gophfer pisze:Jak dla mnie nie będzie problemu z brakiem szafy w develli , bo planuje zrobić szafo-garderobo-komorke (jednym słowek graciarnie

) z jednej łazienki (dodatkowo oczywiście kupuje KL w hali garażowej). Balkony jak dla mie to tylko wystawić suszarkę z praniem (choć wolałbym mieć jeden przynajmniej 6-8mkw, aż się prosi aby ten od strony sypialni był większy, no cóż

), obecnie mam ponad 8mkw i od 10lat na nim nie siedze, wolę wyskoczyć do parku, góry rower itp. Jedyne , co mnie martwi to taki podłużny salon z tylko jednym oknem . Z jednej strony powinien być ustawny bo dużo ścian, ale czy nie będzie zbyt ciemno ?
Nie ma mieszkań idealnych , już się przekonałem bo tej ilości która obejrzałem. Z ekopraku tez nie jest idealne ,bo jest tak megi otwarty salon na korytarz. wielka mega przestrzen, ktorej tez troche sie marnuje. Fakt w holu wstawisz szafę ale jest też metrażowo większy, myślę że podobna "pakowność" uzyskam przerabiając łazienkę na garderobe w Develli.
Co do światła w salonie. Czy nad balkonem jest kolejny balkon albo daszek? Jak blisko kolejny blok i ile pięter wyżej ma dach? Ja mam teraz bardzo podobny salon, też ponad 7m długi, ale ciut więcej okna i węższy (23mkw), najwyższe piętro, ale loggia (zabudowana po bokach) i jest ciemno. W aneksie trzeba świecić prawie cały dzień (szczególnie latem, zimą jak jest słonecznie i słońce nisko to jest jaśniej). Dla mnie w kolejnym mieszkaniu okno w aneksie to był mus. Tutaj aż 32 mkw a tylko podwójne okno.
Nie zniechęcam, ale wolę napisać swoje doświadczenie, szczególnie jeśli to ma być docelowe mieszkanie.
Ale jeśli to tylko balkon, z boku (balkonu) nie ma ścianek, wysokie piętro, dużo nieba, to może wpadać znośna ilość światła. Niestety też wiem jak ciężko o sensowne duże mieszkanie