Lubostroń 13 Kraków od Żołnierska Inwestycja Spółka z o.o. - informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
realista

Re: Lubostroń 13 Kraków od Żołnierska Inwestycja Spółka z o.o. - informacje i opinie na forum

Postautor: realista » 14 wrz 2023, 19:45

OskarG pisze:
realista pisze:no ale odpowiedź będzie oczywista
- czytali państwo umowę przedwstępna?
- tak, czytaliśmy.
- no to podpisaliście państwo i zgodziliście się na to co było w umowie, nikt państwu zawartej umowy nie zmienił.

dziękować deweloperowi, mógł równie dobrze wpisać nieczytającym umów, że kupujecie po 20 tys. za m2, a zadatek stanowi pierwsza transza i w razie odstąpienia przepada

No w naszym przypadku nie do końca taka była sytuacja. Podpisaliśmy umowę rezerwacyjną, dostaliśmy do wglądu wzór umowy deweloperskiej, prospekt i inne dokumenty. Podczas podpisywania umowy u notariusza przedstawicielka poinformowała nas o drobnych zmianach w umowie dotyczących danych kontaktowych i zdaje się konta bankowego. Ale już o zmianach w załącznikach do prospektu, czyli o zmianach standardu nie wspomniała. Fakt, mogliśmy u tego notariusza znowu dokładnie przeczytać tych dwadzieścia czy trzydzieści stron, ale nie spodziewaliśmy się szwindlu.

no, ale wgląd to żadna wiążąca strony czynność
poza tym niczego nie trzeba czytać bo to robi notariusz, a kupujący słucha i sprawdza ze wzorem który pierwotnie otrzymał i sobie wydrukował czy jest to samo
no chyba, że notariuszowi się nie chciało czytać to zadaje się pytanie za co bierze ciężkie pieniądze, skoro za nic nie odpowiada i nawet mu się przeczytać nie chce

to takie abecadło, żeby się nie sfrajerzyć i potem nie musieć dumać na forach internetowych co robić, co robić

no ale przynajmniej teraz jest motywacja by bez zbędnych konwenansów ostro cisnąć do dewelopera, a nie robić głupie uśmieszki w czasie transakcji i dziękować że łaskawie pozwolił kupić - a tak to wygląda w praktyce

boromir13579

Re: Lubostroń 13 Kraków od Żołnierska Inwestycja Spółka z o.o. - informacje i opinie na forum

Postautor: boromir13579 » 15 wrz 2023, 12:25

Jamie pisze:Myślę, że dobrze jakby dyskusja toczyła się tutaj zamiast zamkniętych grup. Niektórzy rozważają kupno i dowiadują się ciekawych rzeczy tutaj, jak ja:)
Poza tym wielu młodszych użytkowników nie ma niebieskiego portalu, wręcz poatrzegają ten portal jak rzecz dla dinozaurów, no offence :D

Mailem na myśli stworzenie takiej grupy dla mieszkancow, w przyszłym roku pewnie.

Na ten moment teraz tutaj jak najbardziej.
Ja się zastanawiam czy na pewno moja umowa dojdzie do skutku jeśli tak kombinują.
Liczę się się pomyliła.
Jeśli zmieniają coś bez informacji to jest podstawa do zerwania umowy i otrzymania X2 ekwiwalentu co wpłata rezerwacyjna.

kuba777

Postautor: kuba777 » 15 wrz 2023, 15:06

boromir13579 pisze:
Jamie pisze:Myślę, że dobrze jakby dyskusja toczyła się tutaj zamiast zamkniętych grup. Niektórzy rozważają kupno i dowiadują się ciekawych rzeczy tutaj, jak ja:)
Poza tym wielu młodszych użytkowników nie ma niebieskiego portalu, wręcz poatrzegają ten portal jak rzecz dla dinozaurów, no offence :D

Mailem na myśli stworzenie takiej grupy dla mieszkancow, w przyszłym roku pewnie.

Ja się zastanawiam czy na pewno moja umowa dojdzie do skutku jeśli tak kombinują.
Liczę się się pomyliła.
Jeśli zmieniają coś bez informacji to jest podstawa do zerwania umowy i otrzymania X2 ekwiwalentu co wpłata rezerwacyjna.

Jeśli jesteś jeszcze na etapie umowy rezerwacyjnej to nie wiadomo który opis techniczny widziałeś. Ale jest to chore dostaje się dokumenty które analizuje się dokładnie, dopytuje, rozwiewa wątpliwości a potem nagle bez konkretnej informacji zostaje coś takiego odwalone. Na pierwszy rzut oka ciężko to zauważyć tak naprawdę bo generalnie dokument jest skrzętnie przerobiony.

Pb44

Postautor: Pb44 » 15 wrz 2023, 15:27

kuba777 pisze:
boromir13579 pisze:

Liczę się się pomyliła.

Jeśli jesteś jeszcze na etapie umowy rezerwacyjnej to nie wiadomo który opis techniczny widziałeś. Ale jest to chore dostaje się dokumenty które analizuje się dokładnie, dopytuje, rozwiewa wątpliwości a potem nagle bez konkretnej informacji zostaje coś takiego odwalone. Na pierwszy rzut oka ciężko to zauważyć tak naprawdę bo generalnie dokument jest skrzętnie przerobiony.

Zobaczymy w przyszłym tygodniu jakie stanowisko w tej sprawie zajmie przedstawiciel dewelopera. Dam znać jak odniosą się do tematu i proszę również dajcie znać jak dostaniecie jakąś informację zwrotną od nich.

Pb44

Postautor: Pb44 » 18 wrz 2023, 15:54

Dostałem odpowiedź od dewelopera, że omyłkowo w umowie deweloperskiej został załączony błędny plik standardu i że będziemy aneksować umowę z dołączonym właściwym standardem technicznym. Więc na szczęście problem wygląda na rozwiązany :)

kuba777

Postautor: kuba777 » 18 wrz 2023, 19:50

Pb44 pisze:Dostałem odpowiedź od dewelopera, że omyłkowo w umowie deweloperskiej został załączony błędny plik standardu i że będziemy aneksować umowę z dołączonym właściwym standardem technicznym. Więc na szczęście problem wygląda na rozwiązany :)

Bardzo dobra wiadomość, ale mimo wszystko to dziwna ta omyłka. Czekam jeszcze na odpowiedź od Pani przedstawiciel.

boromir13579

Postautor: boromir13579 » 19 wrz 2023, 22:39

Pb44 pisze:Dostałem odpowiedź od dewelopera, że omyłkowo w umowie deweloperskiej został załączony błędny plik standardu i że będziemy aneksować umowę z dołączonym właściwym standardem technicznym. Więc na szczęście problem wygląda na rozwiązany :)

To chociaż tyle. W jakim sensie aneksowac?
Mając 2 pliki ze standardami równie dobrze można byłoby podmienić je i potem się kłócić z deweloperem o jakiś rabat jakby miało wyjść na gorsze z tym standardem

Pb44

Postautor: Pb44 » 20 wrz 2023, 8:09

boromir13579 pisze:

To chociaż tyle. W jakim sensie aneksowac?
Mając 2 pliki ze standardami równie dobrze można byłoby podmienić je i potem się kłócić z deweloperem o jakiś rabat jakby miało wyjść na gorsze z tym standardem

Aneksować czyli notarialnie w umowie dodać zapis, że obowiązuje plik ze standardem jaki był przedstawiany na pierwszych spotkaniach (bez braków) i do umowy dołączyć właśnie ten plik (jako załącznik 2).
Plik ze standardem przedstawiany na spotkaniach ma dużo wyższy rodzaj wykończenia i jest bardziej szczegółowy - zatem czym szybciej zostanie wdrożony do umowy tym lepiej dla wszystkich mieszańców ponieważ ma dużo więcej zapisów na plus co do części wspólnych jak i samach lokali - więc korzyść wg. mnie jest większa niż promil rabatu jaki można otrzymać od dewelopera za niewykonanie niektórych prac.

boromir13579

Postautor: boromir13579 » 20 wrz 2023, 15:26

A co z resztą? Też dostaliście wiadomość od przedstawiciela dewelopera?

luc

Postautor: luc » 20 wrz 2023, 16:57

Był ktoś może w okolicy niedawno i podzieli się jakimś zdjęciem tego, jak ta budowa teraz wygląda?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”