Z tego, co wiem, deweloper uzyskuje nadal PnU na wybudowany fragment drogi i dopiero wtedy wystąpi o PnU dla budynków. Problem polega na tym, że nie wie, czy zdoła uzyskać ten pierwszy przed ukończeniem całej drogi.
Ma ktoś z Was może szersze info na ten temat? Być może to już się udało?
Osiedle Lasówka Kraków - deweloper Stylhut Plus - opinie na forum
Re: Osiedle Lasówka Kraków - deweloper Stylhut Plus - opinie na forum
Ktoś już był na odbiorach czy woli sie wstrzymać jak będzie pozwolenie?
Ja się wolę wstrzymać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cześć,
Ja miałam już odbiór 2 tygodnie temu, było sporo usterek, na które teraz deweloper ma w sumie 45 dni na poprawienie, więc to wszystko się przeciąga. Tak czy tak przechodząc się po osiedlu zauważyłam, że jedno z mieszkań na parterze jest już całkowicie wykończone (kuchnia, salon), a inne powoli ruszają z wykończeniem, widać pracowników.
Ja miałam już odbiór 2 tygodnie temu, było sporo usterek, na które teraz deweloper ma w sumie 45 dni na poprawienie, więc to wszystko się przeciąga. Tak czy tak przechodząc się po osiedlu zauważyłam, że jedno z mieszkań na parterze jest już całkowicie wykończone (kuchnia, salon), a inne powoli ruszają z wykończeniem, widać pracowników.
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera robiłaś sama / z kimś od wykończeń w mieszkaniu, czy brałaś jednak firmę zajmującą się odbiorami mieszkań zawodowo?
Jakie najpoważniejsze usterki stwierdzono? Na co warto zwrócić uwagę odbierając mieszkanie od nich?
Jakie najpoważniejsze usterki stwierdzono? Na co warto zwrócić uwagę odbierając mieszkanie od nich?
Odbiór mieszkania robiłam z inspektorem odbioru. W moim przypadku około 40 usterek - wylewki, krzywe kąty, nieszczelność instalacji wodnej i dużo problemów z oknami - rysy na szybach, uszczelki, uszkodzone parapety. Wchodząc sama na mieszkanie podejrzewam, że nie zauważyłabym pewnie 80% usterek, plus nie mam też potrzebnego sprzętu. Tak czy tak, jak pisałam, teraz developer ma 14 dni żeby usterki rozpatrzeć, a następnie 30 żeby usunąć, czyli gdzieś do końca tego roku 

Tak czy tak, jak pisałam, teraz developer ma 14 dni żeby usterki rozpatrzeć, a następnie 30 żeby usunąć, czyli gdzieś do końca tego roku
ale wiesz, że w tych 30 dniach, zawarte są te 2 tygodnie na odpowiedź?
Deweloper ma 14 dni na ustosunkowanie się do zgłoszonych usterek, a następnie 30 dni od momentu odpowiedzi, że uznali takie usterki, wiec jednak jest to 45 dni.
Jesteś w błędzie, tym razem masz już cytat:
Zgodnie z art. 27 Dz.U. 2011 nr 232 poz. 1377 i późn. zm.:
• deweloper w terminie 14 dni (dni kalendarzowych) od daty podpisania protokołu jest zobowiązany dostarczyć pisemną informację o uznaniu lub odrzuceniu wad zgłoszonych podczas odbioru technicznego,
• deweloper w terminie 30 dni (dni kalendarzowych) od daty podpisania protokołu jest zobowiązany do usunięcia uznanych wad.
A dalej przepis mówi:

Jeżeli deweloper, mimo zachowania należytej staranności nie usunie wady w powyższym terminie, może wskazać odpowiedni, inny termin usunięcia wad wraz z uzasadnieniem opóźnienia.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”