie załamuje cenami po 11k za metr, i wiadomo,że do remontu pod swoje potrzeby i gust.

Ja Ugorek znam bo mam tam mieszkanie ( obecnie fajnie rewitalizowany teren , siłownia na powietrzu, dużo przestrzeni zielonej między blokami), wcześniej mieszkałem wiele lat. Stare bloki na Ugorku, do generalnego remontu z wymianą instalacji to dawniej 1 tys. zł/m2 dodatkowo( teraz to pewnie można liczyć okolice 1,5-2). Strona od Tauron Areny moim zdaniem słaba, straszny hałas od ulicy Lema. Super to starsze inwestycje na osiedlu Eldorado przy muzeum lotnictwa oraz nowsza Dasty przy samym muzeum ( tam ceny jednak były bardzo wysokie w 2014, ale w pełni uzasadnione standardem).

Jeśli szukasz mieszkania dla siebie, to weź pod uwagę ułożenie mieszkania ( północna to najgorsza i tu moim zdaniem nie ma żadnych plusów), idealny układ dla mnie to wschód-zachód z dwustronną ekspozycją ( taki obecnie mam).

Dlatego na Turniejowej dziwi mnie, że największe mieszkania mają 3 pokoje na północ widok ( tym samym bezpośrednio na tory tramwajowe). Kolejne 4 pokojowe widok na wieżowce od zachodu, możliwe, że ostatnie piętro będzie miało ciekawy widok na Łagiewniki), balkon miniaturka z widokiem na ścianę wcześniejszego etapu tej inwestycji. Każdy szuka czego innego, ale dla siebie trzeba mieć jakieś priorytety, szczególnie jak ma się czas i szuka się poprawy komfortu mieszkania.

Ekonomistaiznawca

Postautor: Ekonomistaiznawca » 24 paź 2021, 18:23

michal1984 pisze:Jeśli szukasz mieszkania dla siebie, to weź pod uwagę ułożenie mieszkania ( północna to najgorsza i tu moim zdaniem nie ma żadnych plusów), idealny układ dla mnie to wschód-zachód z dwustronną ekspozycją ( taki obecnie mam).

Nie zgadzam sie z tym. Wszystko zalezy od indywidualnej lokalizacji mieszkania i od potrzeb. Ja np nie znosze sypialni z ekspozycja na wschod gdzie slonce poraza mnie w lecie od 5 rano, kiedy ja chce pospac do 9. Wieczorem tez wole kameralny klimat i nie znioslbym salonu z ekspozycja na zachod. Poza tym istotna kwestia jest to co mamy przed oknami. W moim jednym z mieszkan jest wiecej swiatla z ekspozycja na pln (bo jest widok na Wisle i zadnych zabudowan), a mieszkania na pld maja sciane sasiedniej kamienicy polozonej 15 m dalej.
Poza tym wolalbym miec ekspozycje na polnoc i widziec przez okno, i z balkonu, cale miasto, wieze kosciolow, zamiast ogladac ekspesowke, albo sasiedni blok majac ekspozycje na poludnie.
Jest sporo mitow na ten temat, ktore weryfikuje zycie.

Żuberek

Postautor: Żuberek » 25 paź 2021, 15:40

Rak pisze:
Żuberek pisze:Siemka

Podsumowując 2 tyg oficjalnej sprzedaży, Ekopark sprzedał 1 mieszkanie. Wszystkich mieszkań jest 121. W pierwszy dniu było dostępnych 110. Dziś 2tyg po premierze mamy 109 :)

Pozdrawiam

A jakie poszło?

Jedno mieszkanie na 6 piętrze, ale nie wiem, które dokładnie.

Żuberek

Postautor: Żuberek » 25 paź 2021, 15:43

Ekonomistaiznawca pisze:

Podsumowując 2 tyg oficjalnej sprzedaży, Ekopark sprzedał 1 mieszkanie. Wszystkich mieszkań jest 121. W pierwszy dniu było dostępnych 110. Dziś 2tyg po premierze mamy 109 :)

Pozdrawiam

Ja uwazam ze jak na 2 tyg i 12 sprzedanych mieszkan (10%) to niezly wynik. Takie inwestycje nie sprzedaja sie w miesiac tylko w 1-2 lata.

Może i dobry wynik, ale 11 mieszkań było zarezerwowanych w przedsprzedaży do której raczej nie każdy ma czasami dostęp. A po wpuszczeniu oferty do Internetu sprzedało się tylko jedno mieszkanie przez dwa tygodnie.

Podgórzanin

Postautor: Podgórzanin » 25 paź 2021, 15:56

Żuberek pisze:
Ekonomistaiznawca pisze:

Pozdrawiam

Ja uwazam ze jak na 2 tyg i 12 sprzedanych mieszkan (10%) to niezly wynik. Takie inwestycje nie sprzedaja sie w miesiac tylko w 1-2 lata.

Może i dobry wynik, ale 11 mieszkań było zarezerwowanych w przedsprzedaży do której raczej nie każdy ma czasami dostęp. A po wpuszczeniu oferty do Internetu sprzedało się tylko jedno mieszkanie przez dwa tygodnie.

Pewnie ta przedsprzedaż to inne ceny miała.

realista

Postautor: realista » 19 mar 2022, 9:14

Witam, czy ktoś zakupił mieszkanie w tej inwestycji lub zaznajamiał się z nią dokładniej (np. księgą wieczystą)?
Chodzi mi o fakt, że jeden deweloper rozpoczął budowę, a drugi kończy, wiem że nie jest to niespotykane zjawisko, ale jednak z jakiegoś powodu tak się stało.
Czy prace idą zgodnie z harmonogramem budowy?
Ma ktoś wiedze ile mieszkań sprzedało się w tej inwestycji? W księdze wieczystej jest chyba tylko dwóch kupujących na dzień dzisiejszy... Nie wiem czy to dlatego, że trwa wiele miesięcy od zakupu do wpisu czy dokonując wpłaty pierwszej raty taki wpis w KW się nie pojawi, a widnieją tylko osoby, które zapłaciły za całość mieszkania?
Ma ktoś jakieś zastrzeżenia do wpisów z księgi wieczystej albo do samej spółki, która to buduje, bo chyba nie jest to spółka celowa, a Ekopark buduje dużo. Nie wiem tylko dlaczego skoro ich kondycja finansowa pozwala na budowę w systemie 20/80 brali kredyt 75 mln.
Interesuje mnie zakup mieszkania 3 pokojowego dla rodziny, jak oceniacie okolicę i dostępność usług osiedlowych (nie mowię o Carrefour).
Czy w małym parku obok, gdzie jest kilka ławeczek i biuro sprzedaży ma powstać jakiś blok, lub z planów zagospodarowania przestrzennego wynika, że może jakiś blok powstać?

neo

Postautor: neo » 10 wrz 2022, 12:17

Wrzuci ktoś może jakieś zdjęcie, jak teraz wygląda ta budowa? Dużo już tego postawili, będą niedługo kończyć?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”