Osiedle Górka Narodowa Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Totylkoja

Re: Osiedle Górka Narodowa Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: Totylkoja » 09 maja 2023, 21:42

bartekrk pisze:
Totylkoja pisze:A moim zdaniem nie jest to takie pato osiedle. Mieszkam tu juz rok,jestem zadowolona. 29 Aleja daje po kosciach, ale wydaje się, ze gorzej juz byc nie moze i za chwilę będzie lepiej. Zależy tez kto czego oczekuje od osiedla. Jesli ktos chce miec galerie pod nosem, to pewnie mu sie tu nie podoba. Mieszkania bronią się powierzchnia i bardzo fajnymi układami. Długo szukaliśmy mieszkania 4 pokojowego i to naprawde wyczyn znalezc takie mieszkanie w dobrej lokalizacji ze spoko ukladem. Finalnie wole do pracy jechac 10 min dluzej niz kisić sie w mieszkaniu które ma okolo 55m.

rozumiem, że pani kupiła na tym zadupiu mieszkanie i potrzebuje samej sobie uzasadnić trafny wybór, bo wątpliwości pojawią się z każdym dniem coraz większe, a karmienie się nadzieję już zbrzydło, ale może lepiej przy takim zdaniu dodać *, bo jeszcze ktoś jest skłonny spoza Krakowa uwierzyć i kupić inwestycyjnie (chociaż.... to musiałby być na prawdę początkujący inwestor)

byłem tam w niedzielę w południe, czyli wtedy gdy ruch w całym tygodniu jest najmniejszy, 10 minut to jechałem z banacha do wysokości stacji benzynowej petrokraka

finalnie wolałbym kupić cokolwiek poza krakowem, niz kisić się z 4 pokojowym kurniku na patobetonowisku i mieć lepszy dojazd oraz odpowiednią infrastrukturę

Przecież napisalam ze kupilam dla siebie, a nie inwestycyjnie...
Mi to osiedle pasuje, Tobie nie musi się podobać
Co do czasu dojazdu, wcześniej do pracy jechalam 25 min, teraz mi to zajmuje 35 min.
To czy się komuś podoba lub nie to są kwestie indywidualne.
Osobom, które kupują inwestycyjnie polecam lokalizacje obok uczelni i obok biur. Szczerze mówiąc nawet wole zeby u mnie na osiedlu bylo mniej mieszkań kupowanych inwestycyjnie. Jak ktoś kupuje dla siebie to bardziej dba o blok, łatwiej tez przepchnąć jakąś uchwałę

daniel88

Postautor: daniel88 » 09 maja 2023, 22:12

Dziwni są ludzie którzy wypowiadają się w negatywny sposób o lokalizacji. Każdy kupuje gdzie mu pasuje miejsce i cena. Jeśli komuś nie odpowiada, to kup gdzie indziej z widokiem na Wawel i miej problem z głowy. Sam rozważałem daną inwestycje bo mnie interesowała. Nie wszyscy chcą mieszkać w centrum. Sam zdecydowanie wole obrzeża miasta.

humbak

Postautor: humbak » 09 maja 2023, 22:32

starajac sie byc merytorycznym moja subiektywna ocena:
- tez mieszkalem na Felinskiego ok 10 lat temu kilka lat, dzis na poludniu miasta i poki co nie chcial bym wracac na polnoc, co nie oznacza ze za kilka lat nie zmienie zdania jak remonty zrobia robote
- jesli jednak na polnocy, na dzis zamiast tego osiedla czy ozon bym wybral chyba jednak slow city od ekopark (choc tramwaj bedzie dalej)
- co do parku: ma powstac duzy park na terenei megapolis takze rzut beretem od tego osiedla + jest tam ulica bodajże górska jako opcja spacerowa
- zdaje sie na kuznicy kllatajowskiej mieszkania socjalne (jak mieskzalem na felinskiego to slyszalem ze czasami byly problemy) za to na gorze po drugiej stronie jest zaklad wychowawczy (nie wiem czy to moze byc potencjalny problem)
- generalnie tez bym nie narzekal na brak spacerow bo to ze nie ma aut zaparkowanych byle gdzie i sa alejki jest mimo wszystko plusem w stosunku do wiekszosci krakowskich osiedli (porownujac np do 'apartamenty pradnik' - tam to dopiero nie ma gdzie wyjsc, tzn tylko ulice/samochodu,), i mowie tu tez o sasiednim ozon - mozna z dzieckiem bezpiecznie pospacerowac bez wychodzenia bezposrednio na ulice
- na minus bym zaliczyl 2 kosze do koszykowki (strzal w kolano), ale o tym sie przekonaja mieszkancy w wakacje, w cieple dlugie dni, kiedy beda chcieli odpoczac przy otwartym oknie po ciezkim dniu pracy, a bedzie łubudubu.. (a juz najgorzej jak ktos bedzie pracowal zdalnei i caly czas w domu to slyszal)
- wyjazd z banacha - na dzis jedyny i to bedzie masakra, aczkolwiek slyszalem ze jest planowany jeszcze drugi od strony poludniowej, no i moze cos jeszcze bedzie robione kolo petli tramwajowej? a przynajmniej jest tam droga na gore i moze zakonczy sie jakims wyjazdem na 29 listopada, ale to gdybam. Jak beda 2 pasy zrobione i autostrada to ruch powinien sie rozlozyc na boki krakowa, moze nie bedzie zle
- sklepy powstana, to kwestia czasu, ma tam chyba tez powstac szkola, biedronka jest w miare blisko po 2 stronie 29 listopada w strone felinskiej
- na plus ze bedzie to w miare spojny teren, w calosci jakos zaprojektowany (pomijam ze blokowisko i upchane jest duzo)
- generalnie komunikacji bym nie ocenial poki nie skoncza drogi/obwodnicy bo to bedzie diametralna zmiana
- pytanie jak szum z obwodnicy bedzie slychac (zadziwiajaco bardzo w taka spokojna niedziele na ruczaju sluchac, a tam jeszcze dalej obwodnica niz tutaj bedzie, ale tu na polnocy niby za gorka)
- na plus na pewno ze latwiej tu kupic wieksze mieszkanie (inne rejony i mniejsze osiedla to czesto mieszkania ok 50m i dla rodziny nie ma czego kupic)
- tramwaj moze nie bedzie mial najkrocej do centrum, ale wciaz to duzy plus ze jest, nawet w stosunku do teoretycznie lepszych lokalizacji

ta okolica to nie jest moj pierwszy wybor, ale mysle ze przyszlosc nie rysuje sie w tak zlych barwach jak niektorzy przewiduja

humbak

Postautor: humbak » 09 maja 2023, 22:42

daniel88 pisze:Dziwni są ludzie którzy wypowiadają się w negatywny sposób o lokalizacji. Każdy kupuje gdzie mu pasuje miejsce i cena. Jeśli komuś nie odpowiada, to kup gdzie indziej z widokiem na Wawel i miej problem z głowy. Sam rozważałem daną inwestycje bo mnie interesowała. Nie wszyscy chcą mieszkać w centrum. Sam zdecydowanie wole obrzeża miasta.

jak mam byc szczery to dla mnie dziwne sa komentarze, ktore sa offtopikami oceniajacymi nie osiedle (co jest meritum tego forum), a innych..

To forum to nie jest kolko wzajemnej adoracji i wzajemnego upewniania sie o slusznosci podjetego wyboru. Jest glownie dla osob szukajacych, a takie w pierwszej kolejnosci chca byc swiadome przede wszystkim potencjalnych minusow. Dzielac sie wiedza, odczuciami pomagasz innym w podjeciu wyboru (w tym akceptacji minusow). Poza tym, dla jednego plusem moze byc cos, co dla innego jest minusem i nie widze powodu by sie doszukiwac w tym problemu

ghd

Postautor: ghd » 10 maja 2023, 6:38

humbak pisze:Dzielac sie wiedza, odczuciami pomagasz innym w podjeciu wyboru (w tym akceptacji minusow).
Pozwoliłem sobie nieco wyrwać z kontekstu, bo mi się spodobało. Kupowanie tak zwanych apartamentów na własny użytek od dewelopera to niekończące się pasmo akceptacji minusów. Z lokalizacją też nie ma sensu przesadzać. W czasach, gdy praca przestała być kotwicą na dziesięciolecia ten argument przestaje mieć znaczenie. Doświadczenie pokazuje, że zwykle ludzie gdzieś dojeżdżają. Doświadczenie mieszkania w mieście pokazuje także, że sytuacja z dojazdem w różnych jego częściach jest dynamiczna. Poza tym blokowisko to blokowisko. Bez względu na zapewnienia budowniczych, brawurowe wizualizacje i bełkot marketingowców w reklamowych folderach.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

slowww

Postautor: slowww » 10 maja 2023, 13:41

ghd pisze:Kupowanie tak zwanych apartamentów na własny użytek od dewelopera to niekończące się pasmo akceptacji minusów. Z lokalizacją też nie ma sensu przesadzać. W czasach, gdy praca przestała być kotwicą na dziesięciolecia ten argument przestaje mieć znaczenie. Doświadczenie pokazuje, że zwykle ludzie gdzieś dojeżdżają.

Z tymi minusami, to dobrze powiedziane, ale możesz ich mieć więcej albo mniej. Szukasz takiego z możliwie małą liczbą minusów i możliwie wieloma plusami, najkorzystniejszego stosunku jednego do drugiego.

Z dojazdami, to jest oczywista sprawa, ale pytanie, jak okolica sprzyja ograniczeniu ich liczby (ilości czasu spędzonego w samochodzie / komunikacji publicznej). Jeśli np. jest się rodzicem (ale nie tylko) i ma się niedaleko żłobek, przedszkole, szkołę, basen czy przychodnię, sklepy, to ma to znaczenie. To, że nawet jeśli siedzisz w domu na pracy zdalnej, masz gdzie wyjść po niej choć na kilkadziesiąt minut, że możesz się przejść, skorzystać z terenu zielonego, kupić lody i pójść z nimi na przyjemny spacer.

Mnie okolice Górki Narodowej nigdy specjalnie spacerowo się nie kojarzyły, ale trochę czasu tam nie byłem, więc może coś się zmieniło, choć wątpię.

ghd

Postautor: ghd » 10 maja 2023, 15:18

Nie gniewaj się, ale to są w większości mocno zgrane argumenty, rodem z katalogu cwanego dewelopera.Takie tresowanie i urabianie klienta. Tymczasem jak Ci przeniosą zakład pracy na drugi koniec miasta, albo akurat tam znajdziesz wymarzoną pracę to cały misterny plan w p... Sam przyznaj jak to brzmi? Kupuję mieszkanie w miejscu x, zgadzając się na produkt kuriozalnie drogi, z założenia wybrakowany, na który nie mam żadnego wpływu, z setką ludzi na karku w bonusie. Wszystko dlatego, że, mam (dzisiaj) blisko do pracy i ... spożywczy przed oknem. Całe życie ułożone. Niezbyt przekonujące. Poza tym lody są szkodliwe.

slowww

Postautor: slowww » 10 maja 2023, 17:31

Nie gniewaj się, ale ja nigdzie nie wspominałem o pracy i jej bliskości, tylko o wielu innych sprawach, które niekoniecznie z pracą się wiążą. A jeżeli miałbym się przeprowadzać, to też szukałbym okolicy oferującej pewien pakiet usług publicznych, do których niekoniecznie trzeba docierać samochodem.

Idąc Twoją logiką dojdziesz w końcu do tego, że w mieszkaniach nie są potrzebne okna, bo to wymaganie...
ghd pisze:(...) rodem z katalogu cwanego dewelopera.Takie tresowanie i urabianie klienta.

A nie, o pracy zdalnej wspomniałem, ale tu chyba okolica, w której się mieszka i pracuje też ma znaczenie. I wiem, że dzisiaj zdalna, jutro stacjonarna, a pojutrze może coś innego. Taka kolej rzeczy, ale zazwyczaj jednak gdzieś trzeba jednak mieszkać, a można mieszkać gorzej i można mieszkać lepiej - może to fanaberia, ale wolałbym to drugie.

ghd

Postautor: ghd » 10 maja 2023, 18:12

slowww pisze:Nie gniewaj się, ale ja nigdzie nie wspominałem o pracy i jej bliskości, tylko o wielu innych sprawach, które niekoniecznie z pracą się wiążą. A jeżeli miałbym się przeprowadzać, to też szukałbym okolicy oferującej pewien pakiet usług publicznych, do których niekoniecznie trzeba docierać samochodem.

Idąc Twoją logiką dojdziesz w końcu do tego, że w mieszkaniach nie są potrzebne okna, bo to wymaganie....
Dobre. Deweloperka to lubi.. Tylko jest pewien kłopot. To klienci biur sprzedaży rażąco obniżają wymagania od lat kupując każde gówno z którego widać trzy drzewka, żabkę, dzwonnicę, czy choćby paczkomat, bo nic nie jest ważne prócz splendoru posiadania adresu w Krakowie i tych słynnych, mocno przereklamowanych usług. Żeby było śmieszniej, potem i tak wszyscy wsiadają do samochodów. No nic. Powodzenia.

anodeon

Postautor: anodeon » 10 maja 2023, 21:23

ghd - w punkt.

Na szczęście nie ma obowiązku kupowania tego deweloperskiego szajsu. Są mieszkania z rynku wtórnego, w lokalizacjach (na szczęście) już niedostępnych dla "nowego (pato)budownictwa".

A.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”