dark00 pisze:Deweloper co jakiś czas zamyka się i otwiera, rękojmia przestaje wtedy obowiązywać. Może wypaść to po roku, po trzech od odbioru
A zdarzyło się już tak kiedyś? Nie da się chyba tak sobie zwinąć firmy i znów jej otworzyć.
dark00 pisze:Deweloper co jakiś czas zamyka się i otwiera, rękojmia przestaje wtedy obowiązywać. Może wypaść to po roku, po trzech od odbioru
MagMat pisze:Dzień dobry, mam w rezerwacji bliźniaka na ul. Uroczej w Balicach, chętnie poznam sąsiadów
ale pierdoły wyssane z palca ktoś pisze. My mieszkamy od lipca w bliźniaku od Devi. Jeśli coś jest nie tak podjeżdżają na bieżąco. Tydzień temu dosypali kamienia na miejsce parkingowe bo od szamba trochę się zapadło i w cenie dorzucili śniegolapy przed wejściem. Więc proszę nie pisać nie prawdyMarek M. pisze:Potwierdzam, że deweloper ma kilka firm, które otwiera i zamyka wg uznania. Można to łatwo sprawdzić na infoveriti. Deweloper nie przejmuje się usterkami z inwestycji, którą sprzedał. Proszę sobie sprawdzić ile lat ma prezes firmy Devi Urocza i czy można oczekiwać po tym, że deweloper traktuje klientów poważnie. Radzę kupić gotową już inwestycje. Ceny idą tak w górę, że za rok nie będzie opłacało się Państwu zrezygnować z transakcji nawet jeśli okaże się, że nie wszystko jest zgodne z umową.
my jak odbieraliśmy w lipcu dom to deweloper powiedział że to ostatnie nasze domy z gwarancja ceny. Wszystko idzie w górę, codziennie inne ceny i niestety nie może jak nam zagwarantować ceny nikomu. Taka sytuacja niestety, ale deweloper uczciwy, godny polecenia.hub787 pisze:Nie wydaje mi się, żeby posiadanie kilku spółek przez dewelopera było problemem. Według umowy deweloperskiej rękojmia działa nawet w przypadku zamknięcia spółki. Ale nie jestem też prawnikiem, więc najlepiej byłoby dopytać kogoś kto na tym się zna.
Ja zrezygnowałem z mojej rezerwacji na domek i odebrałem zaliczkę, ponieważ mniej więcej 2 tygodnie temu dostałem informacje od dewelopera, że "niestety, ale muszą podnieść cenę o przynajmniej 50 tysięcy złotych, bo tak wszystko podrożało".
Ja rezerwacje miałem od kwietnia 2021 roku i spodziewałem się, że jak ma się umowę i uzgodnioną cenę, to takich rzeczy duży i porządny deweloper nie robi. Tym bardziej, że zanim cena została podniesiona, to kilkukrotnie przy okazji innych uzgodnień co do układu, instalacji itp pytaliśmy czy cena zostaje taka sama mimo takiej inflacji. Pani Beata z działu sprzedaży, bardzo miła i pomocna zresztą, mówiła że nie było takich decyzji w zarządzie, żeby tym co już mają rezerwacje podnosić ceny.
Wcześniej również dostaliśmy informacje, że działka którą rezerwowaliśmy będzie nieco mniejsza, bo deweloper musi poszerzyć drogę na własny koszt pomniejszając własną działkę. Oraz w ogłoszeniu wstępnie była informacja, że będzie to osiedle zamknięte, a po jakimś czasie od rezerwacji okazało się, że będzie ogrodzone z trzech stron, ale od frontu nie. Więc wjazd na działkę jest prosto z drogi i nie ma tam ogrodzenia.
Dla nas jeszcze wszystko było "do przełknięcia", ale ta podwyżka o 50 tysięcy, to było już zbyt wiele.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu, że się sprężyliśmy z poszukiwaniami alternatywy zaraz po decyzji o rezygnacji z tego domku, znaleźliśmy Aleksandrowice Park i tam kupiliśmy domek. Wyszedł nas taniej, a jednocześnie mamy tam garaż i wynegocjowaliśmy w cenie rekuperacje. Nie ma może tam takiego widoku z działki jak w Balicach, ale z kolej miejsce jest bardziej zaciszne w bezpośrednim sąsiedztwie lasu i dwóch stawów.
Niemniej jednak dalej uważam, że domki w Balicach znajdą nowych właścicieli, bo widok z działki potrafi oczarowaćPozdrawiam!
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości