Pro publico bono
zielona.interia.pl/wiadomosci/swiat/news-pociagi-wiozace-wegiel-sa-szkodliwe-dla-zdrowia-sa-nowe-wynik,nId,7461067
"Pociągi te jeżdżą po całym świecie, narażając najbiedniejsze populacje, które często mieszkają w pobliżu torów kolejowych. W rezultacie skutki te mają implikacje lokalne i globalne"- powiedział główny autor Bart Ostro z UC Davis Air Quality Research Center.
Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum
Re: Dąbrowskiego Kraków / Archicom (Stare Podgórze) - opinie na forum
muzyd pisze:Chodzi o tę działkę która graniczy z tym mniejszym budynkiem. Aktualnie jest tam "teren zielony".
Przytoczę trochę informacji, które udało mi się ustalić, proszę o weryfikację (bo mogę się gdzieś tam mylić):
1. budynek (ten mniejszy), który buduje Archicom jest oddalony do granicy działki o ponad 10 metrów
2. przed budynkiem te tereny zielone (z krzakami) to są 2 działki (niestety tego samego właściciela), możliwość zabudowy tych działek trzeba wg mnie rozpatrywać oddzielnie
- Działka nr 221/2 - ta bliżej torów i wzdłuż torów, na tej działce można postawić budynek w zabudowie pierzejowej, i to na tej działce są zaznaczone pasami tereny zielone. jeżeli się przyjrzeć to jest tam miejsce na "zmieszczenie" budynku wzdłuż torów, okna z tego bydynku wychodziłyby na tereny zielone, na stronę południową.
Wydaje mi się, że gdyby taki budynek powstał (zachowując teren zielony) byłoby to dobrze, bo powstałaby "bariera" od strony torów ograniczająca hałas.
- działka 220/2 - ta w środku i na tej działce nie obwiązuje zabudowa pierzejowa (co wydaje się rozsądne bo tam nie ma jak "ustawić" pierzei, no ale co tam może powstać? plan dopuszcza posadowienie budynków na granicy działki (na obu powyższych działkach).
- obie te działki muszą mieć 30% terenów zielonych
3. jak do tych działek dojechać w przypadku budowy budynków wielorodzinnych nie mam pomysłu, tzn. jest projektowana ulica łącząca ul. Kącik z ul. Hetmańską, czy powstanie?
Tak z ciekawości, to czym jest "Strefa rekreacji dla mieszkańców", o której deweloper Archicom pisze na stronie? To ma być coś ekstra w tej inwestycji? Ktoś o to pytał?
marcopolo pisze:3. jak do tych działek dojechać w przypadku budowy budynków wielorodzinnych nie mam pomysłu, tzn. jest projektowana ulica łącząca ul. Kącik z ul. Hetmańską, czy powstanie?
Sporo dróg buduje się w Krakowie w taki sposób, że robią to deweloperzy, którym zależy na dojeździe do działek lub w ramach kompensaty.
luc pisze:Tak z ciekawości, to czym jest "Strefa rekreacji dla mieszkańców", o której deweloper Archicom pisze na stronie? To ma być coś ekstra w tej inwestycji? Ktoś o to pytał?
O ile dobrze rozumiem, to ma byc jakas mikro zagospodarowana przestrzen miedzy blokami, a nasypem kolejowym (kilka postow wyzej widac wjazd do garazu, to zaraz obok). Spodziewam sie jakiegos drewnianego lezaka i kilku krzaczków. Niestety, ale najwiekszy minus tej inwestycji to brak terenow wspolnych. Szkoda, bo Archicom dosc fajnie je gospodaruje w swoich inwestycjach. Z drugiej strony, odpada koszt ich utrzymania w czynszu, a dookola jest duzo atrakcyjnych miejsc do spedzania czasu.

jeden rabin powiedział tak
drugi rabin powiedział nie
phantom pisze:Byłem tam dzisiaj (około godziny 14:30) i niestety ulica Dąbrowskiego jest bardzo ruchliwa.
drugi rabin powiedział nie
buda pisze:Przechodzi się obok tej budowy. Miejsce bardzo mi się podobało, cisza i spokój, słońce, czułam się przez chwilę jak na urlopie. Nie było słychać nic od Limanowskiego.

Jeśli to było o mnie, to chciałbym zdementować pogłoski jakobym był nieprawdziwą osobą. To że ktoś akurat w danym miejscu widział więcej samochodów niż ty, nie oznacza od razu, że jest trollem. W jaki dzień tygodnia tam byłaś i o której godzinie? To na pewno ma niebagatelne znaczenie.
Chyba nikt nie twierdzi, że Dąbrowskiego nie jest ulicą ruchliwą
Tam w godzinach szczytu jest bardzo często korek do Limanowskiego.

muzyd pisze:Chyba nikt nie twierdzi, że Dąbrowskiego nie jest ulicą ruchliwąTam w godzinach szczytu jest bardzo często korek do Limanowskiego.
ktoś napisał, że czuje się tam jak na urlopie

MarcinG pisze:
Zakupił Pan w tej inwestycji mieszkanie, dlatego pozwolę sobie zapytać.
Szukam mieszkania dwupokojowego, niestety większość została już "przebrana", natomiast zastanawia mnie kilka kwestii, byłabym wdzięczna za wskazówki, bo zapewne dobrze przeanalizował Pan tą inwestycję i okolicę.
1) W bloku od strony ul. Dąbrowskiego zostało tylko jedno wolne mieszkanie, zazwyczaj ludzie nie chcą kupować mieszkań od strony głównej ulicy, a tutaj jest odwrotnie. Czy to z tego względu, że po drugiej stronie tego długiego budynku znajdują się tory?
2) Okolica na którą "spoglądają" mieszkania jest fatalna. Na grafice załączyłam trzy pola. Pierwsze pole na żywo wygląda z gołą inaczej, to jakiś zaniedbany dojazd z obskurną bramą prowadzący do jakichś usług w domu wyglądającym na jednorodzinny, nie wydaje się, że to zniknie przez najbliższe lata, więc z budynku nr 1 taki widok mamy gwarantowany, czy może jestem w błędzie?
3) W biurze powiedzieli, że w polu nr2 może powstać blok w zabudowie pierzejwoej, co dla mnie jest jakimś kuriozum, gdyż to będzie ekspozycja typowo na tory, nie chce mi się wierzyć że urzedędnicy by coś takiego wymyślili, tym bardziej, że dojazd jak rozumiem miałby odbywać się tą drogą wewnętrzną wzdłuż inwestycji Archicom. Czy faktycznie jest tak jak napisałam?
4) W biurze powiedzieli mi także, że w polu nr 3 nie może powstać żadna zabudowa (dziwne, bo to jedyne sensowne miejsce na tym terenie). Wie ktoś może co się tam znajduje? Bo nie idzie tam podejść pieszo, a sądząc po tym co znajduje się w polu nr1 na wizualizacji, to sądzę że w polu nr3 nie ma żadnego lasu, a pewnie jakieś wysypisko śmieci w najlepszym wypadku krzaki i baraki. Jest to o tyle istotne, że cały budynek nr 3 ma widok właśnie na ten przybytek oznaczony polem nr 3, sprzedaż w tym budynku leży, wiec zakładam, że to głowny (poza bliskością torów) powód?
5) Budynek nr 2 ponoć nie ma pozwolenia na budowę i nie wiadomo czy w ogóle będzie miał, ale wydaje się lepszym rozwiązaniem niż budynek nr1 przy dość ruchliwej drodze. Czy nie wolał Pan zakupić w jego początku jakieś mieszkanie? Czy zrezygnował właśnie ze względu na brak pozwolenia na budowę? Swoją drogą to dziwne, że sprzedaż jest, oferta jest, a pozwolenia na użytkowanie nie ma.
6) Czy w najblizszej okolicy (500-700m) są jeszcze jakieś inne inwestycje?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”