obligacje skarbowe nie bylyby glupie w sumie hehe
ale te 3.7% to jakos przesadzone jak patrzylem to tam sa blizej 1.7% chyba ze na bardzo dlugi okres czasu
Krakow - Gdzie mozna kupic mieszkania po 7000zl/m2 2 pokojowe?
Re: Krakow - Gdzie mozna kupic mieszkania po 7000zl/m2 2 pokojowe?
Nie wiem na co patrzyles i kiedy. Pewnie rok temu.
Obligacjeskarbowe.pl
4 latki niech kupi. 2.4 % w 1.roku. Potem inflacja plus 1.25 czyli ok. 3,75.
Moze wyplacic any time gdyby mial okazje inwestycyjna z niewielka utrata odsetek.
Od maja klienci bankow przeniesli na skarbowe ok. 6 mld pln. Ci co potrafia liczyc.
Jak ma dzieci niech kupi wersje 500 plus. Wtedy ma 4%.
Obligacjeskarbowe.pl
4 latki niech kupi. 2.4 % w 1.roku. Potem inflacja plus 1.25 czyli ok. 3,75.
Moze wyplacic any time gdyby mial okazje inwestycyjna z niewielka utrata odsetek.
Od maja klienci bankow przeniesli na skarbowe ok. 6 mld pln. Ci co potrafia liczyc.
Jak ma dzieci niech kupi wersje 500 plus. Wtedy ma 4%.
Zresztą to samo zalecam tym, którzy mają już umowy z developerami 20/80 i płatności za 2-3 lata finalne.
Ulokować w 4y , wypłacic kiedy developer wezwie do odbioru i macie dodatkowy rabat 5-7-10% w zaleznosci od okresu.
Tak rozwiązałem zo Atalem podpisując w styczniu P64. Da mi to min 8 % netto taniej metr, pisałem o tym wcześniej.
I nie zmieniłem zdania przez ten czas - nie ma lepszej alternatywy przy takim poziomie bezpieczenstwa kapitału.
Ulokować w 4y , wypłacic kiedy developer wezwie do odbioru i macie dodatkowy rabat 5-7-10% w zaleznosci od okresu.
Tak rozwiązałem zo Atalem podpisując w styczniu P64. Da mi to min 8 % netto taniej metr, pisałem o tym wcześniej.
I nie zmieniłem zdania przez ten czas - nie ma lepszej alternatywy przy takim poziomie bezpieczenstwa kapitału.
Sa jakies ryzyka przy tych obligacjach. Jak wyplace np czesc kwoty po 2 latach to trace tylko odsetki od tej czesci czy cale odsetki? Bo szerze to sam bym w to wszedl nawet. Zastanawiam sie tez czy podobna opcja sa fundusze inwestycyjne obligacji (czy tutaj jest jednak wieksze ryzyko). W sumie sam bym z checia wszedl w obligacje na czesci kapitalu bo mnie te lokaty male ponizej inflacji tez wkurzaja. Cho ja akurat nie mam narazie takiej duzej kasy bo sam z 2-3 lata temu kupowalem dla siebie mieszkanie, ale zawsze to cos. Chyba faktycznie przeskocze na obligacje. Jak mi sie promocyjne lokaty skacza 
Myslisz ze najlepsze te 4 letnir indeksowane inflacja? Rozumiem ze jakby iflacja byla 3% za rok to tam z 4.25% zarabiam rocznie?

Myslisz ze najlepsze te 4 letnir indeksowane inflacja? Rozumiem ze jakby iflacja byla 3% za rok to tam z 4.25% zarabiam rocznie?
Tak. Inflacja 3,0 dostajesz 4,25.
Oplata przy likwidacji to 0,7 pln tylko dla kwoty wyplacanej.
Tzn. Po 1.roku dostajesz 2.4. Po drugim np.3,75 i umarzasz to za 2. Rok dostaniesz 3.05%. Dla kwoty umarzanej. Reszta pracuje na stawke max.
Ja kupilem tez 6 y bo mam dzieci.
Oplata przy likwidacji to 0,7 pln tylko dla kwoty wyplacanej.
Tzn. Po 1.roku dostajesz 2.4. Po drugim np.3,75 i umarzasz to za 2. Rok dostaniesz 3.05%. Dla kwoty umarzanej. Reszta pracuje na stawke max.
Ja kupilem tez 6 y bo mam dzieci.
-
Tu jest nieco o obligacjach,
w pierwszym jest aby w ogóle tego nie kupować,
w tym drugim jest policzone ile czego za co i że coś tam koło inflacji będzie.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/print.p ... le_id=8824
https://marciniwuc.com/obligacje-skarbowe/
w pierwszym jest aby w ogóle tego nie kupować,
w tym drugim jest policzone ile czego za co i że coś tam koło inflacji będzie.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/print.p ... le_id=8824
https://marciniwuc.com/obligacje-skarbowe/
Ten 1. Art zabawny. Teoretyczne uniwersyteckie bałajajki. A zycie swoim torem biegne od 50 lat.
Wy sie tak smiejecie z tych Katowic, a tam jak byl mieszkania jeszcze niedawno po 5000zl to teraz sa juz blizej 7000zl a w centrum i po 8-9 tys zl. A tam sporo inwestycji biurowych i w zasadzie to nie taki maly rynek nowoczesnej powierzchni biurowej, wiec pracownicy korporacyjni tez sa. Lokalizacyjnie dobre miejsce do sciagania pracownikow.
No ja w obligacje osobiscie raczej napewno wejde w sumie jak tutaj moge wczesniej tez sprzedac i trace tylko czesc odsetek to dosc oplacalny biznes.
W bankructwo polski to nie wierze, napewno nie za 4 lata bez jaj. To nie argentyna hehe
No ja w obligacje osobiscie raczej napewno wejde w sumie jak tutaj moge wczesniej tez sprzedac i trace tylko czesc odsetek to dosc oplacalny biznes.
W bankructwo polski to nie wierze, napewno nie za 4 lata bez jaj. To nie argentyna hehe
A odnosnie mieszkan to sie zastanawiam co lepsze
Mieszkanie Rzeszow 1km od Politechniki w cenie 6200zl/m2 pewnie bez problemu sie wynajmue za 1200zl/mc.
Mieszkanie na Klinach np atal po 6000zl/m2 tu moze byc duzy problem z wynajeciem, za 10 lat moze byc warte jednak wiecej niz mieszkanie w Rzeszowie gdzie populacja i studenci beda spadac, ciezej bedzie tez sprzedac.
Jak dla mnie najlepsza opcja obecnie to wydaje sie mieszkanie 50m2, 3 pokoje na fredry 6 od budimexu tam sa albo partery albo na pietrach za okolo 400 tys zl. Problem ze trzeba miec ze 100 tys zl niz znajomy chce zainwestowac. Inna opcja to myslalem nad centralna park tam ceny z 400 tys za 56m2 czyli jeszcze lepiej blisko nad wisle, do parku lotnikow, sklepow i tramwajow.
Osobiscie uwazam ze kupowanie w Krakowie drozej niz 7500 zl to pewna strata. Bo mieszkania faktycznie stanieja ale bardzie moim zdaniem z tych 11 tys na 8 tys. Tez jest kwestia zmiany atrakcyjnosci dzielnic przykladowo lagiewniki zyskaja w perspektywie 10 lat jakby ta klatke kolo wilgi zbudowali przez wisle, a tak Krowodrza bedzie tracic
Mieszkanie Rzeszow 1km od Politechniki w cenie 6200zl/m2 pewnie bez problemu sie wynajmue za 1200zl/mc.
Mieszkanie na Klinach np atal po 6000zl/m2 tu moze byc duzy problem z wynajeciem, za 10 lat moze byc warte jednak wiecej niz mieszkanie w Rzeszowie gdzie populacja i studenci beda spadac, ciezej bedzie tez sprzedac.
Jak dla mnie najlepsza opcja obecnie to wydaje sie mieszkanie 50m2, 3 pokoje na fredry 6 od budimexu tam sa albo partery albo na pietrach za okolo 400 tys zl. Problem ze trzeba miec ze 100 tys zl niz znajomy chce zainwestowac. Inna opcja to myslalem nad centralna park tam ceny z 400 tys za 56m2 czyli jeszcze lepiej blisko nad wisle, do parku lotnikow, sklepow i tramwajow.
Osobiscie uwazam ze kupowanie w Krakowie drozej niz 7500 zl to pewna strata. Bo mieszkania faktycznie stanieja ale bardzie moim zdaniem z tych 11 tys na 8 tys. Tez jest kwestia zmiany atrakcyjnosci dzielnic przykladowo lagiewniki zyskaja w perspektywie 10 lat jakby ta klatke kolo wilgi zbudowali przez wisle, a tak Krowodrza bedzie tracic
Choc wiesz jak sobie liczys ze po 4 latach zarobisz 10 tys zl ze 100 tys zl to w sumie sie nawet nie chce bawic w kupowanie bo to tak jakby jedna wyplate wiecej dostac
Takie mieszkania to jednak bardziej spekulacyjne jak sie kraj rozwinie to beda w cenach 5000 euro jak w Niemczech

Takie mieszkania to jednak bardziej spekulacyjne jak sie kraj rozwinie to beda w cenach 5000 euro jak w Niemczech
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”