Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Wiljer

Re: Malborska 29 Kraków - deweloper Budomat - opinie na forum

Postautor: Wiljer » 30 sie 2023, 22:44

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Byłem dziś pooglądać okolice windy i jest masakra. Na każdej ścianie pleśń. Przy schodach na parter to samo. W mojej komórce lokatorskiej sąsiadującej z tymi ścianami również znalazłem pierwsze oznaki grzyba. Ja jutro kontaktuje się z budomatem co zamierzają z tym zrobić.

pawmat

Postautor: pawmat » 05 wrz 2023, 17:13

Misie, co sądzicie o umowie przenoszącej własności. Dwa punkty.

Szczególnie paragraf 15 dotyczący zrzeczenia się roszczeń. Chyba sobie jaja robią.

Wiljer

Postautor: Wiljer » 05 wrz 2023, 19:51

Ja jeszcze nie widziałem tej umowy, jak dokładnie brzmi ten punkt? Jest standardem w takich umowach?

mateusz

Postautor: mateusz » 05 wrz 2023, 19:54

Nie tak wygląda jak na umowie deweloperskiej?
Załączniki
15.jpeg
15.jpeg (223.67 KiB) Przejrzano 1963 razy

Wiljer

Postautor: Wiljer » 05 wrz 2023, 20:02

Nie znam się ale wydaje mi się jednak, że umowa końcowa będzie inaczej wyglądać. Ja mam w połowie września termin i jutro będę prosił o przesłanie wzoru umowy. Tak czy inaczej słyszałem, że punkt o zrzeczeniu się roszczeń ma tam być zawarty. Myślę że chcą w ten sposób pozbawić praw do kar umownych osoby które nie zwrócą się o ich wypłatę przed podpisaniem umowy.

keram

Postautor: keram » 05 wrz 2023, 20:14

mateusz pisze:Nie tak wygląda jak na umowie deweloperskiej?

Nieco inaczej.
Coś w stylu że " strony nie zgłaszają względem siebie żadnych roszczeń".
Chodzi o to zapis na też potwierdzać że kupujący wpłacił wszystko.
Polecam walczyć o te pieniądze.
Mnie na dziś wychodziłoby jakieś 3500 zł.
Deweloperowi zależy na szybkim podpisaniu to zrzuci choć część kosztów administracyjnych z siebie.
A roszczenia go blokują

pawmat

Postautor: pawmat » 05 wrz 2023, 20:34

Roszczenia są osobną kwestią od przeniesienia własności. Równie dobrze by tego punktu mogło nie być.

Według tych artykułów klauzula ""Strony oświadczają, że z tytułu wykonania powołanej umowy deweloperskiej zrzekają się względem siebie wszelkich roszczeń, a w pozostałym zakresie nieuregulowanym w niniejszym akcie, strony wiążą postanowienia umowy deweloperskiej, w szczególności w zakresie udzielonych zgód." jest abuzywna. I jako taka nieobowiązująca. Czyli można sobie to wyobrazić tak, że się podpisuje umowę, a potem tak czy inaczej wysyła przedsądowe wezwanie do zapłaty. Pytanie jak w praktyce.

Przy takiej umowie można też pisać skargi do UOKIK.

dauerman.com.pl/ru/publikacje/postanowienia-umowne-zawierajace-zrzeczenie-sie-roszczen-wzgledem-dewelopera

I jak przeglądałem neta, to tych klauzul abuzywnych jest więcej. Np. w umowie deweloperskiej mamy zapis o bezpłatnym prowadzeniu działań marketingowych.

Korep321

Postautor: Korep321 » 07 wrz 2023, 11:59

Jak reaguje budomat na prośby wykreślenia tych zapisów o roszczeniach ? Zgodzili się wam ? Coś do nich dociera ?
Zastanawiam się czy od razu z prawnikiem iść do nich czy się normalnie zachowają...

Wiljer

Postautor: Wiljer » 07 wrz 2023, 13:06

Odpisują w ogóle? Bo ja póki co nie mam odpowiedzi. Dzwoniłem przedwczoraj to dostałem info, że prezesi będą w przyszłym tygodniu wysyłać info.
Nie wiem co tu jest do myślenia, klauzula jest niezgodna z prawem, wykreślają albo idzie skarga do UOKiK.

pawmat

Postautor: pawmat » 08 wrz 2023, 9:04

Czekają na powrót prezesa z urlopu ;) Podobno w przyszłym tygodniu ma być i rozpatrywać skargi, wnioski, zażalenia ;)

A generalnie to trzeba dwie skargi złożyć:
1. Do UOKiK jedzie wzorzec umowy
2. Do sądu powszechnego idzie podpisana umowa - jeśli już ktoś podpisał, bo mu się np. paliło ze zmniejszeniem raty kredytu (bo zwrot zwrotem, a zwiększone raty trzeba płacić na bieżąco)

Choć i tak po prawdzie, to tego typu zapis już w rejestrze klauzul niedozwolonych (ID: 5128). Więc zapis według mnie i bez sądów jest nieważny, a my możemy wysyłać wezwania do zapłaty.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”