La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
fjrc

La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum

Postautor: fjrc » 15 lip 2024, 19:34

Nowa, duża inwestycja na 255 mieszkań.
2 lokale
249 miejsc w garażu podziemnym (większość na dwupoziomowych platformach)
10 miejsc zewnętrznych

Nie wiem jak udało im się uzyskać pozwolenie z tak małą ilością miejsc w stosunku do ilości mieszkań. Gdzie tu współczynnik 1.2 miejsca na mieszkanie?

Wewnątrz inwestycji zielony dziedziniec. Dwupoziomowe lobby, sala klubowa i coworkingowa.
Lokalizacja przy ul. Łagiewnickiej między Bonarką, a ul. Wadowicką.

Ceny 18.500-21.000
Miejsce postojowe na platformie 55-60tyś
Miejsce postojowe klasyczne 90tyś
Komórkę można kupić tylko do największych mieszkań 4-5pokojowych od 2 do 7m2 w cenie 10-11tyś m2

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o terminie zakończenia budowy ale biorąc pod uwagę rozmiar budynku to pewnie nie wcześniej niż w 2027r.
Inwestycja wygląda całkiem przyjemnie. Duże balkony czy loggie oddzielone ścianami od sąsiada. Zagospodarowanie terenu wygląda ok.

realista

Re: La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum

Postautor: realista » 15 lip 2024, 21:44

kochani odlatujemy z imperal capital do łagiewnik
youtube.com/shorts/y4qojLxOcHE

Tuzinek

Re: La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum

Postautor: Tuzinek » 15 lip 2024, 23:23

Jeśli to prawdziwe ceny to srogo przesadzili jak na tą lokalizację. Przykładowe mieszkanie 65m2 x 18,5k = 1.2 mln + garaż + komórka + pewnie jeszcze parę stówek na metrze trzeba dołożyć bo znając życie w tej najniższej cenie jest jakiś gówniany układ. Tak więc wyjdzie sporo ponad 1,3 mln za 65 m2 3 pokoje obok bonarki :l ol: Powodzenia. Ceny dużych mieszkań na pewno będą musieli solidnie skorygować chyba że wyczekają do kredytu 0% to kto wie.

nick707

Postautor: nick707 » 16 lip 2024, 1:31

Ile? : D
Bonarka?
youtube.com/watch?v=NF3200sdHzQ

luc

Postautor: luc » 16 lip 2024, 16:23

A w którym to dokładnie miejscu ma powstać ta zabudowa? Ktoś wie, w którym miejscu deweloper Imperial zamierza wybudować ten budynek?

fjrc

Postautor: fjrc » 16 lip 2024, 16:38

luc pisze:A w którym to dokładnie miejscu ma powstać ta zabudowa? Ktoś wie, w którym miejscu deweloper Imperial zamierza wybudować ten budynek?

Obok Tauronu, tam chyba jest Łagiewnicka 39

imperiallavie.pl/lokalizacja

fjrc

Postautor: fjrc » 16 lip 2024, 16:49

Dobrze, że się coś dzieje w tej części Krakowa, bo tam bardzo nieatrakcyjnie, poprzemysłowo było, a nawet wciąż jest, więc może w perspektywie 10 lat ten obszar odżyje mieszkaniowo.
Ostatnie co tam wybudowali, to biurowce przy Wadowickiej, a wcześniej biurowce przy Matecznym.

Lokalizacja jest dobra, natomiast minus, że obszar otacza ul. Turowicza, Tishnera i tory kolejowe, bo to ogranicza swobodne poruszanie się pieszo.
Najbliższy park, to chyba przy rondzie Matecznego, ale on jest niewielki, a do Parku Bednarskiego, czy Kamieniołomu Libana jednak trzeba 20 min przejść.

Do przystanków komunikacji miejskiej jest blisko i to bardzo dobre połączenia.

snd0cff

Postautor: snd0cff » 16 lip 2024, 16:54

fjrc pisze:Nie wiem jak udało im się uzyskać pozwolenie z tak małą ilością miejsc w stosunku do ilości mieszkań. Gdzie tu współczynnik 1.2 miejsca na mieszkanie?

z tego co wiem to ten przepis już nie obowiązuje, zostało to przeniesione z odgórnie narzuconego współczynnika do dyspozycji samorządu.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Co do lokalizacji to sporo się buduje w okolicy, obok jest druga budowa na Łagiewnickiej oraz kolejna na ul. Grzybki, także mocno zagęści się w okolicy. Brak sklepów, najbliżej obok ronda znajduje się biedronka w której są wieczne kolejki. Trochę dalej jest lidl na Łagiewnikach, ale to też kawałek spacerem

luc

Postautor: luc » 16 lip 2024, 18:11

fjrc pisze:Obok Tauronu, tam chyba jest Łagiewnicka 39

A widzisz, dzięki za podesłanie, nie wiedziałem, że inwestycja La Vie House ma swoją stronę już z ofertą.

Z tego, co widzę, to ma być jakoś obok biurowców Buma Square, o ile dobrze widzę, kawałek za nimi. Tak mi przynajmniej wychodzi z tej mapy. Tak naprawdę, to całkiem blisko Ronda Matecznego.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Imperial Capital

Sam budynek taki, jak na wizualizacji, nie jest źle, trochę przypomina z tymi loggiami ten hotel nowy przy Błoniach.

luc

Postautor: luc » 16 lip 2024, 18:15

snd0cff pisze:z tego co wiem to ten przepis już nie obowiązuje, zostało to przeniesione z odgórnie narzuconego współczynnika do dyspozycji samorządu.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

W Krakowie ten współczynnik, to właśnie przez samorząd narzucony i powinien obowiązywać. Zniesiono obowiązek przy lex deweloper czy czymś takim. W każdym razie nic mi nie wiadomo o tym, żeby współczynnik 1,2 miejsca postojowego na mieszkanie miał się zmienić jakoś w naszym mieście.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”