Nowa Lipska Kraków od EkoPark - opinie o inwestycji na forum
Re: Nowa Lipska Kraków od EkoPark - opinie o inwestycji na forum
Radzę po prostu tam iść i wejść do mieszkań. Podobno okna i ściany są turbo wyciszone, osoby które tam kupiły podobno są pozytywnie zaskoczone
Wszystko fajnie do póki nie otworzysz okna 

pudel pisze:montekarlo pisze:Cześć,
Czy ktoś był oglądać mieszkania od strony Lipskiej i może podzielić się odczuciami akustycznymi na żywo ?
Mogę się podzielić moim doświadczeniem. Od roku mieszkam tymczasowo w podobnym miejscu, przy szerokiej ulicy, zaraz przed blokiem znajduje się sygnalizacja świetlna a później jest długa prosta z równą nawierzchnią... Teraz zimą jest do zniesienia ale latem był hardkor. Wieczory i noce od czwartku do niedzieli masz co chwilę ruszające auta i motocykle na odcince przed oknami, albo jakiś "trzęsiwór" bez wydechu. Na prawdę to jest problem i wiem że tam na Lipskiej będzie to samo.
To może czas rozpocząć w Polsce dyskusję na temat cywilizowania ruchu samochodowo-motocyklowego w mieście, zwłaszcza na takich prostych "autostradach". Na zachodzie są wprowadzane monitoringi pod kątem hałasu, wraz z kamerami. Na takiej lipskiej można by też postawić fotoradary co 100m i patrol policji przez cały weekend w okresie letnim. Skoro pod jednym domem na Żoliborzu mogą stać latami, czy pod niektórymi ambasadami, to dlaczego nie dla dobra obywateli na drodze? Problem hałasu można rozwiązać, ale trzeba działać, najlepiej w grupie. Polska to jeszcze dziki wschodni kraj pod tym względem, ale pomału się zmienia. Wczoraj np. widziałem motocykl elektryczny, bajka

Ta dyskusja powinna zacząć się już od dawna, ale jakoś nie ma na to woli politycznej, nie wiem dlaczego. A wato by zacząć od tego, żeby ustalić normy emisji hałasu przez pojazdy i egzekwować to. Tymczasem wyjące motocykle śmigają nocami po mieście i nikt z tym nic nie robi.
Przy zamkniętym oknie, faktycznie w mieszkaniu może być cicho, ale warto wziąć pod uwagę, że okno chciałoby się też jednak czasem otworzyć, uchylić na noc itp. Wtedy z ruchliwej ulicy pod nim robi się problem.
Przy zamkniętym oknie, faktycznie w mieszkaniu może być cicho, ale warto wziąć pod uwagę, że okno chciałoby się też jednak czasem otworzyć, uchylić na noc itp. Wtedy z ruchliwej ulicy pod nim robi się problem.
pudel pisze:montekarlo pisze:Cześć,
Czy ktoś był oglądać mieszkania od strony Lipskiej i może podzielić się odczuciami akustycznymi na żywo ?
Mogę się podzielić moim doświadczeniem. Od roku mieszkam tymczasowo w podobnym miejscu, przy szerokiej ulicy, zaraz przed blokiem znajduje się sygnalizacja świetlna a później jest długa prosta z równą nawierzchnią... Teraz zimą jest do zniesienia ale latem był hardkor. Wieczory i noce od czwartku do niedzieli masz co chwilę ruszające auta i motocykle na odcince przed oknami, albo jakiś "trzęsiwór" bez wydechu. Na prawdę to jest problem i wiem że tam na Lipskiej będzie to samo.
w temacie zatem view
investmap.pl/krakow-nowa-lipska.i12939/zdjecia/541262
asander pisze:To może czas rozpocząć w Polsce dyskusję na temat cywilizowania ruchu samochodowo-motocyklowego w mieście, zwłaszcza na takich prostych "autostradach". Na zachodzie są wprowadzane monitoringi pod kątem hałasu, wraz z kamerami. Na takiej lipskiej można by też postawić fotoradary co 100m i patrol policji przez cały weekend w okresie letnim.
po co patrol jakby był fotoradar?
można też nie kupować mieszkań w tak nieatrakcyjnych lokalizacjach.
januszmk pisze:asander pisze:To może czas rozpocząć w Polsce dyskusję na temat cywilizowania ruchu samochodowo-motocyklowego w mieście, zwłaszcza na takich prostych "autostradach". Na zachodzie są wprowadzane monitoringi pod kątem hałasu, wraz z kamerami. Na takiej lipskiej można by też postawić fotoradary co 100m i patrol policji przez cały weekend w okresie letnim.
po co patrol jakby był fotoradar?
można też nie kupować mieszkań w tak nieatrakcyjnych lokalizacjach.
Akurat to nie jest mój problem, ja przy Lipskiej mieszkania nie kupiłem, ale zauważam sezonowy problem hałasu generowanego przez część motocykli i nieliczne, ale bardzo głośne samochody. Celowo podziurawione lub podrasowane tłumiki, niespełniające norm. Tu gdzie teraz mieszkam (Wola Justowska) latem kilka razy dziennie przejeżdża jakiś cross, słychać go jeszcze z kilometra. Śmigają po Alejach, po arteriach czy nawet po osiedlach. Czas zrobić z tym w końcu jakiś porządek, hałas to olbrzymi stresor. Czas zacząć o tym głośno mówić.
naiLo pisze:Wszystko fajnie do póki nie otworzysz okna
W tej części Krakowa i tak się nie otwiera okien przez słynny płaszowski smród

-
montekarlo pisze:Cześć,
Skorzystałem z możliwości wizytacji na terenie inwestycji na początku tego roku. Byłem w budynku B. Oglądałem mieszkania w części najbardziej oddalonej od Lipskiej i tam było naprawdę cicho. Nawet jeżeli było uchylone okno to odgłosy z ulicy nie były uciążliwe. Wiadomo, że sytuacja była by dużo mniej korzystna w mieszkaniach zaraz od ulicy, ale jeżeli komuś zależy na spokoju powinien zastanowić się nad mieszkanie położonym prostopadle do jezdni albo z oknami na północ.
Pewnie jakoś w marcu-kwietniu znowu będzie możliwość wizytacji, najlepiej więc samemu sprawdzić. Inwestycja idzie zgodnie z terminem, budynek B jest już prawie gotowy, a jeszcze nadal można kupić w nim mieszkania. Na plus na pewno jest baaardzo duży teren wokół budynków, robi to wrażenie, bo na pewno mogli gęściej zabudować. Jakoś użytych materiałów, okien, drzwi itd. też ponoć jest wysoka, nie znam się na tym, ale takie słyszałem opinie.
Wrzucam zdjęcie z widokiem z okna z budynku B, widać tam teren na którym ma powstać plac zabaw, w tle Lipska i osiedle Bagry Park. Z okien fajna widoczność, widoku nie zasłania bloki ani nic takiego.

-
Ja byłem sprawdzić osobiście mieszkanie zaraz przy Lipskiej. Jest masakra , generalnie tak jak ktoś wyżej pisał, okna nie otworzysz, ciągły ruch aut które jadą szybko lub ruszają ze świateł. Balkon w sumie przez to jest bezużyteczny, okna na dobrą sprawę też mogłyby być nie otwieralne.
Przy zamkniętych w środku mamy ciągły szum, może potęguje go puste mieszkanie ale jednak na pewno jest uciążliwy.
Są specjalne wywietrzniki które są wyprowadzone wewnątrz na ścianę , takie rozwiązanie powoduje podobno( koleżanka ma u siebie) brudzenie ściany do okoła.
Nagrałem filmik jak to wygląda z telefon nie oddaje uroku ale zawsze coś.
youtu.be/3eKKhH3tBm8
Przy zamkniętych w środku mamy ciągły szum, może potęguje go puste mieszkanie ale jednak na pewno jest uciążliwy.
Są specjalne wywietrzniki które są wyprowadzone wewnątrz na ścianę , takie rozwiązanie powoduje podobno( koleżanka ma u siebie) brudzenie ściany do okoła.
Nagrałem filmik jak to wygląda z telefon nie oddaje uroku ale zawsze coś.
youtu.be/3eKKhH3tBm8
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”