Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Rak

Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: Rak » 21 wrz 2022, 13:26

skwerharmonia.pl/inwestycja

Obrazek

152 wolnych mieszkan

Małgorzata L

Re: Skwer Harmonia od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: Małgorzata L » 21 wrz 2022, 13:44

O! zaskoczenie. Nie sądziłam, że w tym roku jeszcze coś będzie wprowadzane. I już myślałam, że Atal zmienił profil na szeregówki. A jednak są też bloki. Lecę zobaczyć ceny.

JanuszBiznesu

Re: Skwer Harmonia od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: JanuszBiznesu » 21 wrz 2022, 15:46

Atal wpisuje się w oczekiwania kupujących i buduje na złocieniu po niższych cenach niż w Krakowie :)

Martab

Re: Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: Martab » 21 wrz 2022, 18:44

Przynajmniej wszystkie mieszkania poniżej 10k z metra to można uznać że banieczka pękła :)

Nowy

Postautor: Nowy » 21 wrz 2022, 21:12

Rak pisze:152 wolnych mieszkan

Dzięki za wrzucenie, dosyć niespodziewanie sypnęli mieszkaniami.

Na wizualizacjach całkiem dobrze to wygląda, ta elewacja pokryta chyba jakimiś płytkami ceramicznymi, do tego są nawet większe mieszkania do kupienia w tej inwestycji. Tylko co z tego, skoro większe lokale są dwupoziomowe, piętro 2 i poddasze, wind oczywiście nie ma, czyli trzeba chodzić po schodach kilka pięter. Szkoda, ale wiadomo, koszty, a tu miało być niedrogo zapewne, i nawet jest faktycznie.

Jest też sporo kawalerek do kupienia tam, ogólnie, to sporo różnych rozkładów i metrażowo pewnie każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli chodzi o lokalizację, to dobrze kojarzę, że to jest całkiem blisko giełdy towarowej na Rybitwach? Jeśli tak, to przynajmniej po warzywa i owoce będzie blisko. Warto też spojrzeć, ile tam jest jeszcze niezabudowanych terenów, można by tam nastawiać takich osiedli jeszcze dużo.

Na plus, że chyba zaplanowano jakieś lokale usługowe na osiedlu Skwer Harmonia, a przynajmniej jeden taki widziałem, zawsze coś.

Wiguś

Postautor: Wiguś » 21 wrz 2022, 21:49

W tej okolicy ekstremalnie śmierdzi, komunikacja miejska na tą chwilę praktycznie nie istnieje, większe sklepy są stosunkowo daleko - na pewno nie dotrzecie do nich na nogach, a ceny wcale tego nie rekompensują.

Mam wrażenie, że deweloperzy opłacają media które piszą o nowej metropolii na złocieniu, tramwaju na złocień itd... Okolica jest pełna uciążliwych firm i ewentualnie domów jednorodzinnych, przy ulicy półłanki dalej nie ma chodników... to nie jest dobre miejsce do życia!

I ogólnie ostatnie kroki Atala są dziwne, niedorzeczne, absurdalne - Zesławice, Złocień - ktoś rozdawał po złotówce te grunty, czy przespali moment na pozyskiwanie sensownych lokalizacji na inwestycje?

Nowy

Postautor: Nowy » 22 wrz 2022, 10:05

Ta wizualizacja miejsca, gdzie ma powstać osiedle Skwer Harmonia, dobrze oddaje lokalizację, to przy dojeździe do Śliwiaka i Botewo - w skrócie, dalekie przedłużenie ul. Lipskiej.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Atal

W lewym górnym rogu to właśnie giełda spożywcza, rzeczywiście można by się wybrać łatwo na zakupy, daleko nie ma. Relatywnie łatwo dostać się stamtąd do nowej Huty, przez Most Wandy, tylko po co tam jeździć ; ) Przydałby się też tramwaj, kiedyś się o nim mówiło, ale wiadomo, w Krakowie mówi się o wielu rzeczach, ale tylko się mówi.

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 22 wrz 2022, 10:23

Wiguś pisze:
I ogólnie ostatnie kroki Atala są dziwne, niedorzeczne, absurdalne - Zesławice, Złocień - ktoś rozdawał po złotówce te grunty, czy przespali moment na pozyskiwanie sensownych lokalizacji na inwestycje?

Wydaje mi się że po prostu źle odczytali oczekiwania klienta który wrzeszczał że mieszkania są za drogie a jak dostał tańszą ofertę to nie chce kupować :P

Małgorzata L

Postautor: Małgorzata L » 22 wrz 2022, 10:41

Poczytałam i popytałam :twisted: :) Tramwaj jest już całkiem zaawansowany. Z tego co wiem, to konkretne rozwiązania są po merytorycznej akceptacji (pozostały szczegóły). Toczy się dyskusja nad jego rozwinięciem w kierunku Bieżanowa: gazetakrakowska.pl/krakow-miasto-planuje-budowe-linii-tramwajowej-na-osiedle-zlocien-rozpoczely-sie-konsultacje-mamy-wizualizacje/ar/c1-16429539

Ten tramwaj jest prosty do realizacji, bo rezerwa terenowa jest zachowana na całej długości w drodze.
Jeśli faktycznie miasto chce uchwalić ten plan z wysokościowcami (jest po wyłożeniu do publicznego wglądu i wszystkie uwagi odrzucone, co w praktyce pokazuje determinację miasta w uchwaleniu planu), to nie wygląda to źle. propertydesign.pl/architektura/104/nowe_miasto_w_krakowie_nie_tylko_wiezowce_co_wiemy_o_strategicznym_projekcie_miejskim,39811.html

tu inne zdanie: wszystkoconajwazniejsze.pl/mariusz-waszkiewicz-nowe-miasto-krakow

Czyżby Atal rozpoczynając inwestycję w czasie kryzysu i w takim miejscu, wiedział coś więcej? :ugeek:

Największe mieszkania trochę niewygodnie zlokalizowane (w praktyce 2 piętro bez windy), ale w tym bloku jest też kilka sporych. Widać, że Atal zmienił strukturę. Więcej większych mieszkań do zamieszkania. Inwestycyjnie to chyba raczej na przyszłość - zależy od tramwaju. Ale nie sądziłam, że dożyję jeszcze czasów, gdzie da się kupić mieszkanie w Krakowie do 400 000 i z największymi (ponad 100 metrów) poniżej miliona :)
Miła odmiana :)

Małgorzata L

Postautor: Małgorzata L » 22 wrz 2022, 10:47

Wiguś pisze:W tej okolicy ekstremalnie śmierdzi, komunikacja miejska na tą chwilę praktycznie nie istnieje, większe sklepy są stosunkowo daleko - na pewno nie dotrzecie do nich na nogach, a ceny wcale tego nie rekompensują.

Mam wrażenie, że deweloperzy opłacają media które piszą o nowej metropolii na złocieniu, tramwaju na złocień itd... Okolica jest pełna uciążliwych firm i ewentualnie domów jednorodzinnych, przy ulicy półłanki dalej nie ma chodników... to nie jest dobre miejsce do życia!

W sumie prawda. Czytałam o tym odorze - sięga aż za Bagry Park przy Bagrowej. Nawet do Myśliwskiej jak zawieje.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”