Cystersów Garden Kraków od Cordia - opinie i forum o mieszkania na Grzegórzkach
Re: Cystersów Garden Kraków od Cordia - opinie i forum o mieszkania na Grzegórzkach
Witam, rozwazam zakup mieszkania w tej inwestycji. Mam pytanie, czy ktos wie jak wygalda sprawa uzytkowania wieczystego? Ile wychodzi to za m^2?
Re: Cystersów Garden Kraków od Cordia - opinie i forum o mieszkania na Grzegórzkach
Nie wiadomo. Obstawiam, że max 10zł/m2 PIS od roku coś nie może ustawy przepchnąć o uwłaszczniu lokali mieszkalnych. Wtedy by teoretycznie dało się za 100zł/m2 wykupić jakby cena za m2 była 10zł. Mi kiedys mówili, że jest 7zł/m2 ale w sumie to nie wiem bo jeszcze nigdy nie miałem okazji płacić tego.
A poniżej kilka zdjęć ze spaceru w okolicach ulicy Cystersów i załapało się też osiedle, które wybudował deweloper Cordia
Jak na Kraków i osiedla, które pobudowano tu w ostatnich latach, to Cystersów Garden prezentuje się całkiem ładnie i przestronnie.

Bloki wyglądają ciekawie, podobają mi się balkony z mlecznego, niebieskawego szkła, z jednej strony dzięki temu nie widać bałaganu na balkonach, z z drugiej jednak takie barierki nie zabierają całego światła. Do tego te wykończenia płytką elewacyjną, wyszło całkiem nieźle wszystko.

Jest trochę trawników i roślin pomiędzy blokami. Do tego ruch samochodowy kończy się na początku osiedla, gdzie znajdują się wjazdy do garaży. To tez niezłe rozwiązanie, cisza, spokój i pewność, że nie będzie parkowania na chodnikach (chyba).

Jest też niewielki teren zielony z placem zabaw, całkiem ładnie zaaranżowany, choć jego minusem jest to, że graniczy chyba z jakimiś magazynami. Ale zaaranżowano go całkiem ładnie. Jak Wam się podoba? Może ktoś kupił tam mieszkanie i podzieli się tym, jakie ma opinie na forum

Bloki wyglądają ciekawie, podobają mi się balkony z mlecznego, niebieskawego szkła, z jednej strony dzięki temu nie widać bałaganu na balkonach, z z drugiej jednak takie barierki nie zabierają całego światła. Do tego te wykończenia płytką elewacyjną, wyszło całkiem nieźle wszystko.

Jest trochę trawników i roślin pomiędzy blokami. Do tego ruch samochodowy kończy się na początku osiedla, gdzie znajdują się wjazdy do garaży. To tez niezłe rozwiązanie, cisza, spokój i pewność, że nie będzie parkowania na chodnikach (chyba).

Jest też niewielki teren zielony z placem zabaw, całkiem ładnie zaaranżowany, choć jego minusem jest to, że graniczy chyba z jakimiś magazynami. Ale zaaranżowano go całkiem ładnie. Jak Wam się podoba? Może ktoś kupił tam mieszkanie i podzieli się tym, jakie ma opinie na forum

Na forum dla mieszkańców sporo osób narzeka na tego developera (kiepski kontakt, jakość wykończenia i usterki), wysokie opłaty czynszowe za lokale z pierwszego etapu i niejasne rozliczenia stosowane przez zarządcę (wyliczeń dla 2 etapu jeszcze nie ma). Pewnie jest też sporo osób, które są zadowolone, ale się nie wypowiadają (sądząc po ilości wypowiedzi do sprzedanych mieszkań - które się udzielają bądź nie). Jestem przed odbiorem, ale na kontakt z developerem absolutnie nie mogę narzekać - być może dlatego, że trafiła mi się pani, a nie pan. Zobaczymy, co będzie po odbiorze
Skusiła mnie niska (jak na Grzegórzki bliżej centrum) cena i cisza, jaka zwykle panuje w tej okolicy. Nie licząc hurtowni mięsnej (sprawdziłam hałas o 4 rano - jest, ale mam nadzieję, do przeżycia) i szumu z klimatyzatora po drugiej stronie Cystersów (który pewnie zniknie jak się ktoś tym terenem zainteresuje - a podobno się interesuje).
Z ciekawostek: miejsca postojowe i komórki lokatorskie są sprzedawane na zasadzie wyłącznego prawa do korzystania, a nie na zasadzie pomieszczeń przynależnych czy oddzielnych nieruchomości. Czyli później można je sprzedać jedynie właścicielowi innego mieszkania w inwestycji.
Puste działki między Cystersów Garden a stacją paliw już niedługo pobędą puste - mLokum lada moment będzie mieć decyzję środowiskową na projekt: "Zespół zabudowy mieszkalno-usługowej z garażami..."

Z ciekawostek: miejsca postojowe i komórki lokatorskie są sprzedawane na zasadzie wyłącznego prawa do korzystania, a nie na zasadzie pomieszczeń przynależnych czy oddzielnych nieruchomości. Czyli później można je sprzedać jedynie właścicielowi innego mieszkania w inwestycji.
Puste działki między Cystersów Garden a stacją paliw już niedługo pobędą puste - mLokum lada moment będzie mieć decyzję środowiskową na projekt: "Zespół zabudowy mieszkalno-usługowej z garażami..."
Ile państwo płacicie za utrzymanie miejsc postojowych podziemnych / naziemnych (średnio?) u Cordii na Cystersów i podobnie jeśli chodzi o komórki lokatorskie?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”