Inwestycja Staw Płaszowski Kraków od Activ Investment - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Greenarrow

Re: Inwestycja Staw Płaszowski Kraków od Activ Investment - opinie na forum

Postautor: Greenarrow » 24 kwie 2023, 17:10

Adam145 pisze:
projekty1 pisze:A ta droga to jakby miała biec? Zaznaczyłam na google maps i pytanie, czy dobrze rozumiem?

Trochę wcześniej będzie odchodzić od gromadzkiej. Będzis szła między tym szarym blokiem z żołtymi balkonami, a osiedlem Krzywda.

Ta droga będzie też drogą dojazdową do nowej inwestycji Activ Investment.

Na końcu tej drogi jest brama, będzie zlikwidowana?

Adam145

Postautor: Adam145 » 24 kwie 2023, 20:19

Greenarrow pisze:
Adam145 pisze:
projekty1 pisze:A ta droga to jakby miała biec? Zaznaczyłam na google maps i pytanie, czy dobrze rozumiem?

Trochę wcześniej będzie odchodzić od gromadzkiej. Będzis szła między tym szarym blokiem z żołtymi balkonami, a osiedlem Krzywda.

Ta droga będzie też drogą dojazdową do nowej inwestycji Activ Investment.

Na końcu tej drogi jest brama, będzie zlikwidowana?

Tego niestety nie wiem. Mam nadzieję że te dwie równolegle idące drogi zostaną przejęte przez miasto, bo teraz każdy blok ma osobną drogę, które niepotrzebnie zabierają miejsce.

Adam145

Postautor: Adam145 » 30 maja 2023, 22:13

Wrzucam aktualne zdjęcia.

Montują balustrady, kontynuowane są pracę związane z zagospodarowanie terenu - kanalizację, sieć energetyczna, telekomunikacja. Przed blokiem pojawiły się nasadzenia.

Obrazek

Obrazek

Lukasz.L

Postautor: Lukasz.L » 21 lip 2023, 7:34

Dzień Dobry wszystkim. Wczoraj byłem na budowie i zauważyłem nową datę zakończenia budowy tj. 31.12.2023r. W prospekcie natomiast wszyscy mamy 31.07.2023r. Czy ktoś z Was wie może coś więcej? Z czego mogą wynikać takie opóźnienia? Pozdrawiam!

projekty1

Postautor: projekty1 » 21 lip 2023, 8:59

Lukasz.L pisze:Dzień Dobry wszystkim. Wczoraj byłem na budowie i zauważyłem nową datę zakończenia budowy tj. 31.12.2023r. W prospekcie natomiast wszyscy mamy 31.07.2023r. Czy ktoś z Was wie może coś więcej? Z czego mogą wynikać takie opóźnienia? Pozdrawiam!

Niestety ten deweloper nie jest słowny jeśli chodzi o terminy oddania, budowa obok też była opóźniona pół roku i deweloper tłumaczył to problemem z podłączeniem prądu. Może i w tym wypadku sytuacja jest podobna, choć bardziej bym stawiała na drogę dojazdową do garaży i obiektu, która w dalszym ciągu nie jest wykonana. Podejrzewam, że projekt drogi trzeba zatwierdzić w Urzędzie miasta, które też się nie spieszy z wydawaniem pozwoleń.

Poza tym, żeby budowa została zakończona, to trzeba oddać budynek i uzyskać tzw. pozwolenie na użytkowanie. To że prace na budowie się zakończą - nie znaczy jeszcze, że można mieszkać. Od zakończenia prac, to jeszcze ze 2 miesiące trzeba liczyć zanim będzie pozwolenie na użytkowanie i oficjalne odbiory mieszkań. Myślę, że deweloper nie uzyskał w terminie pozwolenia na użytkowanie m.im przez niedokończoną drogę dojazdową do inwestycji i podjazd do garaży. Powiem więcej, myślę nawet że nie przystąpił do procedury oddania budynku, bo nie mógł z tak rozgrzebanym teren wokół, brakiem sensownego dojazdu, dlatego termin oddania się przesunie o kilka miesięcy. Nastawiłabym się nawet na początek roku 2024

Dodatkowo Activ przygotowuje się do kolejnej inwestycji, która ma stanąć tuż obok od Pn strony Inwestycji Staw Płaszowski, czyli przed balkonami szarego bloku z żółtymi balkonami i ma nowe tematy na głowie. Z tą budową wiąże się watek budowy drogi dojazdowej łączącej ulice Gromadzką z Krzywdą, która ma przebiegać w rejonie tego bloku z żółtymi balkonami. Trzeba by w Urzędzie Miasta dotrzeć do planów i jej przebiegu. Deweloper najprawdopodobniej jak w przydatku Wodnej która już została oddana do użytku (Wodna 36) dostał pozwolenie warunkowe - czyli on miastu drogę, a miasto mu pozwolenie na budowę. Takie projekty "łączone" deweloper vs miasto lubią się ciągnąć, szczególnie jak jest problem z ustaleniem właścicieli działki, przez która ta droga ma biec. W rejonie Paszowa jest dużo opuszczonych starych domów i czasem ustalenie, kto jest właścicielem danego terenu może trwać i trwać..

Generalnie powinno przyjść pismo od dewelopera jeśli zmienił datę zakończenia inwestycji z informacją dlaczego tak się stało, a kupujący powinni naciskać i dopytywać, czy ten termin zostanie dochowany. Ekipy remontowe już teraz radzę przesunąć na styczeń najwcześniej.

Adam145

Postautor: Adam145 » 26 lip 2023, 23:01

Lukasz.L pisze:Dzień Dobry wszystkim. Wczoraj byłem na budowie i zauważyłem nową datę zakończenia budowy tj. 31.12.2023r. W prospekcie natomiast wszyscy mamy 31.07.2023r. Czy ktoś z Was wie może coś więcej? Z czego mogą wynikać takie opóźnienia? Pozdrawiam!

Jeśli rzeczywiście miałoby być takie opóźnienie to sytuacja wymaga natychmiastowego wyjaśnienia ze strony dewelopera. Fakty są takie, że budynek do tej pory był budowany zgodnie z harmonogramem, a nawet szybciej (wezwania o zakończeniu ostatnich etapów były nawet 2 miesiące wcześniej niż zakładał harmonogram). Od kilku tygodni praktycznie nic się nie dzieje na terenie dookola budynku, więc pytanie z jakiego powodu prace zwiazane z budowa parkingu i drogi, które mogłyby być zakończone w 2 tygodnie miałyby być rozciągnięte na kolejne kilka miesięcy.

projekty1

Postautor: projekty1 » 27 lip 2023, 13:23

Adam145 pisze: Fakty są takie, że budynek do tej pory był budowany zgodnie z harmonogramem, a nawet szybciej (wezwania o zakończeniu ostatnich etapów były nawet 2 miesiące wcześniej niż zakładał harmonogram). Od kilku tygodni praktycznie nic się nie dzieje na terenie dookola budynku, więc pytanie z jakiego powodu prace zwiazane z budowa parkingu i drogi, które mogłyby być zakończone w 2 tygodnie miałyby być rozciągnięte na kolejne kilka miesięcy.

Skąd pewność, że do tej pory budynek był budowany zgodnie z harmonogramem? Raczej z zewnątrz nie da się tego ocenić. Na poprzedniej budowie Activ Wodna 36 też były regularnie wysyłane zawiadomienia o konieczności wpłaty kolejnych transz, ale nie miało to nic wspólnego z postępem prac i zgodnością z harmonogramem - transze od Klientów szły, a budowa była i tak opóźniona pół roku. Najpierw szli z kopyta, a potem budowa stanęła na kilka dobrych miesięcy i na ostatnią chwilę był kończony teren na zewnątrz i w dalszym ciągu nie jest skończony. Także tym bym się nie sugerowała... bo to może być złudne. Gołym okiem widać rozgrzebanie terenu wokół i brak dojazdu do inwestycji Staw Płaszowski. Nie wygląda to na obiekt przygotowany do odbiorów technicznych. Nie mogą się one odbyć jak budowa jest nieskończona. Dopóki nie będzie drogi dojazdowej, o odbiorach można zapomnieć.

Adam145

Postautor: Adam145 » 27 lip 2023, 16:34

projekty1 pisze:
Adam145 pisze: Fakty są takie, że budynek do tej pory był budowany zgodnie z harmonogramem, a nawet szybciej (wezwania o zakończeniu ostatnich etapów były nawet 2 miesiące wcześniej niż zakładał harmonogram). Od kilku tygodni praktycznie nic się nie dzieje na terenie dookola budynku, więc pytanie z jakiego powodu prace zwiazane z budowa parkingu i drogi, które mogłyby być zakończone w 2 tygodnie miałyby być rozciągnięte na kolejne kilka miesięcy.

Skąd pewność, że do tej pory budynek był budowany zgodnie z harmonogramem? Raczej z zewnątrz nie da się tego ocenić. Na poprzedniej budowie Activ Wodna 36 też były regularnie wysyłane zawiadomienia o konieczności wpłaty kolejnych transz, ale nie miało to nic wspólnego z postępem prac i zgodnością z harmonogramem - transze od Klientów szły, a budowa była i tak opóźniona pół roku. Najpierw szli z kopyta, a potem budowa stanęła na kilka dobrych miesięcy i na ostatnią chwilę był kończony teren na zewnątrz i w dalszym ciągu nie jest skończony. Także tym bym się nie sugerowała... bo to może być złudne. Gołym okiem widać rozgrzebanie terenu wokół i brak dojazdu do inwestycji Staw Płaszowski. Nie wygląda to na obiekt przygotowany do odbiorów technicznych. Nie mogą się one odbyć jak budowa jest nieskończona. Dopóki nie będzie drogi dojazdowej, o odbiorach można zapomnieć.

Był budowany zgodnie z harmonogramem podanym w prospekcie. Etap 7 wg. Harmonogramu miał być zakończony 28 lutego, a był zakończony 3 stycznia. W połowie stycznia byłem na terenie budowy i stan prac zgadzał się z opisem etapu 7. Pytanie czemu teraz budowa miałaby mieć kilka miesięcy opóźnienia, skoro wewnątrz budynek jest praktycznie wykończony. Teren dookola budynku można wykończyć w 2 tygodnie, bo zostało tylko wyłożenie kostki brukowej.
Activ Investment powinien przesłać właścicielom mieszkań uzasadnienie wydłużenia czasu prac budowlanych.

projekty1

Postautor: projekty1 » 28 lip 2023, 14:19

Adam145 pisze: Był budowany zgodnie z harmonogramem podanym w prospekcie. Etap 7 wg. Harmonogramu miał być zakończony 28 lutego, a był zakończony 3 stycznia. W połowie stycznia byłem na terenie budowy i stan prac zgadzał się z opisem etapu 7. Pytanie czemu teraz budowa miałaby mieć kilka miesięcy opóźnienia, skoro wewnątrz budynek jest praktycznie wykończony. Teren dookola budynku można wykończyć w 2 tygodnie, bo zostało tylko wyłożenie kostki brukowej.
Activ Investment powinien przesłać właścicielom mieszkań uzasadnienie wydłużenia czasu prac budowlanych.

Nie chcę Cię martwić, ale możesz się rozczarować takim myśleniem. Ślepe wierzenie w harmonogram i zaklinanie rzeczywistości nie przyspieszy budowy. Niestety ten deweloper tak ma i poczytaj sobie na forach Wodna 34 i Konopnickiej Park, jakie są opóźnienia jeśli mi nie wierzysz.

Tam też wszystko szło zgodnie z harmonogramem, przychodziły pisma od kierownika budowy o zakończeniu kolejnych etapów, środek też był wykończony, mimo to obie budowy były opóźnione o kilka miesięcy. Także bym się nie napalała na szybkie odbiory.

A co terenu wokół, to owszem wszystko można wykonać w 2 tygodnie jak się zepnie pośladki, ale :
1) trzeba mieć kim (pracownicy), co może być trudne jak obok rusza budowa i tam będzie więcej roboty
2) trzeba mieć odpowiednie pozwolenia i zatwierdzone projekty i zgody w urzędzie miasta, żeby ruszyć, a tutaj wygląda jakby to w dalszym ciągu było dogrywane i takiej zgody nie było, pytanie dlaczego? Czy deweloper dopełnił wszystkich formalności i zrobił to w terminie?

Obym się myliła i w przypadku tej inwestycji było inaczej niż np. Wodnej 34 czy Konopnickiej Park, ale obawiam się że będzie z pół roku opóźnienia.

Adam145

Postautor: Adam145 » 28 lip 2023, 17:26

projekty1 pisze:
Adam145 pisze: Był budowany zgodnie z harmonogramem podanym w prospekcie. Etap 7 wg. Harmonogramu miał być zakończony 28 lutego, a był zakończony 3 stycznia. W połowie stycznia byłem na terenie budowy i stan prac zgadzał się z opisem etapu 7. Pytanie czemu teraz budowa miałaby mieć kilka miesięcy opóźnienia, skoro wewnątrz budynek jest praktycznie wykończony. Teren dookola budynku można wykończyć w 2 tygodnie, bo zostało tylko wyłożenie kostki brukowej.

Nie chcę Cię martwić, ale możesz się rozczarować takim myśleniem. Ślepe wierzenie w harmonogram i zaklinanie rzeczywistości nie przyspieszy budowy. Niestety ten deweloper tak ma i poczytaj sobie na forach Wodna 34 i Konopnickiej Park, jakie są opóźnienia jeśli mi nie wierzysz.

Tam też wszystko szło zgodnie z harmonogramem, przychodziły pisma od kierownika budowy o zakończeniu kolejnych etapów, środek też był wykończony, mimo to obie budowy były opóźnione o kilka miesięcy. Także bym się nie napalała na szybkie odbiory.

A co terenu wokół, to owszem wszystko można wykonać w 2 tygodnie jak się zepnie pośladki, ale :
1) trzeba mieć kim (pracownicy), co może być trudne jak obok rusza budowa i tam będzie więcej roboty
2) trzeba mieć odpowiednie pozwolenia i zatwierdzone projekty i zgody w urzędzie miasta, żeby ruszyć, a tutaj wygląda jakby to w dalszym ciągu było dogrywane i takiej zgody nie było, pytanie dlaczego? Czy deweloper dopełnił wszystkich formalności i zrobił to w terminie?

Obym się myliła i w przypadku tej inwestycji było inaczej niż np. Wodnej 34 czy Konopnickiej Park, ale obawiam się że będzie z pół roku opóźnienia.

Nie zaklinam rzeczywistości tylko stwierdza fakty. Budowa do tej pory szła zgodnie z harmonogramem. Aktualnie w środku jest praktycznie wszystko skończone. Problem jest ten sam, co w przypadku inwestycji Wodna 34 - wykończenie terenu dookola. Pytanie z czego wynika takie opóźnienie i czemu prace, które można skończyć w kilka tygodni są przeciągane na kilka miesięcy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”