Ja jestem ciekaw opinii o okolicy, jak na razie dominuje tam niska zabudowa, ale zauważyłem, że coraz więcej powstaje tam większych inwestycji. Jak myślicie, to będzie bardziej długoterminowy trend i wygląd okolicy będzie zmierzał właśnie w tą stronę?
Dominuje niska zabudowa, poniewaz jeszcze nie tak dawno nie mozna tam bylo budowac wiecej jak domki i bloki do 6 pieter. Obecnie MPZP przewiduje zabudowe do 36m wysokosci. Takze nie ma co liczyc, ze beda powstawac male, kameralne osiedla. Na pewno na poludnie od M66, Instal dobuduje kolejne bloki (11pieter). 4 z nich juz stoja. Pozostale 4 sa w trakcie budowy. Wszystkie na 11 pieter. Na wschod od M66 (hale) - to tez wczesniej czy pozniej ktos zabuduje i jest prawie pewne, ze budynki beda mialy 10-11 pieter.
Na zachod od M66 nie powinno juz powstac NIC. Jest tam przedszkole, park, szkola i domki. Patrzac na mape - nie ma tam miejsca (poza parkiem) na rozbudowe mieszkalna. A park ma byc w najblizszej przyszlosci rewitalizowany. Jesli nie bedzie jakiegos wala w magistracie - wschod pozostanie wolny od wysokiej zabudowy.
Jak myślicie, jak będzie z komunikacja publiczną i samochodową w okolicy ulicy Myśliwskiej i budowanego bloku pod numerem 66? Przybywa tam nowych inwestycji w okolicy i zastanawiam się czy układ komunikacyjny okaże się tam wystarczająco wydolny, żeby obsłużyć wszystkich nowych i dotychczasowych mieszkańców. Może się ktoś podzielić swoimi opiniami na ten temat? Przydałoby mi się więcej informacji na ten temat.
Komunikacja tramwajowo/autobusowa dziala poki co dobrze, raz lepiej, raz gorzej (jak ograniczaja np. liczbe linii dojezdzajacych do petli np. na wakacje). Nie bedzie to problemem jak magistrat dopasuje przepustowosc i odpowiednia ja zwiekszy. Jesli chodzi o samochody. Wyjezdzajac z M66 pozostaje tylko wyjazd w prawo do krzyzowki Saska/Przewoz/Mysliwska. W godzinach porannych dramat. Wyjazd zakorkowany juz od szkoly (20min stania), a bedzie tylko gorzej jak czegos nie zmienia. Ciezko jest sie "wbic" na tym skrzyzowaniu do ruchu. Natomiast wyjezdzajac z M66 i jadac w lewo mozna dojechac wg. przepisow tylko do wysokosci poczty. Kierujac sie dalej (w prawo) w strone petli mozna przejechac, ale jest to droga prywatna, z zakazem wjazdu, strzezona prawie non stop przez straz miejsca wlepiajaca mandaty. Patologia mieszkancow kilku blokow na Mysliwskiej, ktorzy na zlosc innym wprowadzili te ograniczenia i dzwonia non stop na straz/policje. A oni przyjezdzaja i stoja, bo to easy money. 250zl / 6pkt bodajze.
Pozytywnym akcentem jest to, ze ma byc poprowadzona nowa droga, rownolegla do ul. Szczecinskiej, mniej wiecej na wysokosci M66, wzdluz Budostalu - laczaca Mysliwska z Przewozem. Obecnie jest to droga wewnetrzna, ktora musza przebudowac i dostosowac do przepisow. Powinno to zdecydowanie ulatwic komunikacje. Pytalem pracownika Instalu (oni maja sie nia zajac), kiedy ta droga powstanie. Jak dobrze pojdzie to w 2018, najpozniej 2019. Ale - nie wiadomo czy bedzie ona ogolnodostepna, bo to tez bedzie teren prywatny. Ponoc nie i ponoc kazdy bedzie mogl z niej korzystac, a jak bedzie w rzeczywistosci - czas pokaze.