Stawowa Kraków - deweloper Dom-Bud M. Szaflarski Sp. J / informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Stawowa Kraków - deweloper Dom-Bud M. Szaflarski Sp. J / informacje i opinie na forum

Postautor: pozdro » 14 lip 2023, 14:16

Nie wiem czy wspierasz czyjś biznes ale masz płacić w sumie 30 lat powiedzmy jakas rate 4-5k i wynajmowac za 3.5k podobne mieszkanie to lepiej żyć na koszt biznesmena :lol: Z dziecmi to różnie w polsce niby nie popularne. W niemczech to tam juz normalność. Tam z rodziny znam takie starsze małożeństwo, dzieci już sie wyprowadziły, natomiast sami wynajmują poprostu sobie dom na przedmieściach. Nie myślą kupować. Najem miał sens jak zakup był tańszy od wynajmu. Teraz to wynajem systematycznie tanieje bo coraz wieksza ofeta. Ceny zakupu rosną i będą rosły.

Niby jak się ma dzieci to mozna im zostawić, ale ja wiem czy to i tak się opłaca spłacać do emerytury i obciążać znacząco budżet? Lepiej wydawać na inne rzeczy a wynajmowąc zależnie od potrzeb, dostosowywać lokalizację itd.

Master

Re: Stawowa Kraków - deweloper Dom-Bud M. Szaflarski Sp. J / informacje i opinie na forum

Postautor: Master » 14 lip 2023, 14:24

pozdro pisze:Nie wiem czy wspierasz czyjś biznes ale masz płacić w sumie 30 lat powiedzmy jakas rate 4-5k i wynajmowac za 3.5k podobne mieszkanie to lepiej żyć na koszt biznesmena

Ja bym tylko polecił eksperyment myślowy typu, zobacz siebie i tego biznesmena za 30 lat, kto co ma w takim układzie.
Ale rozumiem, że liczysz na to, że dzieci się tobą zajmą... a nie, czekaj! : D

Master

Postautor: Master » 14 lip 2023, 14:35

Co nie znaczy, że ta okolica jest mocno "z czapy", zwłaszcza w tych cenach. Tam do Ronda Ofiar Katynia jest ponad 2 kilometry pieszo. Ulica Stawowa, to jakiś wąski dukt, bez poboczy, a co dopiero mówić o chodnikach, chyba ślepy z jednej strony. Tam w ogóle mogą minąć się dwa samochody?

Jeszcze jako miejsce pod własny dom, to mógłbym zrozumieć, ale lokalizacja pod budowę bloków, to jakiś pomysł godny Krakowa. No i Park Leśny Bronowice niedaleko, znaczy nie park, tylko osiedle mieszkaniowe. Swoją drogą, czy przez ten las niedaleko da się dojść do Futury?

Sellie

Postautor: Sellie » 14 lip 2023, 15:35

Master pisze:Co nie znaczy, że ta okolica jest mocno "z czapy", zwłaszcza w tych cenach. Tam do Ronda Ofiar Katynia jest ponad 2 kilometry pieszo. Ulica Stawowa, to jakiś wąski dukt, bez poboczy, a co dopiero mówić o chodnikach, chyba ślepy z jednej strony. Tam w ogóle mogą minąć się dwa samochody?

Jeszcze jako miejsce pod własny dom, to mógłbym zrozumieć, ale lokalizacja pod budowę bloków, to jakiś pomysł godny Krakowa. No i Park Leśny Bronowice niedaleko, znaczy nie park, tylko osiedle mieszkaniowe. Swoją drogą, czy przez ten las niedaleko da się dojść do Futury?

Ja się zgadzam z Tobą, to jest mega słaba dzielnica do mieszkania. Wiadomo, że Kraków się rozrasta w każdym kierunku, ale są dzielnice, które są położone tak nieustawnie, że ciężko się tam żyje. Dla mnie flagowym przykładem jest Górka Narodowa - niby blisko do centrum, ale lokalizacja jest mega niewygodna - źle zaplanowane to osiedle, dodatkowo porobione zasieki tzn. osiedla zamknięte, tak, że przejść z punktu a do punktu b musisz robić slalom, wydostać się stamtąd jest ciężko i nadziubdziane tych bloków...

Na tej Stawowej - dobra niby obok jest Galeria Bronowice, ale zeby sie tam dostac to trzeba właśnie z 2 km pieszo potuptać i przedostać się przez drogę szybkiego ruchu - dobre rozwiązanie dla osób co mają auta i lubią jeździć autem. Jak ktoś chce pieszo wyskoczyć na szybkie zakupy to średnio, jak ktoś chce małe dziecko puścić luzem to też średnio. Takie lokalizacje mają tak jak mówisz uzasadnienie tylko w przypadku domów. A Park Leśna Bronowice to już w ogóle zadupie. Np. Huta/Bieńczyce mają przynajmniej dobrą komunikację i tramwaje, ale ta część Krakowa zupełnie nie ma. Z tego Parku Leśnego do Futury to jest baaardzo długi spacer, wątpie, że ludzie tam często chodzą na nogach. Ogólnie te osiedla po tej stronie to tylko dla osób korzystających z samochodu w moim mniemaniu.

pozdro

Postautor: pozdro » 14 lip 2023, 19:03

akurat galerii to nie wiem na co komu :D
Tak górka narodowa jest blisko, akurat nie wiem dlaczego jest tam tak tanio bo spokojnie 15k można sprzedawać obecnie. Pewnie zresztą takie ceny będa jak już te rozbudowy 29 listopda i budowy tramwaju skończą. Co do porozcinania ulic to już dawno nie prawda, bo już dawno przeorali tramwajem całą okolice i można normalnie przechodzić.

Bronowice są popularną dzielnią i ludzie lubia tam mieszkać, z wygodą bym dyskutował zależy co kto robi i jak pracuje. Mi Bronowice akurat sie podobają. Nie potrzebuje na Nową Hutę czy Bieżanów jeździć. Do centrum dojazd dobry.

Natomiast w najbliższych latach będzie się okolica mocno zmieniała bo są w planach tramwaj na Azory i defakto gdzieś tam do okolic Stawowej. Potem będzie metro budowane do Ronda Ofiar katywnia i pewnie pod samą pętlę tramwajową.

Generalnie dobre zielone miejsce, troche chaotyczna zabudowa tam powstaje. Nie mniej teraz takie miejsca są na zabudowę: Górka Narodowa/Batowice, Bronowice/Modlniczka, Kliny/Opatkowice, Rybitwy, Piastów, Wzgórza Krzesławickie itp. lokalizacje.

Faktem, że miasto olewa temat bo powinno te tereny przygotować pod większe inwestycje. Tu akurat ciężko pewnei na stawowej, ale całe Tonia to ładnie zawalono. Tam można było fajną przestrzeń za Galerią Bronowicką zrobic, a powstała Łanówka.

neo

Postautor: neo » 17 lip 2023, 10:05

Tak z ciekawości, to jakie tam ma być ogrzewanie? Coś mi się zdaje, że MPEC, to tam raczej nie dociera, więc obstawiałbym kotłownię własną, jeśli nie piecyki dwufunkcyjne na mieszkania albo na jeden taki bloczek. Ale może się mylę, ktoś się dowiadywał, jak to ma wyglądać?

gluby

Postautor: gluby » 17 lip 2023, 11:07

Z informacji z internetu to rzeczywiście nie ma tam zasięgu MPEC.
Za to będzie podłączony gaz.

Venya97

Postautor: Venya97 » 04 sie 2023, 12:01

Czy dom bud usunął ze strony ofertę?

jankomuzykanto

Postautor: jankomuzykanto » 04 sie 2023, 12:05

Venya97 pisze:Czy dom bud usunął ze strony ofertę?

Tak, jeszcze dziś rano oferta była dostępna. Aktualnie faktycznie pod linkiem jest błąd, a z menu zniknęła pozycja.

dom-bud.pl/inwestycje/ul-stawowa

Master

Postautor: Master » 10 paź 2024, 11:03

Widziałem, że deweloper Dom-Bud organizuje dni otwarte w swojej inwestycji przy ul. Stawowej w Krakowie, chyba w najbliższy weekend będzie można tam obejrzeć mieszkania. A sporo mieszkań jest tam ciągle do sprzedania i zdaje się, że w gotowych budynkach.

Ale wcale mnie to nie dziwi, skoro ceny zaczynają się od 15 150 zł/m2 przy największym mieszkaniu (prawie 94 m2), co całościowo daje prawie 1 419 000 zł za lokal... przy ul. Stawowej : D Może i ja się nie znam, ale nigdy nie myślałem o tym miejscu, jako o topowej lokalizacji.

Natomiast ceny nowych mieszkań w Krakowie w tej inwestycji w Bronowicach kończą się na 17 200 zł/m2 przy najmniejszych mieszkaniach 2-pokojowych mających 32,63 m2. Niby takie cudo kosztuje nieco ponad 561 tys. zł, można brać, pod warunkiem, że sypialnia mająca 6,07 m2 komuś odpowiada - być może zmieści się w niej nawet łóżko 2-osobowe ; ) Na pocieszenie i na plus, to spory balkon przy takim mieszkaniu, bo 8,56 m2 - lepsi deweloperzy, przy większych mieszkaniach często robią mniejsze.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”