Osiedle Lasówka Kraków - deweloper Stylhut Plus - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
blue

Re: Osiedle Lasówka Kraków - deweloper Stylhut Plus - opinie na forum

Postautor: blue » 26 sie 2023, 9:53

Obrazek

Nie, ale w umowach jest taki krs a nie komandytowa.

alex4723985

Postautor: alex4723985 » 29 sie 2023, 21:13

Ewi pisze:
alex4723985 pisze:A czy komuś udalo sie uzyskac zgodę na przesunięcie terminu płatności?

Ja jak podpisywalem umowę na początku stycznia to dostalem termin do konca lipca. I zrozumialem ze jest nie negocjowoany, bo uzalezniony od ich kredytu. A ostatnio sie dowiedziałem ze jakbym skorzystał z usług ich doradczyni kredytowej to moglbym miec termin do konca pazdziernika.
No ale tego nie wiedziałem, wiec ja miałem do kocna lipca. No a kredyt 2% oczywiście wolno idzie. I przedstawiciel dewelopera jest bardzo niezadowolony ze to sie tak opoznia, co w sumie zrozumiałe, bo chyba duzo ludzi im zwleka z opłatą.

Ktoś składał prosbe o wydluzenie terminu i dostał jakąś odpowiedź?

Daj znac proszę czy udało Ci się coś załatwić :)

Coś tam się udało. Byli bardzo niezadowoleni. Napisałem bardzo, bardzo długie wyjaśnienie, że nie próbuje opóźniać celowo. Ze to po prostu w banku tyle trwa. Zgodzili sie przesunąć do końca sierpnia (o tyle prosiłem).

alex4723985

Postautor: alex4723985 » 29 sie 2023, 21:15

Darkcherrry pisze:
alex4723985 pisze:A czy komuś udalo sie uzyskac zgodę na przesunięcie terminu płatności?

Ja jak podpisywalem umowę na początku stycznia to dostalem termin do konca lipca. I zrozumialem ze jest nie negocjowoany, bo uzalezniony od ich kredytu. A ostatnio sie dowiedziałem ze jakbym skorzystał z usług ich doradczyni kredytowej to moglbym miec termin do konca pazdziernika.
No ale tego nie wiedziałem, wiec ja miałem do kocna lipca. No a kredyt 2% oczywiście wolno idzie. I przedstawiciel dewelopera jest bardzo niezadowolony ze to sie tak opoznia, co w sumie zrozumiałe, bo chyba duzo ludzi im zwleka z opłatą.

Ktoś składał prosbe o wydluzenie terminu i dostał jakąś odpowiedź?

Hej,

wydaje mi się, że nie powinno być problemu. Podobno da się to ogarnąć aneksem.
Czyli mogłeś mieć swojego doradce finansowego i wziąć kredy 2% na tą inwestycje?
Ja nie mogłam skorzystać z usług swojego doradcy chcąć kupić mieszkanie korzystając właśnie z kredytu 2%, ale mam termin do października.

No właśnie okazuje się, że nie mogłem. Ale kupowałem mieszkanie na początku stycznia i o tym nie wiedziałem. Możliwe ze wtedy nie mieli jeszcze takiej zasady. Dowiedziałem sie dopiero w lipcu i było już za późno żeby zmienić coś. No ale przez to miałem termin do końca lipca i teraz muszę prosić o przedłużanie.

monikakol82

Postautor: monikakol82 » 31 sie 2023, 1:40

Hejka!
Postanowiłam tutaj napisać, ponieważ niebawem będziemy kupować z mężem mieszkanie na Lasówce.

Niestety, mieszkanie jest z "drugiej ręki", a nam zależy na kredycie 2%. Zaproponowano nam opcję "idziemy do notariusza, ja rozwiązuję umowę, a Państwo podpisujecie nową z deweloperem". Dowiedziałam się od sprzedawcy, że większość mieszkań jest sprzedawana tam w taki sposób. Ktoś może potwierdzić lub zdementować tę plotkę? Albo może czy chociaż jest tu ktokolwiek kto kupił w ten sposób mieszkanie? Cała transakcja wydaje się podejrzana i wolałabym się upewnić, że ktoś już przetarł szlaki. Odezwijcie się proszę, nawet w prywatnej wiadomości.

Natomiast, co sądzicie o tym osiedlu? Wydaje mi się, że trochę brakuje tam infrastruktury - wiem, że ma być jedna Żabka w którymś budynku, ale w pobliżu nie ma żadnej siłowni, basenu... City Vibe będzie zaraz blisko, ale tam też jedynie w dwóch (właściwie to trzech) budynkach mają być lokale usługowe (z czego ten trzeci to ma być "uzupełnienie dla pobliskiej szkoły"). Z tego co przeglądałam mapy google to ciężko tam nawet o sensowną piekarnię czy restaurację w pobliżu, a większe sklepy są dopiero przy linii tramwajowej.

Plus, nie boicie się o powtórkę z 2010 roku? Nie ukrywam, że wolałabym spać ze spokojną głową, a nie, że zaleje mi mieszkanie (chociaż chyba jest to wątpliwe, żeby woda wlała mi się na pierwsze piętro :D ) Wiem, że wały były modernizowane, ale jednak mapy zagrożenia powodziowego w Krakowie nie przedstawiają tego zbyt optymistycznie :roll:

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

irman

Postautor: irman » 31 sie 2023, 8:17

monikakol82 pisze:Hejka!

Natomiast, co sądzicie o tym osiedlu? Wydaje mi się, że trochę brakuje tam infrastruktury - wiem, że ma być jedna Żabka w którymś budynku, ale w pobliżu nie ma żadnej siłowni, basenu... City Vibe będzie zaraz blisko, ale tam też jedynie w dwóch (właściwie to trzech) budynkach mają być lokale usługowe (z czego ten trzeci to ma być "uzupełnienie dla pobliskiej szkoły"). Z tego co przeglądałam mapy google to ciężko tam nawet o sensowną piekarnię czy restaurację w pobliżu, a większe sklepy są dopiero przy linii tramwajowej.

Plus, nie boicie się o powtórkę z 2010 roku? Nie ukrywam, że wolałabym spać ze spokojną głową, a nie, że zaleje mi mieszkanie (chociaż chyba jest to wątpliwe, żeby woda wlała mi się na pierwsze piętro :D ) Wiem, że wały były modernizowane, ale jednak mapy zagrożenia powodziowego w Krakowie nie przedstawiają tego zbyt optymistycznie :roll:

Jeszcze stosunkowo niedawno śmialiśmy się z żoną z reklamy tej inwestycji, która wisiała na Klimeckiego i zachwalała Lasówkę jako mieszkanie wśród natury:). W sumie jakieś plusy deweloper musiał znaleźć, a że ta natura to krzaki nad Wisłą z widokiem na elektrociepłownię to szczegół.

Gdy pierwszy raz przejechałem rowerem obejrzeć, gdzie to się konkretnie buduje, to byłem przygnębiony, że ludzie mogą coś takiego kupić. Budowa w chaszczach, tuż obok, chyba najbardziej przygnębiających bloków w Krakowie czyli SM Energetyk. Centralny bardzo bliski widok na EC Łęg oraz bezpośrednie sąsiedztwo linii wysokiego napięcia. Dramat. W bliskim sąsiedztwie niemal żadnej infrastruktury sklepowej itp. Może się to zmieni, bo Płaszów w tej okolicy naprawdę słabo stoi z sensownymi sklepami i dla mnie fenomenem jest, że cały obszar Myśliwskiej i okolic nie ma porządnego osiedlowego supermarketu (delikatesy Premium na Przewozie są daleko). A że ma się tam jeszcze więcej budować, to chyba ktoś wykorzysta okazję.

Ale żeby nie było tak negatywnie. W ciągu ostatniego roku trzy sprawy mocno poprawiły moją ocenę tej inwestycji. Po pierwsze, budowana nowa droga łącząca Myśliwską z Nowohucką. Jeżeli mieszkańcy Lasówki będą mieli możliwość wjazdu na nią, to ułatwia to zdecydowanie opcje transportowe z osiedla. Po drugie oddanie trasy rowerowo spacerowej na wałach Wisły w kierunku mostu Wandy zaraz obok osiedla. Fajna sprawa, bo jest to dobra opcja rekreacyjna w bezpośrednim sąsiedztwie. Po trzecie, bliskie ukończenie Parku Rzecznego Ogród Płaszów, który jest b. blisko Lasówki i który będzie naprawdę fajnym miejscem rekreacji dla okolicy (szczególnie gdy ma się dzieci). Tak więc pod tym względem jest ok.

A co do terenów zalewowych, to cóż sama chyba sobie dała Pani odpowiedź. Jest takie zagrożenie i nikt nie da gwarancji, że 2010 r. się nie powtórzy. Wtedy był to co prawda historyczny poziom wysokości wody w Krakowie, co raczej nie zdarza się zbyt często, ale z drugiej strony po powodzi tysiąclecia w 1997 r. też myślano, że szybko coś podobnego się nie powtórzy, a powtórzyło się po 13 latach.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 31 sie 2023, 8:42

Postanowiłam tutaj napisać, ponieważ niebawem będziemy kupować z mężem mieszkanie na Lasówce.

Natomiast, co sądzicie o tym osiedlu? Wydaje mi się, że trochę brakuje tam infrastruktury -
Plus, nie boicie się o powtórkę z 2010 roku?
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

"Dzwoni" Pani głośno i nawet w tym kościele. Odpowiedź jest prosta- nie kupować tam. 2010 się może powtórzyć w każdej chwili, przecież. Budynek po powodzi, nawet jeśli do Twojego piętra nie dosięgnie, to *realnie* masakra na resztę życia tego budynku. Materiałów o tym, jak wyglądają popowodziowe budynki oraz SAMOCHODY jest mnóstwo.

Bo samochód jak rozumiem zostanie pod ziemią? No, to garaż uszczelniony nie będzie :)

Tak, infrastruktury "trochę" brakuje i tak jest, jeśli próbuje się NA SIŁĘ zamienić dzielnicę, która ma przemysłowy i ew. jednorodzinny charakter na sypialnie i osiedla.

Wciąż jest czas na opamiętanie się i znalezienie mieszkania w miejscu, które ma sens.

michok

Postautor: michok » 31 sie 2023, 9:09

Moim zdaniem okolica zmienia się na gorsze. Zabudowanie trwa w najlepsze, jednak robi się tam sypialnia. Można pomarzyć o poruszaniu się piechotką i załatwienia wszelkich sprawunków w okolicy. Bez samochodu średnio.
Podobnie dzieje się na północno-wschodnich mistrzejowicach. O północnej wjazdówce do Krakowa nie wspomnę.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

SirCinek

Postautor: SirCinek » 31 sie 2023, 9:40

Niestety, mieszkanie jest z "drugiej ręki", a nam zależy na kredycie 2%. Zaproponowano nam opcję "idziemy do notariusza, ja rozwiązuję umowę, a Państwo podpisujecie nową z deweloperem". Dowiedziałam się od sprzedawcy, że większość mieszkań jest sprzedawana tam w taki sposób. Ktoś może potwierdzić lub zdementować tę plotkę? Albo może czy chociaż jest tu ktokolwiek kto kupił w ten sposób mieszkanie? Cała transakcja wydaje się podejrzana i wolałabym się upewnić, że ktoś już przetarł szlaki. Odezwijcie się proszę, nawet w prywatnej wiadomości.

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

Chyba rozmawialiśmy z tym samym pośrednikiem. Mieli tam kilka mieszkań na "odsprzedaż" pod BK2%. Swoją drogą dziwne, że deweloper daje tak zarobić pośrednikowi, zamiast samemu przyblokować te mieszkania gdy już wiedzieli o programie.

Perspektywa nowego parku, bliskość wałów wiślanych (kwestie rekreacyjne) nam się z żoną podobała. Niestety, rozsądek - to jednak teren zalewowy - no i bliskość linii wysokiego napięcia (oglądaliśmy akurat M4 gdzie wszystkie okna + balkon wychodziły na linie WN. Z tego co tłumaczył pośrednik, to deweloper chciał tę linię wkopać, jednak przebiega ona przez działkę miłego starszego Pana który ma tam swoje jabłonie, a takich jabłek już nie ma i działki odsprzedać nie chciał. W perspektywie kilku/nastu lat, dziedzice mogą się ojcowizny pozbyć i wyrośnie tam kilka kolejnych miłych bloków :)

monikakol82

Postautor: monikakol82 » 31 sie 2023, 18:05

SirCinek pisze:Chyba rozmawialiśmy z tym samym pośrednikiem. Mieli tam kilka mieszkań na "odsprzedaż" pod BK2%. Swoją drogą dziwne, że deweloper daje tak zarobić pośrednikowi, zamiast samemu przyblokować te mieszkania gdy już wiedzieli o programie.

Perspektywa nowego parku, bliskość wałów wiślanych (kwestie rekreacyjne) nam się z żoną podobała. Niestety, rozsądek - to jednak teren zalewowy - no i bliskość linii wysokiego napięcia (oglądaliśmy akurat M4 gdzie wszystkie okna + balkon wychodziły na linie WN. Z tego co tłumaczył pośrednik, to deweloper chciał tę linię wkopać, jednak przebiega ona przez działkę miłego starszego Pana który ma tam swoje jabłonie, a takich jabłek już nie ma i działki odsprzedać nie chciał. W perspektywie kilku/nastu lat, dziedzice mogą się ojcowizny pozbyć i wyrośnie tam kilka kolejnych miłych bloków :)

Bardzo możliwe, że rozmawialiśmy z tym samym Panem. Też mnie to zadziwia. Dlaczego skoro tamten człowiek chce pozbyć się mieszkania to nie poczeka po prostu chwilę i nie sprzeda go z rynku wtórnego? Z drugiej strony- nie wierzę, że deweloper nie chce zarobić. Przecież jeżeli to mieszkanie się sprzedało już kiedyś, natomiast w innych blokach ceny mają być po 12.5k w górę to dlaczego deweloper nie miałby zarobić dodatkowych kilkudziesięciu tysięcy na zwiększeniu ceny mieszkania o ot 1000zł na metrze?

michok pisze:Moim zdaniem okolica zmienia się na gorsze. Zabudowanie trwa w najlepsze, jednak robi się tam sypialnia. Można pomarzyć o poruszaniu się piechotką i załatwienia wszelkich sprawunków w okolicy. Bez samochodu średnio.

Nawet niekoniecznie muszą być tam urzędy, ale no żadnego basenu w pobliżu, żadnej siłowni... Przyjechać, spać, wstać do pracy i tak w kółko.

mac_kow pisze:Wciąż jest czas na opamiętanie się i znalezienie mieszkania w miejscu, które ma sens.

O jakim konkretnie miejscach mówisz? Zależy nam na dobrym dojeździe do centrum. Os. Piastów jest już trochę daleko bo tramwaj jedzie stamtąd 40m chyba. Myślałem o Pachońskiego / Górce Narodowej, ale tam ciężko o jakieś sensowne mieszkanie w dobrej cenie. Widziałam też całkiem ciekawe na Bieżanowie... z Orlenem pod blokiem.

michok

Postautor: michok » 31 sie 2023, 18:37

Na pachonskiego nie ma fajnych mieszkan. Znaczy no moze mieszkania moga miec fajnne uklady, ale inwestycje tam slabe. Bylem kiedys ogladac murapol, to wiekszej padaki dawno nie widzialem.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”