Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
duken

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: duken » 09 wrz 2016, 8:29

Bardzo czekałem na tą inwestycje (ze względu na lokalizację), planowałem zakup 2 mieszkań... i niestety się rozczarowałem :x

1) Bardzo nieprzemyślany parking podziemny: koszt eksploatacji będzie wysoki (czynsz!) a dostęp do samochodu nieco utrudniony i niezbyt wygodny (z doświadczenia mieszkańców podobnych osiedli).
W dodatku kupujący MUSI taki garaż wykupić!
2) Brak dodatkowych miejsc parkingowych dla przyjezdnych z zewnątrz, okolica też nie sprzyja łatwemu parkowaniu...
3) Cena z kosmosu (nawet ja za tak ciekawą lokalizację) a budynki troszkę za blisko - osiedle ma charakter "ludnika".

Pozdrawiam

pozdro

Postautor: pozdro » 09 wrz 2016, 10:25

Całe osiedle by jeszcze uszło gdyby nie było jednym wielkim parkingiem co ty mówisz przecież oni wszystkie przestrzenie wspólne wyasfaltowali i wybetonowali. No przymus kupowania miejsca postojowego to jakaś parodia jest. Widać deweloper że wsi nie bierze pod uwagę innych ludzi niz złomiarze. Wiec to osiedle typowo dla złomiarzy z widokiem na park samochodowy z okien. Przez siatkę z drutu kolczastego.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 wrz 2016, 10:26

Powiem tak proboja wcisnąć coś dużo gorszego od avii za cenę prawie 2x wyższa dziwię się jak ktokolwiek im tam kupi mieszkanie.

roman

Postautor: roman » 09 wrz 2016, 11:33

Co do wyasfaltowania to drogi wewnętrzne są konieczne jako drogi pożarowe, ponoć ma być szlaban tuż za 4 zewnętrznymi miejscami postojowymi
przy 1 budynku i dalej dostęp tylko dla mieszkańców. Trochę zieleni jest co prawda na garażu podziemnym - ogródki parteru. Cena na razie wg mnie mocno zawyżona no i plamy w postaci białych budynków jeżeli w przyszłości uda się tak gęsto to zabudować to będzie blokowisko z dojazdem od mercedesa jedynie co budzi obawę. Garaż na razie nie wiedzą jakie będą koszty eksploatacji ale to prawda że mogą być duże.
Przeraża ten rząd 5 bloków tuż za Orbisem będą miały chyba z 10-12 pięter. Wycisnęli z działek maksymalnie ile się dało teraz chcą wycisnąć z kupujących.

Marcni.K

Postautor: Marcni.K » 11 paź 2016, 11:05

Witam przyszłych mieszkańców.

Interesuje się kupnem mieszkania na inwestycji Atal Przybyszewskiego.
Podoba mi się lokalizacja osiedla, znalazłem też mieszkanie, które mi odpowiada, sam wygląd budynków również jest w porządku - wyglądają lepiej niż inne inwestycje, którym się przyglądałem natomiast kolega który jest architektem zwrócił mi uwagę na niewielkie odległości pomiędzy budynkami, a co za tym idzie dość ciemne mieszkanie. Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia? Na wizualizacji z lotu ptaka faktycznie budynki są dość blisko siebie.

pozdro

Postautor: pozdro » 12 paź 2016, 16:23

Fajny wyglad osiedla to tylko iluzja z wizualizacji, jak chcesz zobaczyc jak to bedzie w realu wygladac to porownaj sobie z Czyzynami od Atala bo tez taki czarno szary design podobne bloczki i wybetonowanie czesci wspolnych. Cena jak za 7000zl to nie taka zla jak drozej to warto przemyslec. Okolica fajna ladne widoki na poludnie, mialem okazjie nocowac w ibisie nieopodal.

roman

Postautor: roman » 19 paź 2016, 17:25

No nie do końca zabetonowane, wewnątrz pomiędzy budynkami jest tylko droga szer. 6m i zielone ogródki z mieszkań parteru, na Czyżynach ogródków nie ma i są stanowiska postojowe. Tu ma być bramka a za nią droga dojazdowa do garaży następnych budynków bez możliwości parkowania. Odległości pomiędzy budynkami wynoszą 19m więc można to sobie wymierzyć w terenie i uzmysłowić. Budynek wyższy ma wys. około 23,5m niższe 17m więc warunki nasłonecznienia i ew. przesłaniania są spełnione. Wiadomo najlepsze nasłonecznienie mieszkania od zachodu i południa, potem wschód. Konfiguracja mieszkań jest taka, że zawsze są pokoje dzienne lokalizowane od wschód, zachód, ew południe. Wiadomo im niżej tym szybciej cień najdzie.

pozdro

Postautor: pozdro » 20 paź 2016, 19:15

roman pisze:No nie do końca zabetonowane, wewnątrz pomiędzy budynkami jest tylko droga szer. 6m i zielone ogródki z mieszkań parteru, na Czyżynach ogródków nie ma i są stanowiska postojowe. Tu ma być bramka a za nią droga dojazdowa do garaży następnych budynków bez możliwości parkowania. Odległości pomiędzy budynkami wynoszą 19m więc można to sobie wymierzyć w terenie i uzmysłowić. Budynek wyższy ma wys. około 23,5m niższe 17m więc warunki nasłonecznienia i ew. przesłaniania są spełnione. Wiadomo najlepsze nasłonecznienie mieszkania od zachodu i południa, potem wschód. Konfiguracja mieszkań jest taka, że zawsze są pokoje dzienne lokalizowane od wschód, zachód, ew południe. Wiadomo im niżej tym szybciej cień najdzie.

Sorry, wolę Avię prawie za połowę ceny! a budynki bez różnicy, przynajmniej jest fajna aleja spacerowa, tu na Przybyszewskiego jest gówno, beton i tyle.

pozdro

Postautor: pozdro » 18 lis 2016, 1:40

Ale po co przeplacac za mieszkanie w badziewnej inwestycji jak mozna miec w tej samej cenie elegancka inwestycje przykladowo Wroclawska 33 nyresidence.pl przynajmniej budynek o porzadnej architekturze, a nie kolejne czyzyny towers od atala tylko ze na bronowicach.

roman

Postautor: roman » 06 gru 2016, 20:46

Jeśli chodzi o wykopy to Oleo nie martw się, o nic się raczej nie boją.
Garaże są robione w technologii ścian szczelinowych - możesz poczytać w internecie.
Wtedy stosuje się takie rozpory stalowe, po to aby zabezpieczyć ściany przed naporem gruntu z drugiej strony. Jest to technologia lepsza i bardziej ekonomiczna gdy się wykonuje kondygnacje podziemne, w skrócie nie trzeba wybierać istniejącego gruntu dookoła budynku do poziomu fundamentów. Takie ściany lepiej też izolują przed ew. przeciekami wód gruntowych. Wykonuje się je specjalnym chwytakiem w wykopie wąskoprzestrzennym a potem wybiera grunt wewnątrz budynku - robili to we wrześniu, październiku możesz zobaczyć na stronie w zdjęciach z budowy. Co do tunelu na zdjęciu to też jest ściana szczelinowa będzie tam zjazd do garażu podziemnego od strony północnej budynku wyższego
widać to na wizualizacjach. Odn. ogródków od strony południowej to ich nie zabudują bo tam jest plan miejscowy Małe Błonia i przewiduje zieleń
wcześniej o tym pisałem można to sprawdzić w biurze planowania przestrzennego. Jestem zainteresowany tą budową, mieszkaniem, ale nie mam czasu aby pojawiać się na budowie a wypadałoby co 1,5 miesiąca zobaczyć jak im idzie. Gdyby ktoś miał czas i ew. mógł zamieścić zdjęcia z pytaniami chętnie odpowiem i może przy okazji się czegoś dowiem. Z budownictwem jestem związany zawodowo. Pozdrawiam zainteresowanych.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”