Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Małgorzata L

Re: Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Postautor: Małgorzata L » 11 paź 2022, 9:44

Dziękuję za odpowiedź, czyli ma zapewne umowę na przebudowę drogi gminnej.
Umowy zawierane z Zarządem Dróg, jasno wiążą termin wystąpienia o użytkowanie budynku z wcześniej wykonaną robotą(jaka by ona nie była) na drodze publicznej.
Oczywiście jeśli to nie jest w danym pozwoleniu na budowę, to teoretycznie deweloper może przystąpić do decyzji o użytkowanie, ale wtedy zapewne grożą mu kary umowne.

To stała praktyka w Krakowie.
Harmonogram ustala deweloper i gmina, czyli można było ustalić w innych terminach, ale praktyka pokazuje, że deweloperzy drogę zostawiają na koniec ( co w zasadzie jest słuszne z logicznego punktu widzenia, bo w czasie robót drogi się niszczą). Ale nie zmienia to faktu, że termin jaki jest, wyszedł od dewelopera.

projekty1

Postautor: projekty1 » 11 paź 2022, 9:52

Pawel1200 pisze:Zapytałem dewelopera o ewentualne poprawki, jak rozmawiałem ostatnio i mogą być robione najpierw i dopiero po nich odebrane klucze albo równolegle do prac remontowych już po odebraniu kluczy.

Jeśli chodzi o poprawki i odbiory przed oficjalnym oddaniem budynku, to oczywiście jest to możliwe i najprawdopodobniej z takiego przedodbioru korzysta właściciel mieszkania na parterze z klimatyzacją. Można się dogadać z deweloperem i zacząć wcześniej remont, ale... każdy kij ma dwa końce. Remont możesz zrobić, ale wcześniej mieszkać już nie, bo musisz zaczekać do oficjalnego odbioru. Osobiście jestem zwolenniczką oficjalnych odbiorów jak wszystko jest OK i nie robienia poprawek przed otrzymaniem kluczy.

Dlaczego? Otóż dlatego, że jeśli będziesz chciał skorzystać z przedodbioru jak w mieszkaniu na parterze, to taki odbiór nie jest zgodny z Ustawą deweloperską. Konieczne jest spisanie protokołu odbioru z opisem wszystkich wad i usterek – który zostanie podpisany zarówno przez odbiorcę lokalu, jak i przez dewelopera i to wygląda podobnie jak oficjalny odbiór, ale tylko z pozoru. Dlaczego - z racji tego, że nie jest to oficjalny protokół, który dostajemy po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie, nie mamy gwarancji, że deweloper naprawi znalezione usterki. Jedynie oficjalny protokół, spisany po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie, pociąga dewelopera do odpowiedzialności za wszelkie wady i usterki. Wtedy też przeprowadza się właściwy odbiór techniczny mieszkania. Dlatego mamy wcześniej wykończone mieszkanie, ale jest ryzyko że usterki będziemy naprawiać we własnym zakresie, bo deweloper nam ich nie uzna.

Co do odbioru kluczy pomimo wykrytych usterek na oficjalnym odbiorze i prowadzeniu remontu przy jednoczesnym oczekiwaniu na naprawę zgłoszonych usterek to nie jest to zgodne z ustawą. Deweloper może się nie zgodzić na prowadzenie prac remontowych w trakcie naprawiania przez jego pracowników zgłoszonych przez Klienta usterek. Odbiór kluczy przy odbiorze z usterkami, to dobra wola Dewelopera. Polecam przeczytać ten artykuł mieszkanie.pl/prawo/odbior-mieszkania-a-pozwolenie-na-uzytkowanie./1249 bo odbiory to nie taka oczywista sprawa i tak jak ktoś wcześniej pisał wziąć sobie kogoś kto się tym profesjonalnie zajmuje.

Adam145

Postautor: Adam145 » 13 paź 2022, 19:40

W ostatnim czasie coś ruszyło z zagospodarowaniem terenu. Równolegle miejsca parkingowe już są skończone, konczą prostopadłe i zostanie im ten głowny parking. Jak widać na zdjęciu miejsca parkingowe w teorii bedą porośniete trawą, kostka brukowa jest tylko na drodze dojazdowej.

Dzisiaj koło 17 pracowało tam z 5 osób.
Załączniki
received_786027419369032.jpeg
received_786027419369032.jpeg (183.23 KiB) Przejrzano 3504 razy

Pawel1200

Postautor: Pawel1200 » 14 paź 2022, 17:22

Rozmawiałem dzisiaj z Panią Katarzyną. Nie była mi w stanie nic powiedzieć odnośnie terminu przekazania kluczy, ale termin listopadowy raczej już nie wchodzi w grę :/

gajdzik94

Postautor: gajdzik94 » 14 paź 2022, 20:11

A co z pismami, ktore mieli wysylac w tym tygodniu?
Swoja droga tak sie zastanawiam, jesli deweloper ma opoznienie ze wzgledu na remont drogi oraz do skonczenia pozostal caly teren przed budynkiem to czy jesli nastana przymrozki to wykonanie tych czynnosci bedzie niemozliwe?
Wtedy luty/marzec brzmi nawet optymistycznie...

Adam145

Postautor: Adam145 » 16 paź 2022, 22:45

Pawel1200 pisze:Rozmawiałem dzisiaj z Panią Katarzyną. Nie była mi w stanie nic powiedzieć odnośnie terminu przekazania kluczy, ale termin listopadowy raczej już nie wchodzi w grę :/

A czy tłumaczyła się jakoś z tego opóźnienia? Podała jakiś powód?

Adam145

Postautor: Adam145 » 16 paź 2022, 22:49

gajdzik94 pisze:A co z pismami, ktore mieli wysylac w tym tygodniu?
Swoja droga tak sie zastanawiam, jesli deweloper ma opoznienie ze wzgledu na remont drogi oraz do skonczenia pozostal caly teren przed budynkiem to czy jesli nastana przymrozki to wykonanie tych czynnosci bedzie niemozliwe?
Wtedy luty/marzec brzmi nawet optymistycznie...

Drogę i parking przed blokiem zdążą bez problemu.

A jeśli chodzi o ul.Wodna to asfalt w październiku/listopadzie jeszcze mogą wylać, więc gdyby nic ich nie blokowało (prawdopodobnie maja problem z jakimis pozwoleniami lub czekaja na jakies miejskie podmioty, ktore zajmuja sie instalacjami) to myślę, że powinni zdążyć to zrobić do końca tego roku.

Awatar użytkownika
TomaszWer

Postautor: TomaszWer » 17 paź 2022, 12:30

Hej. W maju założyłem taka grupę, ale tutaj nie można reklamować zewnętrznych miejsc. Nawet nie wiedziałem, że istnieją takie dwie, ale jedna została chyba założona niedawno.

Odnośnie odbiorów za pośrednictwem zewnętrznych firm, dostałem taką odpowiedź wycenę za 50m2 mieszkanie:

Odbiór przeprowadzony jest przez inspektora nadzoru budowlanego z pełnymi uprawnieniami - stąd weryfikacja usterek odbywa się na miejscu.

Usługa składa się ze spotkania przed odbiorem około 15 minut wcześnie (omówienie przebiegu), inspekcji mieszkania, spisania protokołu wraz z deweloperem, omówienie usterek wraz z skategoryzowaniem ich oraz propozycją sposobu naprawy, podsumowaniem przeglądu wraz z dalszymi wskazówkami, w razie odrzucenia jakiejkolwiek z usterek- wsparciem merytorycznym przy wymianie z deweloperem.

CENNIK:

Koszt odbioru mieszkania wyniesie 600zł
Koszt odbioru przynależności miejsce, komórka - 50 zł kpl
Koszt odbioru zmian lokatorskich 50-100 zl*

Proszę o informację nt rezerwacji terminu.

Podczas odbioru weryfikujemy m.in :
- poziom zawilgocenia przegród budowlanych - pomiary wilgotności do 30cm wgłąb przegrody
- sprawność wentylacji - drożność, pomiary wraz z opinią
- szczelność okien, pomiary termowizyjne( w odpowiednich warunkach)
- wady ukryte - zwłaszcza na tynkach (kosztowne do usunięcia dla klienta)
- prawidłowość wykonania prac budowlanych zgodnie ze sztuką budowlaną, normami, odpowiednimi technologiami itp
- metraż mieszkania

Nie wiem czy mogę podać nazwę formy, czy to nie będzie uznane za nielegalne reklamowanie, ale wrzucam samo info, jeśli ktoś byłby ciekawy zakresu usług oraz szacunkowych kosztów.

BeataD

Postautor: BeataD » 17 paź 2022, 14:54

Dzis rozmawialam z kierownikiem budowy. Rozpoczecie przebudowy drogi nastapi za tydzien. Plan jest taki ze skoncza wszystkie prace budowlane do konca listopada.
Kierownik mowi, ze Tauron nie wywiazal sie jeszcze z umowy przylacza pradu do budynku, co mialo nastapic w uwaga... 2019 roku i podobno walcza caly czas za Tauronem.
Samo przylaczenie pradu trwa okolo 2 tygodni (budynek ma tylko prad budowlany i nie mozna podpisac umow indywidualnych).
Pan kierownik mowil, ze podobno kolo Lipskiej jest jakas inwestycja ktora jest ukonczona i czeka na prad od Taurona juz 8 miesiecy po ukonczeniu prac budowlanych i zaden wlasciciel nie moze odebrac mieszkania, oraz ze nie wiadomo czy przylacz nastapi u nas za miesiac, dwa,czy pol roku...
Swoja droga zastanawiam sie jak ciezko i zazarcie walcza od ponad 3 lat z wywiazania sie z umowy...
Fajnie podsumowali dewelopera panowie robotnicy ktorych spotkalam na budowie: Pani, my juz wiele budow z nimi zrobilismy, i jak chodzi o oddawanie mieszkan to jest masakra z ta firma.

Moze ktos ma jakies info od Taurona w czym lezy problem?
Ta dezinformacja i komunikacja od Activ jest bardzo nieprofesjonalna.

Adam145

Postautor: Adam145 » 17 paź 2022, 18:39

BeataD pisze:Ta dezinformacja i komunikacja od Activ jest bardzo nieprofesjonalna.

To prawda, polityka informacyjna i kontakt z klientem jest chyba najgorszym elementem firmy Activ Investment.

Zamiast informować wszystkich klientów na bieżąco, zamieszczać aktualne zdjęcia inwestycji (zarówno zewnątrz jak i wewnątrz) to usunęli informacje o tej inwestycji ze swojej strony, a klienci sami muszą się dopominać i prosić o informację.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”