Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
_dwd_

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: _dwd_ » 08 lut 2020, 20:24

Orientuje się ktoś może, czy ten IV kwartał 2021 to jest zakończenie budowy, czy termin przeniesienia własności?

Hybridpod

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: Hybridpod » 18 maja 2020, 11:27

Zakończenie budowy planowane jest nawet na czerwiec 2021, a zarazem odbiór mieszkania również w tym terminie będzie możliwy. Maksymalnie sierpień. Wszystko idzie planowo.

Przyłącza można wyznaczyć, gdzie się je chce mieć, należy oznaczyć na planie i dostarczyć do Matejka, ale ma to być wykonane profesjonalnie przez architekta. Wyceniają każdą zmianę.

Przejście pod torami na ul. Wrocławską jest już poszerzane, aby mogły przejechać dwa auta. Wygląda to całkiem sensownie, ruch w tej okolicy zawsze był bo jest to najlepsza przebitka do centrum czy na Czarnowiejską. Skończą robić przejazd kolejowy na Kleparz to też zrobi się troszkę luźniej.

Najbliżej na tramwaj jest na Bratysławską, idzie się jakieś 8minut.

pozdro

Postautor: pozdro » 19 maja 2020, 7:04

Akurat z poszerzania tunelu na lokietka nie ma sie co cieszyc. Fuszerka jak wszystko od PKP tylko zmniejszy sie bezpieczenstwo w okolicy bo debile beda zapierniczac w auta z gorki tylko wypadki beda. A tak to bylo spowolnie ie ruchu i bezpiecznie.

Wojciech-1

Postautor: Wojciech-1 » 11 cze 2020, 11:10

Teoretycznie od strony torów na być jakiś ekran akustyczny.
Tory są nieco poniżej zabudowy, więc może od kolei nie będzie dużego hałasu.

Od strony Łokietka jest kawałek zieleni (drzew, krzaków) ciekaw jestem czy jest jakiś plan zagospodarowania na to.
Ulica Łokietka ruchliwa, być może w tym przypadku może lepiej pokusić się na mieszkanie bliżej torów?

Co o tym myślicie?

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 11 cze 2020, 11:27

Hałas to kwestia dość indywidualna, najlepiej pójść samemu i posłuchać. Jednemu może przeszkadzać a innemu nie. Co prawda ulica Łokietka jest zamknięta więc samochodów nie posłuchasz, ale pociągi jeżdżą (chociaż ta linia, która jest przy budynku nie jest jakoś bardzo uczęszczana). Poza tym mieszkania najbliżej torów już się wszystkie sprzedały :shock: . Na ten ekran akustyczny za bardzo bym nie liczył, bo to będzie tylko mały wycinek przy placu zabaw.

Co do tego wycinka z drzewami to chyba nie ma na razie na niego planów.

Ja kupiłem trochę dalej od torów i myślę, że będzie ok :D

Wojciech-1

Postautor: Wojciech-1 » 14 cze 2020, 0:34

DWD dzięki za odpowiedź. Dowiedziałem się w miedzy czasie od inwestora, że ten zaznaczony teren należy do innego właściciela i może być w przyszłości zabudowany. Na tą chwilę nie ma tam żadnych planów. Mam nadzieję, że ten skrawek jest na tyle mały, żeby nie stawiać tam czegoś nowego ;)

W sumie tak z 2-3 mieszkania od strony torów jest OK. Lepiej też chyba posłuchać czasem pociągu niż przejeżdżających ciągle samochodów, ale to tak jak napisałeś - zależne już od danej osoby. ;)

A czy mógłbyś się podzielić informacją odnośnie negocjacji cen? udało Ci się może coś ugrać? Dzięki z góry ;)

Dzięki,

pozdro

Postautor: pozdro » 14 cze 2020, 7:16

Bierz od torow bedziesz mial wzgledny spokoj dodatkowo poludniowa lub zachodnia ekspozycja. Tam tory sa dosc daleko i za dwoma rzedami drzewa. 1 linia to lini towarowa obwodowa i tam raczej nie wiele pociagow jezdzi. Wlasciwa linia kolejowa na katowice jest nieco dalej. Chyba najlepsza opcja to mieszkania z widokiem na ul pod fortem na zachod. Ale tez zachodnie mieszkania na narozniku od strony torow powinny byc spoko

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 14 cze 2020, 12:59

Ten budynek jest całkiem spoko, ale obawiam się sytuacji jak na tym filmiku. :D

youtube.com/watch?v=lFJyB7vZrQo

Ile tam jest do torów?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2020, 1:10 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 14 cze 2020, 18:55

Na pewno nie jest aż tak źle, jak sugeruje @anubis, ale coś jednak słychać. Tak, jak pisałem, najlepiej ocenić samemu.
Jeśli się wahasz to zawsze można też założyć klimę (jest zapis w umowie deweloperskiej, który na to pozwala) i przy zamkniętych oknach w lecie będziesz miał całkiem cicho :D .

Co do negocjacji to może ja po prostu nie umiem negocjować, ale żaden deweloper, którego pytałem nigdy nie dał mi ani złotówki upustu :(

klientkrk

Postautor: klientkrk » 14 cze 2020, 19:48

anubis pisze:Ten budynek jest całkiem spoko, ale obawiam się sytuacji jak na tym filmiku. :D

[img]youtube.com/watch?v=lFJyB7vZrQo[/img]

Ile tam jest do torów?

Właśnie tu jest dylemat - (jeżeli już brać) brak od południa z torami i słońcem czy od północy ciemne (+ ewentualny hałas od ulicy Wybickiego)

"Najciekawsze" jest to największe mieszkanie na samej górze, które jest od północy a dodatkowo ma ok 3 metry dachu który "pomoże" dostać się słońcu

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”