Galicyjska Kraków / nowa inwestycja pomiędzy osiedlem Develii a Expo Kraków - informacje i opinie na forum
Re: Galicyjska Kraków / nowa inwestycja pomiędzy osiedlem Develii a Expo Kraków - informacje i opinie na forum
Dramat. Jak zabudują teren zielony po drugiej stronie, gdzie niebawem ma powstać szkoła, to nawet mieszkańcy z psem nie bardzo będą mieli gdzie wyjść, nie mówiąc już o spacerku z wózkiem czy w ogóle popatrzeniu na zieleń, żeby oczy odpoczęły od tego betonu. Jest mała działeczka z tyłu za ZDMK i z budżetu obywatelskiego ma być ogarnięta w przestrzeń publiczną, ale to jest maleńkie.
Re: Galicyjska Kraków / nowa inwestycja pomiędzy osiedlem Develii a Expo Kraków - informacje i opinie na forum
scr4tchi pisze:Tuzinek pisze:Dzięki za sprostowanie. Ciekawe ile im zajmie wprowadzenie tego do sprzedaży i jakie ceny się pojawią w najnowszym etapie.
Zgaduje 2 pokoje od ~13,5 tys za metr
Zauważ, że w tej inwestycji zrezygnowali z ruchu kołowego wewnątrz osiedla i będzie tylko zielono. Piszą tam o tężniach czy jakiś ławach piknikowych, Ciekawe co z tego wyjdzie. Szkoda, że dopiero w tym etapie, a nie w poprzednich gdzie mieszkam.
Rzeczywiście, nie spojrzałem że chcą to zrobić bardziej „premium” a raczej po prostu na poziomie w którym wypada budować coś co dokończą w 2026 roku. Niby fajnie ale pewnie tak jak piszecie doliczą sobie za to trochę na metrze chociaż ja nie widzę mieszkań na centralnej po 15k/m2… Do tego te ostatnie etapy są coraz bardziej oddalane od wszystkiego co dookoła. Z tych budynków na rondo 308 dywizjonu to już będzie niecałe 20 minut piechotą.
Tuzinek pisze:Rzeczywiście, nie spojrzałem że chcą to zrobić bardziej „premium” a raczej po prostu na poziomie w którym wypada budować coś co dokończą w 2026 roku. Niby fajnie ale pewnie tak jak piszecie doliczą sobie za to trochę na metrze chociaż ja nie widzę mieszkań na centralnej po 15k/m2… Do tego te ostatnie etapy są coraz bardziej oddalane od wszystkiego co dookoła. Z tych budynków na rondo 308 dywizjonu to już będzie niecałe 20 minut piechotą.
Zgadzam się, te nowsze etapy będą już sporo oddalone od przystanku tramwajowego. Mają tam puścić autobus, ale pewnie będzie jeździć raz na godzinę albo rzadziej. Ogółem te 5km do rynku tak jak jest napisane to trochę śmiech

Faktycznie Develia zmienia stylówkę bloków w Krakowie Czyżynach i odcina się też od starej nazwy, bo teraz ma się to nazywać Centralna Vita. Moim zdaniem o wiele lepiej by te bloki wyglądały, gdyby powstały w takim kształcie, jak na wizualizacjach. Natomiast jak nie zobaczę wizualizacji całości, to nie uwierzę, że nie ma wewnątrz podwórek miejsc postojowych, bo chyba przy poprzednich etapach Develia też się tym nie chwaliła. Ale oby była tam zmiana na lepsze.
I jakkolwiek by nie budowali, to budynki, które już postawili tam zostaną po sąsiedzku.
I jakkolwiek by nie budowali, to budynki, które już postawili tam zostaną po sąsiedzku.
Ta działka, to na pewno nie Develii, ale chyba idą jakieś targi o to, żeby ją sprzedać miastu albo się nią wymienić, może pod budowę nowej szkoły w Czyżynach, choć ta była zaplanowana w innym miejscu (przy ul. Kamionka).
No i w Radzie Miasta zapadła decyzja o tym, żeby przystąpić tam ponownie do uchwalenia MPZP. Szkoda tylko, że przez rok od jego uwalebia dla tych działek nic w sprawie nie zrobili...
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”