Piasta Park Kraków Wawel Service - opinie i forum ul. Piasta Kołodzieja

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
KiKa

Re: Piasta Park Wawel Service ul. Piasta Kołodzieja i Ognistych Wici Kraków

Postautor: KiKa » 26 paź 2015, 21:31

Jeszcze mały cytat, w nawiązaniu do lokalizacji inwestycji - "Między ul. Piasta Kołodzieja, planowanym przedłużeniem ul. Powstańców a torami kolejowymi w Mistrzejowicach w ostatnich latach powstało duże osiedle. A budują się kolejne. Rada dzielnicy obliczyła, że w najbliższych latach przybędzie tam nawet 2 tys. mieszkań. Od 2011 roku do chwili obecnej w tym obszarze wydanych zostało 18 pozwoleń budowlanych, z czego 10 decyzji dotyczyło zabudowy jednorodzinnej, 2 zabudowy wielorodzinnej i 6 zabudowy usługowej i produkcyjnej. Ale to dopiero początek, bo cały teren liczy aż 40 ha. Już wydano decyzję o warunkach zabudowy (potrzebnej do uzyskania pozwolenia budowlanego) dla kilkudziesięciu kolejnych działek. Wyłącznie dla zabudowy wielorodzinnej. Przybywa więc mieszkańców i samochodów."

Źródło: gazetakrakowska.pl/artykul/3499069,ulica-powstancow-podzieli-czy-uratuje-mistrzejowice,id,t.html

megi

Postautor: megi » 27 paź 2015, 19:19

@KiKa, wielkie dzięki, bo zawsze to lepiej dostać trochę informacji od kogoś, kto mieszka w pobliżu i zna sprawę. To co piszesz z komunikacją w okolicy, przypomina mi nieco to, co dzieje się teraz w okolicach ulicy Reduta i Bohomolca, gdzie w ostatnich latach powstało bardzo dużo nowych budynków i to widać choćby po korkach na Dobrego Pasterza, jeśli ktoś chce skręcić stamtąd w Bohomolca :?

A jak sama okolica w Której Wawel Service stawia Piasta Park, dobrze się tam mieszka :?: Jest spokojnie i bezpiecznie, jak z dostępnością szkół, komunikacji miejskiej, służby zdrowia itp. :?: Skoro już mieszkasz niedaleko, to kto może to wiedzieć lepiej, niż Ty :)

KiKa

Postautor: KiKa » 28 paź 2015, 16:39

Jak już pisałam ta lokalizacja ma swoje zalety, ale i wady. Trzeba pamiętać, że dziś są to obrzeża Krakowa. Działka, na której powstaje blok, jeszcze do ubiegłego roku była obsiewana zbożem. Na pewno, dopóki teren nie zostanie zabudowany, będzie stamtąd piękny widok na okolicę. Atrakcją mogą być też zające, a nawet lisy podchodzące z pól pod same bloki ;) (że nie wspomnę o wszechobecnych kunach). Jeśli dla kogoś priorytetem jest spokój,to powinien być zadowolony.
Ale należy pamiętać, że mimo dobrej komunikacji, z pętli do centrum Krakowa dojazd trwa ok. 45 min. Autobusem bywa dłużej.Trzeba koniecznie to wziąć pod uwagę planując dojazdy do pracy, bo samochodem w godzinach szczytu jest jeszcze gorzej. Ulica Piasta Kołodzieja to droga wylotowa do okolicznych miejscowości, z których codziennie tysiące ludzi dojeżdżają do Krakowa. Jeśli ktoś lubi życie towarzyskie i kulturalne w okolicach Rynku, to też nie będzie mieć lekko ;)
Ponarzekać można jeszcze tylko na przychodnię lekarską, gdzie w tzw. okresie grypowym dostanie się do lekarza graniczy z cudem. I trzeba się zorientować, czy zachwalane przez dewelopera place zabaw dla dzieci, są ogólnie dostępne, czy może należą do konkretnych wspólnot mieszkaniowych. Żeby nie okazało się, że nie każdy będzie z nich mógł korzystać.

smokusss

Postautor: smokusss » 29 paź 2015, 0:44

KiKa pisze:Ale należy pamiętać, że mimo dobrej komunikacji, z pętli do centrum Krakowa dojazd trwa ok. 45 min. Autobusem bywa dłużej.Trzeba koniecznie to wziąć pod uwagę planując dojazdy do pracy, bo samochodem w godzinach szczytu jest jeszcze gorzej. Ulica Piasta Kołodzieja to droga wylotowa do okolicznych miejscowości, z których codziennie tysiące ludzi dojeżdżają do Krakowa. Jeśli ktoś lubi życie towarzyskie i kulturalne w okolicach Rynku, to też nie będzie mieć lekko ;)

Do pętli Piastów dojeżdża m.in tramwaj "52" która w godzinach szczytu jeździ co 5 minut pod Dworzec Główny w czasie rozkładowym 31 min.

megi

Postautor: megi » 31 paź 2015, 19:24

@smokusss, a jak to wygląda w godzinach szczytu :?: Czy pomiędzy godziną 7 - 9 oraz 16 - 18 też można przejechać tą trasę w takim czasie :?: Bo mam trochę wątpliwości znając komunikację miejską w Krakowie ;)

Itrabos

Postautor: Itrabos » 01 lut 2016, 20:47

Witajcie. Jeśli widzą to przyszli mieszkańcy Piasta Parku, proszę o kontakt, ewentualnie powiadomienie czy powstało jakieś forum mieszkańców/wspólnoty. Dzięki.

alek83

Postautor: alek83 » 01 lut 2016, 22:27

Cześć, myślę że co do zakładania wspólnoty, to mamy jeszcze trochę czasu, a tu jak na razie zgromadziło się chyba kilka osób przynajmniej zainteresowanych zakupem, więc może by jednak zostać, przynajmniej na jakiś czas przy tym miejscu :?: :)

Na jakie mieszkanie w Piasta Park się zdecydowałeś @Itrabos :?: Jakie widzisz wady i zalety tego bloku :?: Jeśli o mnie chodzi, to trochę się boję tego, jak będzie kiedyś tam z dojazdami, czy nie będą się tworzyły korki i ile będzie się jechało do centrum... No i boję się też trochę takich akcji, jakie wykręcił Wawel Service na Borkowskiej - jest opisane w wątku z opiniami o tym deweloperze...

A o czym chciałbyś pogadać na forum :?:

forman

Postautor: forman » 14 lut 2016, 1:41

Radze podjechać i zobaczyć tą oazę zieleni i spokoju. Z jednej strony Lidl i dostawy tirami z rana, z tyłu osiedle i pozostałości po bazie Budostalu (ale spoko tam też będą bloki) od wschodu sielanka - pola uprawne (działki z przeznaczeniem na mieszkaniówkę wielorodzinną - czyli będą bloki). Park i drzewa tylko od południa z ruinami fortu gdzie najmłodsi podczas harców znajdą zużyte prezerwatywy ot taki urok fortów w lesie. Osiedle znane z wiernych kibiców. A..... zapomniałbym o najważniejszym "dojazd". Polecam godziny poranne kiedy jedzie się do pracy, szkoły gdy korek ciągnie się od Batowic do kalinowego, powroty jeszcze ciekawsze. Odciążeniem miała być północna obwodnica Krakowa (wygląda na to, ze nie będzie)
krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,19558284,budzet-na-2016-rok-nie-ma-pieniedzy-na-polnocna-obwodnice-krakowa.html.
Właśnie oddają kolejne bloki w tej okolicy (piastów, boh.września)
dom-bud.pl/Inwestycje/ul-piasta-kolodzieja/o-inwestycji
czyli będzie jeszcze ciaśniej a kolejne w planach. Przebudowa strategicznego ronda
drewnicki.pl/moj-wniosek-do-prezydenta-przebudowa-ronda-piastowskiego-i-piasta-kolodzieja
nie jest zaskoczeniem że kończy tak
strefabiznesu.gazetakrakowska.pl/artykul/malopolskie-inwestycje-przepadly-w-budzecie.
P.S. Autobus na drugim przystanku od startu ma często 20 min spóźnienia :) Wyjazd z osiedla rano autem zajął mi trochę więcej ale może to był przypadek byłem w tygodniu, w weekend jest zapewne lepiej. A to mnie ubawiło: ścieżka rowerowa usprawni rondo
lovekrakow.pl/aktualnosci/mniej-korkow-na-rondzie-piastowskim-dzieki-sciezce-rowerowej_7881.html.
Był piękny pomysł by zwiększyć ilość wylotów z okolicznych osiedli
smmistrzejowicepolnoc.pl/czytaj.php?txt=rada
tez upadł. Na koniec fragment z konkurencyjnego forum "Ciągle korki na Piasta rano i od popołudnia wszyscy skracają sobie drogę z pobliskich wiosek by nie jechać 29 listopada !!!! No i pociąg na Batowicach i ciągle stuku puku stuku puku .... bez komentarza !! " lub "Rano Piasta Kołodzieja stoi od Ziko (Ognistych wici). Wyjazdy z osiedla czyli Popielidów i Bitwy nad bzurą stoją i nie mogą włączyć się do pełnej Piasta Kołodzieja. Z Kruszwickiej i Kleberga to samo,.....Jadący ze Srebrnych Orłów w stronę Piastów stoją w korku bo Mikołajczyka stoi prawie od szpitala...Wszystko to przez tych cholernych wieśniaków zza miasta który pchają się na żywioł. Na pętli przy Piastów powinien być parking i obowiązkowa przesiadka na komunikację miejską. A jak nie, to bramki i opłata za wjazd do miasta.Dalej rodzice którzy dowożą do szkół a na Piastów i Bohaterów jest nie jedna...Dalsze rozbudowanie osiedli Bohaterów i Piastów to kolejne wielkie wieżowce..." A to
gazetakrakowska.pl/artykul/3499069,ulica-powstancow-podzieli-czy-uratuje-mistrzejowice,id,t.html
będzie biegło zgodnie z przepisami 10m obok bloku, skoro nie ma kasy na prawdziwą obwodnice to przynajmniej będzie zastępcza :)

PaniPanda

Postautor: PaniPanda » 09 maja 2016, 10:54

Lepiej późno, niż wcale wybrałam się tam na spacer i uważam, że nie jest tak źle - lepiej, niż na sąsiednim Piasta Kołodzieja ;)

Piasta Park jest trochę cofnięty w stosunku do Lidla i Lewiatana, więc nie graniczy bezposrednio z drogą, a jednocześnie jest na tyle blisko od pętli tramwajowej i autobusowej, że spokojnie można w kilka minut dotrzeć na jakiś sensowny środek komunikacji :) pozytywnie też mnie zaskoczyły widoki jakie tam się z jednej strony rozpościerają, bo ma się wrażenie, że to już nie Kraków, a jakaś przyjemna, malownicza wioska, alejki w lasku też są całkiem przyjemne i zdecydowanie wyglądają inaczej, niż owy lasek jeszcze 10-15 lat temu (wiem, bo chodziłam do szkoły w okolicy) :) zdziwiłam się też faktem, że teren pod budowę jest tak rozległy :!:

Co do korków, to nie wiem jak to wygląda rano i w tygodniu, ale jeśli przy wyjeździe z Kleeberga jest podobnie, to korków w tej okolicy chyba trudno uniknąć ;/ w każdym razie w niedzielę popołudniu ruch odbywał się jeszcze dosyć płynnie i bez zastojów.

Ze słabych stron: z jednej strony widok na blokowisko i plac targowy (nie każdy ma szczęście mieć okna na stronę malowniczych widoków), z drugiej strony na ogrodzeniu budowy już widnieje napis kibiców jednego z klubów sportowych, więc na bloku też szybko może się pojawić grafiti :x

No i też patrząc na cenę i okolicę, to nie wiem czy jednak nie wolałabym zainwestować w blok Na Lotnisku, który mimo wszystko jest klka przystanków bliżej centrum ;)

Co nie zmienia faktu, że Piasta Park nie jest taką złą opcją, jak mi się jeszcze kilka miesięcy temu wydawało :idea:

Czy ktoś tam się zdecydował na zakup i wie coś więcej na temat współpracy z Wawel Service :?:

Felipe

Postautor: Felipe » 09 maja 2016, 19:31

Nie mam w tym momencie przed oczami planu zagospodarowania terenu, ale proszę wziąć pod uwagę, że Wawel Service planuje wybudować w ramach tej inwestycji osiedle z ok. 14-16 blokami (nie pamiętam dokładnie, bodaj ponad 2 tys. mieszkań). Czyli szykuje się tutaj "Orilińskiego/Avia 2".

Na razie faktycznie jest tam dość cicho, pytanie jak będzie ta okolica wyglądać za 2-5-10 lat.

Inna sprawa, że jeśli już brać mieszkanie w tej inwestycji, to właśnie tu i teraz. Jest jeszcze sporo fajnych mieszkań z potencjałem widokowym i ekspozycją południową na park- dość fajne, cena też ok. Będzie to zawsze ubocze tego wielkiego osiedla, a to też plus.

Kiedyś myślałem o Piasta Park, podrążyłem temat ale w końcu odpuściłem z różnych przyczyn :)

pozdrawiam serdecznie

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”