Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum
Re: Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum
Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Byłem dziś pooglądać okolice windy i jest masakra. Na każdej ścianie pleśń. Przy schodach na parter to samo. W mojej komórce lokatorskiej sąsiadującej z tymi ścianami również znalazłem pierwsze oznaki grzyba. Ja jutro kontaktuje się z budomatem co zamierzają z tym zrobić.
Misie, co sądzicie o umowie przenoszącej własności. Dwa punkty.
Szczególnie paragraf 15 dotyczący zrzeczenia się roszczeń. Chyba sobie jaja robią.
Szczególnie paragraf 15 dotyczący zrzeczenia się roszczeń. Chyba sobie jaja robią.
Ja jeszcze nie widziałem tej umowy, jak dokładnie brzmi ten punkt? Jest standardem w takich umowach?
Nie tak wygląda jak na umowie deweloperskiej?
- Załączniki
-
- 15.jpeg (223.67 KiB) Przejrzano 1963 razy
Nie znam się ale wydaje mi się jednak, że umowa końcowa będzie inaczej wyglądać. Ja mam w połowie września termin i jutro będę prosił o przesłanie wzoru umowy. Tak czy inaczej słyszałem, że punkt o zrzeczeniu się roszczeń ma tam być zawarty. Myślę że chcą w ten sposób pozbawić praw do kar umownych osoby które nie zwrócą się o ich wypłatę przed podpisaniem umowy.
mateusz pisze:Nie tak wygląda jak na umowie deweloperskiej?
Nieco inaczej.
Coś w stylu że " strony nie zgłaszają względem siebie żadnych roszczeń".
Chodzi o to zapis na też potwierdzać że kupujący wpłacił wszystko.
Polecam walczyć o te pieniądze.
Mnie na dziś wychodziłoby jakieś 3500 zł.
Deweloperowi zależy na szybkim podpisaniu to zrzuci choć część kosztów administracyjnych z siebie.
A roszczenia go blokują
Roszczenia są osobną kwestią od przeniesienia własności. Równie dobrze by tego punktu mogło nie być.
Według tych artykułów klauzula ""Strony oświadczają, że z tytułu wykonania powołanej umowy deweloperskiej zrzekają się względem siebie wszelkich roszczeń, a w pozostałym zakresie nieuregulowanym w niniejszym akcie, strony wiążą postanowienia umowy deweloperskiej, w szczególności w zakresie udzielonych zgód." jest abuzywna. I jako taka nieobowiązująca. Czyli można sobie to wyobrazić tak, że się podpisuje umowę, a potem tak czy inaczej wysyła przedsądowe wezwanie do zapłaty. Pytanie jak w praktyce.
Przy takiej umowie można też pisać skargi do UOKIK.
dauerman.com.pl/ru/publikacje/postanowienia-umowne-zawierajace-zrzeczenie-sie-roszczen-wzgledem-dewelopera
I jak przeglądałem neta, to tych klauzul abuzywnych jest więcej. Np. w umowie deweloperskiej mamy zapis o bezpłatnym prowadzeniu działań marketingowych.
Według tych artykułów klauzula ""Strony oświadczają, że z tytułu wykonania powołanej umowy deweloperskiej zrzekają się względem siebie wszelkich roszczeń, a w pozostałym zakresie nieuregulowanym w niniejszym akcie, strony wiążą postanowienia umowy deweloperskiej, w szczególności w zakresie udzielonych zgód." jest abuzywna. I jako taka nieobowiązująca. Czyli można sobie to wyobrazić tak, że się podpisuje umowę, a potem tak czy inaczej wysyła przedsądowe wezwanie do zapłaty. Pytanie jak w praktyce.
Przy takiej umowie można też pisać skargi do UOKIK.
dauerman.com.pl/ru/publikacje/postanowienia-umowne-zawierajace-zrzeczenie-sie-roszczen-wzgledem-dewelopera
I jak przeglądałem neta, to tych klauzul abuzywnych jest więcej. Np. w umowie deweloperskiej mamy zapis o bezpłatnym prowadzeniu działań marketingowych.
Jak reaguje budomat na prośby wykreślenia tych zapisów o roszczeniach ? Zgodzili się wam ? Coś do nich dociera ?
Zastanawiam się czy od razu z prawnikiem iść do nich czy się normalnie zachowają...
Zastanawiam się czy od razu z prawnikiem iść do nich czy się normalnie zachowają...
Odpisują w ogóle? Bo ja póki co nie mam odpowiedzi. Dzwoniłem przedwczoraj to dostałem info, że prezesi będą w przyszłym tygodniu wysyłać info.
Nie wiem co tu jest do myślenia, klauzula jest niezgodna z prawem, wykreślają albo idzie skarga do UOKiK.
Nie wiem co tu jest do myślenia, klauzula jest niezgodna z prawem, wykreślają albo idzie skarga do UOKiK.
Czekają na powrót prezesa z urlopu
Podobno w przyszłym tygodniu ma być i rozpatrywać skargi, wnioski, zażalenia 
A generalnie to trzeba dwie skargi złożyć:
1. Do UOKiK jedzie wzorzec umowy
2. Do sądu powszechnego idzie podpisana umowa - jeśli już ktoś podpisał, bo mu się np. paliło ze zmniejszeniem raty kredytu (bo zwrot zwrotem, a zwiększone raty trzeba płacić na bieżąco)
Choć i tak po prawdzie, to tego typu zapis już w rejestrze klauzul niedozwolonych (ID: 5128). Więc zapis według mnie i bez sądów jest nieważny, a my możemy wysyłać wezwania do zapłaty.

A generalnie to trzeba dwie skargi złożyć:
1. Do UOKiK jedzie wzorzec umowy
2. Do sądu powszechnego idzie podpisana umowa - jeśli już ktoś podpisał, bo mu się np. paliło ze zmniejszeniem raty kredytu (bo zwrot zwrotem, a zwiększone raty trzeba płacić na bieżąco)
Choć i tak po prawdzie, to tego typu zapis już w rejestrze klauzul niedozwolonych (ID: 5128). Więc zapis według mnie i bez sądów jest nieważny, a my możemy wysyłać wezwania do zapłaty.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”