daniello_s pisze:Witam.
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji i mam parę pytań.
1. Jak ogólnie wygląda ta okolica? Sąsiedztwo jest w miarę spokojne czy zdarzają się ciekawe sytuacje? ; )
2. Czytałem że co jakiś czas przewija się temat 'zapachów' w tej okolicy. Czy mówiąc krótko tam śmierdzi czy nie?
3. Jak wygląda sprawa z dostawcami telekomunikacyjnymi? Sprawdzałem na stronie Pan Wybierak i wygląda na to że na np do Wodnej 34 jest możliwość podpięcia światłowodu. Czy ktoś może już coś się dowiadywał w tej sprawie?
Dzięki
1. Mieszkam tu około 6 lat i nigdy nie spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja (żadnego zaczepiania, patoli). Nie wiem jak będzie, gdy skończy się rewitalizacja Stawu Płaszowskiego - projekt tego parku (obawiam się tłumów ludzi jak nad bagrami i więcej imprezowiczów w nocy) - obecnie czasem ktoś (młodzież?) tam pije jakiś alkohol nad stawem, ale generalnie jest spokój. O żadnych włamaniach czy rozbojach w okolicy nie słyszałem.
2. Problemu smrodu nie powinno tu być, w blokach obok czuć to max kilka razy w roku i raczej słabo. Dalej w kierunku lipskiej gdy jeżdżę autem na zakupy do lidla czy biedronki smród często jest bardzo silny, nie wiem jak Ci ludzie tam żyją, zwłaszcza latem. Punkt graniczny dla mnie to skrzyżowanie ulic Saskiej z Lipską. Dalej nawet nie brałbym pod uwagę zakupu jakiegokolwiek mieszkania.
3. W blokach obok są dwaj dostawcy internetu - Toya i Balmont - słyszałem, że pod Wodną 34 też jest już podpięty - ale nie wiem czy to prawda. Optymistycznie zakładam, że nie będzie z tym problemu.
Wrzucę też minusy od siebie:
- pociągi jeżdżą co jakiś czas i słychać to mocno, w nocy latem potrafią obudzić przy otwartym oknie, od czasu do czasu też trąbią - co wkurza - miej tego świadomość. Zastanawiam się, czy w tamtym miejscu nie będzie też słuchać komunikatów nadawanych z pobliskiego dworca PKP.
- o ile mieszkam w 12 letnim bloku podobno budowanym przez Activ i jest on ok, o tyle mam złą opinię o deweloperze - kupiłem mieszkanie w inwestycji Wodna 34 i czuję się oszukany przeciągającym się terminem zakończenia prac i prawdopodobnie odbiorem po terminie - po pobraniu ostatniej transzy zero kontaktu, żadnych informacji, o wszystko trzeba dzwonić a i tak zazwyczaj jesteś zbywany - nie zdziwię się, jeśli scenariusz dla tej inwestycji się powtórzy. Do tego w mojej ocenie wizualizacje dość mocno różnią się od stanu faktycznego. Na infografikach budynek wyglądał pięknie, w rzeczywistości już taki piękny nie jest - ale to moja prywatna opinia.
- nie ma fajnej gastronomii w okolicy - tego lata otworzył się Shuvary Park i to pierwsze miejsce w pobliżu, gdzie można wyjść latem, ale piwo wypijesz tam tylko w weekend (dziwna polityka brak sprzedaży piwa w tygodniu)
- poza tym okolica ma problemy typu - zatłoczone szkoły, brak przedszkoli, panstwowych placówek medycznych - buduje się bardzo dużo bloków w okolicy, ale brak infrastruktury, która mogłaby obsłużyć zwększającą się ilość ludzi - jeśli chodzisz prywatnie do lekarza czy dentysty, to problemu nie będzie
Nie mniej, lokalizacyjnie bardzo dobre miejsce, jeśli przyszli mieszkańcy zazielenią teren, powinno być to fajne miejsce do mieszkania.