irman pisze:mrmatii pisze:
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Nie wiem i nie chce mi się sprawdzać jakie są ceny w tych dwóch inwestycjach i jakie układy mieszkań. Mogę jedynie coś napisać o lokalizacji, a ta w przypadku Atala jest jednak lepsza. Na Myśliwskiej główną osią komunikacyjną będzie wiecznie zakorkowana Nowohucka, do której pewnie będziesz musiał się dostać zakorkowanym nowo wybudowanym łącznikiem. Przecież tam będzie jeździła cała Myśliwska, Koszykarska i Lasówka. Z Nowohuckiej żaden autobus nie jedzie do centrum. Można się oczywiście przesiąść na Kuklińskiego w tramwaj, ale tu kłania się zakorkowana Nowohucka. Na Myśliwskiej sporo mieszkań ma też chyba "uroczy" widok na elektrociepłownię.
Na Przewozie masz szybkie połączenie tramwajowe z centrum i o wiele więcej usług zasięgu spaceru.
Przecież żeby wyjechać z Przewóz 42 i tak trzeba przejechać przez rondo `Rzebika-Przewóz`, nie ma tam bezpośredniego połączenia samochodowego z Lipską - jest tylko kładka dla pieszych. Odległość do tego ronda z obu lokalizacji jest podobna. W Przewóz 42 masz bliżej trajki i autobusy, to na zdecydowany plus! Pod tym względem Wiślane Klimaty (WK) są gorzej położone. Natomiast na WK będziesz miał ciszej. Pytanie co dla Ciebie jest ważniejsze.
Co do widoku, to co kto woli - przynajmniej sąsiedzi nie patrzą Ci do mieszkania bo Atal 42 jest obudowany blokami wokół.
Oglądałem przewóz 42 ale zniechęciła mnie tamtejsza zabudowa. Musisz sobie tam podjechać i pochodzić. Wszystko wokół jest ogrodzone i nie ma przejścia bezpośrednio do trajki, trzeba iść kładką na Lipską i dopiero. Mnie też zniechęca tamtejsza wysoka zabudowa i to, że Przewóz 42 jest na ten moment dużo niżej niż bloki na zachodzie, ale co kto woli - trzeba się przejść i pochodzić między blokami.
Kolejna kwestia tam to nieprzyjemny zapach który dochodzi latem. Pytałem mieszkańców i mówią, że śmierdzi. Z tego co wiem nie ma reguły, czasem raz na miesiąc, czasem 2 razy w tygodniu. Miasto ma coś z tym robić więc może to się uspokoi. Nie mniej temat wałkowany od lat. Zobacz też na przebieg `trasy ciepłowniczej` bo to może zmienić Twoje upodobania.
Ja z tych dwóch zrezygnowałem i ostatecznie wybrałem Przewóz ABC od Proinsu. Jest głębiej, nie śmierdzi tam już z tego co wiem, blisko do infrastruktury i przy skrzyżowaniu Lipska/Saska jeździ 50tka czyli co chwila jest trajka do centrum (choć fakt trochę daleko). Największy minus to wygląd tego budynku który mi się nie podoba. Nie mniej wygląd zewnętrzny nie był dla mnie decydującym wyznacznikiem (były to cena/lokalizacja + rozkład i infrastruktura wokół) więc przymknąłem na to oko.
Generalnie to polecam w weekend tam pojechać, pogadać z ludźmi. Nie ma inwestycji która byłaby idealna, musisz tylko wiedzieć z czym jesteś ok i jakie czynniki są dla Ciebie decydujące.