Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Suchy

Re: Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Postautor: Suchy » 27 mar 2022, 20:04

Pytanie do właścicieli z pierwszego etapu czy wziął ktoś może wykończenie od echo czyli galerie venis?Jak tak to jakie opinie.Pytam bo kupiłem w drug etapie i zastanawiam się.

emate

Postautor: emate » 07 kwie 2022, 14:53

Krzysztof_M pisze:Przyczyny mogą być różne, ale ich identyfikacja jest zadaniem dewelopera i / lub Administracji, którzy posiadają dokumentację budynku.
Na razie czekam na reakcję Administracji, która wciąż milczy. Zresztą administrator jest chyba wyjątkowym nieudacznikiem: nie odbiera telefonów, nie odpowiada na e-maile, mija miesiąc jak zamówiłem u niego dodatkowe klucze generalne na które wciąż czekam, więc obawiam się, że na rozwiązanie przez niego problemu z fetorem możemy dość długo poczekać.
Poprzednio administratorem była p. Karolina Longa, która bez zwłoki reagowała na każdą prośbę, ale nie wiem co się z nią stało, gdyż od miesiąca administratorem jest jakiś młody mężczyzna, który w ogóle nie daje sobie rady ze swoimi obowiązkami.

Cześć, udało się coś ustalić w temacie wentylacji, zarządca coś odpisał?
Pozdrawiam

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 07 kwie 2022, 15:23

Problem rozwiązany, wygląda na to, że ktoś (prawdopodobnie dla zaoszczędzenia energii elektrycznej) wyłączył wentylacje mechaniczną.
Gdy byłem w komórkach lokatorskich ostatni raz, to żadnego fetoru już nie było czuć, za to wentylatory (których poprzednio w ogóle nie słyszałem) tym razem pracowały na pełnych obrotach.

Szajba

Postautor: Szajba » 09 kwie 2022, 15:04

Dzień dobry. Orientuje się ktoś czy II etap będzie oddawany wcześniej niż planowano? Prace są już bardzo mocno zaawansowane a mamy dopiero kwiecień.

fakir151

Postautor: fakir151 » 09 kwie 2022, 19:40

Szajba pisze:Dzień dobry. Orientuje się ktoś czy II etap będzie oddawany wcześniej niż planowano? Prace są już bardzo mocno zaawansowane a mamy dopiero kwiecień.

Rozmawiałem z panią z obsługi klienta i mówiła, że przełom września/października obecnie planują oddawanie mieszkań w II etapie. Termin do końca listopada jest trochę na wyrost przyznała.

Mwh

Postautor: Mwh » 31 maja 2022, 17:36

fakir151 pisze:
okobakacz pisze:Znajoma odbierala mieszkanie ostatnio i rowniez podobno ekipa od odbiorow nie narzekala. No i sam deweloper wszystko uznal.. Szkoda ze juz nic nie zostalo do kupienia :D

Podobno tez maja juz zalatwiona sprawe w NSA?
Nie potrafie znalesc uzasadnienia wyroku, ale cos takiego widze na ewokanda
II OSK 2374/21 2021-11-17 Sala E niejawne 6010 II SA/Kr 295/20 A. Jurkiewicz (spr.) pozwolenie na rozbiórkę oraz zatwierdzenie projektu budowlanego i udzielenie pozwolenia na budowę

Odmówiono wstrzymania wykonania decyzji

Faktycznie, sygnatura się zgadza. Najwidoczniej sprawa się zakończyła. To fajnie bo otwiera możliwość wzięcia kredytu w dowolnym banku.

Niestety sprawa się nie zakończyła. To postanowienie dotyczyło wniosku ze skargi rozpatrywanego przed wydaniem wyroku to jest wstrzymania budowy do czasu prawomocnego orzeczenia. NSA w postanowieniu stwierdził, ze inwestor kontynuując budowę przed wydaniem prawomocnego wyroku robi to na własne ryzyko. Na stronie orzeczenia.NSA.Gov.pl przy sygnaturze II SA/Kr 295/20 nadal jest info - orzeczenie nieprawomocne. Sprawdzałem wokandę NSA, maja rozpisane rozprawy do końca sierpnia i nie ma rozprawy ze skargi kasacyjnej na ww. Wyrok WSA.
Zacząłem się martwić bo niedawno NSA, po 4 latach od wyroku WSA uchylił pozwolenie na budowę Angel Stradom. Było to juz po zakończeniu budowy i uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie.

Kasandra

Postautor: Kasandra » 05 cze 2022, 10:18

Czy ktoś wie kiedy będą podpisywane umowy notarialne przenoszące własność z pierwszego etapu inwestycji?
Miały być podpisywane w lutym potem w maju, aktualnie nie podaje się nam żadnego terminu.

outlying

Postautor: outlying » 07 cze 2022, 17:30

Kasandra pisze:Czy ktoś wie kiedy będą podpisywane umowy notarialne przenoszące własność z pierwszego etapu inwestycji?
Miały być podpisywane w lutym potem w maju, aktualnie nie podaje się nam żadnego terminu.

Dziś przyszły informacje, że termin nie jest znany, rzekomo problem od strony miasta, które wpierw nie zaakceptowało działek, po wydzieleniu na rzecz miasta terenu drogi dalej nie zaakceptowało

Kasandra

Postautor: Kasandra » 08 cze 2022, 22:23

Na infolinii Urzędu Miasta informują, że deweloper wprowadza nas w błąd, bo brak zaświadczenia o przekształceniu użytkowania wieczystego w prawo własności nie jest przeszkodą do zawarcia umowy przenoszącej własność ponieważ takiego przekształcenia może dokonać nabywca nieruchomości po podpisaniu umowy notarialnej przenoszącej własność, co praktykuje wielu deweloperów. Tymczasem deweloper nadal wstrzymuje podpisywanie umów notarialnych podając jako powód brak powyższego zaświadczenia.

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 09 cze 2022, 0:09

Uważam, że tego typu pytania należy raczej zadawać na piśmie i domagać się pisemnej odpowiedzi, gdyż wtedy będzie ona bardziej zbliżona do prawdy.
Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że Urząd Miasta normalnie ściemnia.
Z tego co mi wiadomo, to właścicielem budowli jest właściciel gruntu na którym ta budowla stoi, a nie ten ktoś, kto daną budowlę wybudował bądź sfinansował, gdyż on może być tylko użytkownikiem tej budowli, ale nie właścicielem.
W sytuacji gdy właścicielem gruntu jest Skarb Państwa, a RGBZ IX jest tylko użytkownikiem wieczystym tego gruntu, to deweloper nie może dokonać "przeniesienia własności", gdyż sam właścicielem tego gruntu na którym budynek stoi, nie jest.
A nawet gdyby tego przy pomocy jakichś kruczków prawnych dokonał, to dla nas jako nabywców byłoby to niekorzystne, gdyż wtedy nie deweloper lecz my musielibyśmy starać się o przekształcenie prawa użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności, a trudno z góry powiedzieć, jakie jeszcze niespodzianki (oprócz dodatkowych kosztów) mogłyby na nas czekać na tej drodze.
Optymistyczne jest to, że wydzielenie działek 812/1 oraz 1090/3 zostało już dokonane i z dniem 31 maja br. działki te stały się widoczne w systemie geodezyjnym kraju. Nie pozostaje więc nam nic innego, jak tylko czekać na decyzje sądu wieczystoksięgowego o założeniu Ksiąg Wieczystych dla tych działek, a gdy to się już stanie, to wtedy atakować Urząd Miasta o przyspieszenie decyzji o przekształceniu dzierżawy wieczystej gruntu w prawo własności.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”