Centralna Vita Kraków od Develia - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Karkowi

Re: Centralna Vita Kraków od Develia - opinie na forum

Postautor: Karkowi » 19 kwie 2024, 18:42

BageraBella pisze:Mieszkam już 5 lat i bardzo sobie chwalę. Okolica rozrosła się ogromnie, jest dużo nowych punktów usługowych i sklepowych, praktycznie najważniejsze potrzeby można załatwić w obrębie osiedla (zakupy, przedszkola, żłobki, paczkomaty, usługi fryzjerskie, kosmetyczne, naprawy rowerów, siłownia i fitness, handel obwoźny z warzywami i owocami... kawałek dalej szkoła, lecznica weterynaryjna, gastronomia...)

Korki są, w szczytach bywają większe, są chwile że ulice za puste. Obecnie duzo ruch przekierował się nową ulicą ciesielskiego. Połączenie droga ul. Ciesielskiego z Galicyjską, od strony atuta, może spowodować, że ten ruch nieco się rozłoży.

[...]

Mieszkałam w kilku rejonach Krakowa i tutaj póki co mieszka mi się najlepiej. Odległość od tramwaju nie jest aż tak straszna, google mapa pokazuję wyłącznie drogi proste, bez skrótów pomiędzy blokami. Do tramwaju spacerem to jest ok. 10 minut, z ewentualną poprawką na stanie na światłach. Do autobusu jest to 5 minut, a zaraz będzie autobus bezpośrednio spod osiedla, na ul. Ciesielskiego. Plus planowany tramwaj Nowohucką i przyszły autobus pod Atut Outlet, gdzie już są postawione gotowe przystanki.

Mieszkam na Sołtysowskiej od kilku lat i tak, 10 minut to idę do tramwaju ale z Sołtysowskiej. Musisz mieć naprawdę niezłe tempo.
W okolicy jest jedna szkoła podstawowa, która jest przepełniona. W planach (niedługo ma ruszyć budowa podobno) jest druga, na Centralnej, ale w tym tempie rozwoju okolicy zaraz i ona będzie przepełniona.
Przyszły autobus pod Atutem - przystanki postawili, ale na razie nie jest żadna linia autobusowa planowana.
A planowany tramwaj nowohucką (od Ronda 308 do Lipskiej, tzw Trasa Nowohucka, to plany na wiele wiele lat do przodu, poprzedzone zapewne paraliżem komunikacyjnym w trakcie prac budowlanych, więc póki co nie liczyłabym tego w ogóle na plus.

Olbrzymi minus w okolicy Galicyjskiej to absolutny brak zieleni urządzonej. Cokolwiek planują, już deweloper na tym kładzie łapę.

fjrc

Postautor: fjrc » 23 kwie 2024, 14:09

Wyszukiwarka 3D już działa

Oglądamdextera

Postautor: Oglądamdextera » 23 kwie 2024, 17:26

fjrc pisze:Wyszukiwarka 3D już działa

Dzięki za tipa :)

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 24 kwie 2024, 7:07

fjrc pisze:Wyszukiwarka 3D już działa

Obecnie sprzedawany blok ma być usytuowany bezpośrednio za halą expo. Widać, że zbudują drogę która połączy Galicyjską z Ciesielskiego w innym miejscu (tam gdzie od ronda jest ślepa uliczka).

Oglądamdextera

Postautor: Oglądamdextera » 27 kwie 2024, 19:34

Hej, może ktoś z bardziej predkim umysłem zna odpowiedź - dlaczego ta inwestycja ma oznaczenie "program mieszkanie na start"? Ja sie do programu nie kwalifikuje, ale zaintrygowało mnie co to oznacza, mieszkan jest w inwestycji ogrom, ceny dość korzystne, czy to nie przyciągnie elektoratu hmm powiedzmy liczącego na wspomaganie państwa cale życie?

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 27 kwie 2024, 20:19

Oglądamdextera pisze:Hej, może ktoś z bardziej predkim umysłem zna odpowiedź - dlaczego ta inwestycja ma oznaczenie "program mieszkanie na start"? Ja sie do programu nie kwalifikuje, ale zaintrygowało mnie co to oznacza, mieszkan jest w inwestycji ogrom, ceny dość korzystne, czy to nie przyciągnie elektoratu hmm powiedzmy liczącego na wspomaganie państwa cale życie?

Ból głowy bedą miec ekskluzywni klienci betonozy na Cieszyńskiej i akademiko-hotelo-apartamentowca na Lea. Budowa gotowa/prawie gotowa, mieszkań oficjalnych do sprzedaży odpowiednio 71 i 56. Jeśli nie ruszy sprzedaż, to za 2 lata klienci z najnizszej pólki będa tam kupowac mieszkania, a potem załatwiać się w windach.
Na poważnie - mieszkania z programu podobno głownie kupowali single na wynajem, więc i tak mogą tam kupić.

central

Postautor: central » 17 cze 2024, 12:58

Wiem, że deweloper Develia chyba systemowo zmieniał nazwy swoich inwestycji na schemat coś tam Vita, ale ciekawi mnie na ile w tej okolicy to też próba odcięcia się od tego, co zbudowali wcześniej? A co zbudowali, to każdy może sobie obejrzeć, zachęcam do spaceru. Nie wiem jak z jakością bloków, choć na tyle mieszkań, to statystycznie muszą się zdarzyć jakieś usterki, ale samo zagospodarowanie osiedla jest po prostu słabe. Ciekawe czy tak będzie też w przypadku osiedla Centralna Vita w Krakowie, tzn. tego nowego etapu. Ale już Budimex, jak lata temu stawiał Avię i Orlińskiego, to w podwórkach bloków dał sobie spokój z robieniem parkingów, a tu twardo muszą być. Ja wiem, że to się później przekłada na dostępność miejsc postojowych, ale jednak mieszkanie na parkingu / z widokiem na parking, to nie wiem czy na pewno marzenie. Zieleni wyższej jak na lekarstwo, przy upałach to tam nie jest łatwo cień znaleźć. Terenów zielonych też najbliższej w okolicy nie ma, był widok na park przy Expo, ale plan miejscowy został tam skutecznie podważony. A Develia nie kwapi się, żeby jakiś sensowniejszy zielony skwerek tam gdzieś zrobić.

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 17 cze 2024, 13:32

Centralna Park to największe takie blokowisko w tej części Krakowa. Parkingi na dziedzińcach zamiast zieleni, całe osiedle smutne bialo-szare. Same budynki w kształcie podkowy z balkonami do środka czyli echo się niesie i całe osiedle słyszy jak tylko wyjdziesz na balkon i zamienisz dwa słowa. Rozważałem tam zakup rok temu, z perspektywy czasu nie żałuję wyboru czegoś innego.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 18 cze 2024, 7:29

central pisze:Wiem, że deweloper Develia chyba systemowo zmieniał nazwy swoich inwestycji na schemat coś tam Vita, ale ciekawi mnie na ile w tej okolicy to też próba odcięcia się od tego, co zbudowali wcześniej? A co zbudowali, to każdy może sobie obejrzeć, zachęcam do spaceru. Nie wiem jak z jakością bloków, choć na tyle mieszkań, to statystycznie muszą się zdarzyć jakieś usterki, ale samo zagospodarowanie osiedla jest po prostu słabe. Ciekawe czy tak będzie też w przypadku osiedla Centralna Vita w Krakowie, tzn. tego nowego etapu. Ale już Budimex, jak lata temu stawiał Avię i Orlińskiego, to w podwórkach bloków dał sobie spokój z robieniem parkingów, a tu twardo muszą być. Ja wiem, że to się później przekłada na dostępność miejsc postojowych, ale jednak mieszkanie na parkingu / z widokiem na parking, to nie wiem czy na pewno marzenie. Zieleni wyższej jak na lekarstwo, przy upałach to tam nie jest łatwo cień znaleźć. Terenów zielonych też najbliższej w okolicy nie ma, był widok na park przy Expo, ale plan miejscowy został tam skutecznie podważony. A Develia nie kwapi się, żeby jakiś sensowniejszy zielony skwerek tam gdzieś zrobić.

Może po prostu chcą odgraniczyć dwa osiedle od siebie? Ja tam mieszkam i większych problemów nie widzę. No jest parking w środku, ale to przekłada się na brak problemów z parkowaniem czy też brak zastawiania ulic przez które nie da się przejechać. Trudno żeby była wyższa zieleń skoro na całej powierzchni jest parking podziemny, więc jak drzewo ma się zakorzenić. Tereny zielone będą wraz z rozwojem parku Woźniców (pierwszy etap został wykonany). Głównym minusem tych bloków jest podkowa. Lepiej gdyby był blok za blokiem.
Develia zostawiła zielony skwerek między biurowcem, a V etapem CP. Jest tam kawałek sensownego terenu, który można by było dobrze wykorzystać.

iti

Postautor: iti » 21 cze 2024, 19:54

Jakieś ostre parcie jest na promowanie różnych inwestycji ostatnio w tym i Centralna Vita, okazuje się, że to będzie miasto 15-minutowe - ostatnio bardzo u deweloperów modny termin.

wiadomosci.onet.pl/krakow/centralna-vita-zaskakuje-nowoczesnymi-rozwiazaniami/0gqm23w

Piszą o tym, że też szkoła jest blisko, szkoda że przedstawiciel dewelopera, który przecież już od lat buduje w tej okolicy nie zorientował się, jaka jest sytuacja w Szkole Podstawowej nr 156, lepiej by tam kilka sal dostawił, bo placówka jest przepełniona.

Może kiedyś zbudują zespół szkolno przedszkolny pomiędzy ulicami Centralna i Kamionka, ale nikt nie wie dokładnie kiedy to będzie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”