Wielicka 179 Kraków od MTW Development - forum i opinie (nowa inwestycja)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Wielicka 179 Kraków od MTW Development - forum i opinie (nowa inwestycja)

Postautor: pozdro » 14 lis 2020, 8:35

Beznadziejne miejsce, spaliny, ryk samochodów, dieselgate, drogo, odradzam. Nie warto kupować. Kup sobie dalej od ulicy głównej przyśpieszonej. Gdzie będziesz miał ciszę, spokój i świeże powietrze.

Dzi-dzi

Postautor: Dzi-dzi » 22 lis 2020, 15:02

dzięki za odpowiedź.
hm...pokaż mi w Krakowie gdzie nie ma ryku samochodów, spalin i gdzie jest świeże powietrze. To raczej nie to miasto :lol: a przynajmniej nie te miejsca, które są w niedalekiej odległości od centrum i mają w bezpośredniej odległości linie tramwajowe. Właśnie ze względu na dobrą komunikację (tramwaje+autobusy) zwróciłam uwagę na tą inwestycję. Fakt, sąsiedztwo stacji benzynowej i warsztatu samochodowego nie jest wymarzonym sąsiedztwem... A co do cen to jak sonduję rynek to ceny 9 000-9 500zł nie wiem czy można uznać za wygórowane.

A może ktoś mieszka w okolicy i mógłby się podzielić opinią o tym jak mieszka się w tamtej okolicy, na os. Kozłówek?
Gdzieś kiedyś nasłuchałam się złych opinii o tym osiedlu, ale nie wiem na ile one są prawdziwe i na czasie.
Z tego co widziałam to jest tam całkiem niezła infrastruktura, sporo sklepów i małych punktów, popularne markety w niedalekiej odległości, żłobki, przedszkola, szkoły. Może też ktoś coś może powiedzieć o tamtejszych szkołach podstawowych?

luc

Postautor: luc » 22 lis 2020, 23:52

A jaka będzie odległość tego budynku od ulicy Wielickiej, tak w linii prostej? Jest pomiędzy tą ulicą, a inwestycją Wielicka 179 jakaś przeszkoda, która izolowałaby jakoś ten budynek od ruchu hałasu dochodzącego z ulicy?

Dzi-dzi

Postautor: Dzi-dzi » 25 lis 2020, 13:10

Pyskaty pisze:I Problemem dla tej inwestycji jest katastrofalna bliskość głośnego ścieku komunikacyjnego jakim jest ulica Wielicka. Pojedź tam, posłuchaj i wyobraż sobie, że to wszystko będzie słychać w mieszkaniu.

Takie są uroki mieszkania w pierwszej linii głównych druk. Chociaż tutaj częściowo blok będzie osłonięty tym niższym, ale myślę, że to znacząco nie wpłynie na jakieś wygłuszenie, zwłaszcza w przypadku mieszkań na wyższych piętrach, a takie mnie interesuje.
Kiedyś mieszkałam bardzo blisko szpitala i po pewnym czasie nie słyszałam sygnału karetek. Teraz mieszkam w bloku ustawionym prostopadle do al. Jana Pawła II i też jest ok. Jak to się mówi- człowiek może się do wszystkiego przyzwyczaić ;) Na otarcie łez- jet ekstremalnie blisko do tramwaju i autobusu ;)

Tyle tylko że to nie jest jedyna inwestycja, która jest w pobliżu głównych dróg, gdzie może być głośno, gdzie są światła itp. a to właśnie o niej nie ma w zasadzie żadnej dyskusji i to mnie bardzo zastanawia....

Miał ktoś kontakt z tym deweloperem? Ktoś rozmawiał? Zastanawia się? A może już zarezerwował mieszkanie?

Po kontakcie telefonicznym dowiedziałam się , że budowa drugiego budynku właśnie ruszyła. Na www widzę 5 mieszkań zarezerwowanych, a ze sprzedażą ruszyli pod koniec września. Trochę mnie to dziwi, że mają tak mało rezerwacji, gdzie np. inwestycja Cordii Jerozolimska ma z 80% mieszkań sprzedanych jeszcze w przedsprzedaży (a nadal ani plac nie został oczyszczony ani łopata nie została wbita), gdzie też jest w pierwszej linii od ul. Wielickiej, nawet bliżej niż te budynki od MTW i wszystkie mieszkania mają ekspozycję na ulicę, ceny za m2 mają o 100-200zł wyższe na m2 niż MTW, lokalizacja niemal obok siebie. Podobnie inwestycja niewiele dalej, ta spółdzielni Kozłówek- też wszystko sprzedane. Tam nie wiem ile było za m2. Sąświatła, jest ul. Wielicka, jest McDonald otwarty całą dobę.... Nie sprawdzałam tej przy Kablu, bo dla mnie to totalny koszmarek. Tak czy siak nie mogę się nadziwić i niepokoi mnie to bardzo. Czy coś przeoczyłam? Czy o czymś nie wiem? A co jak tam kupię, a nie będzie zainteresowania i deweloper nie sprzeda wszystkich mieszkań?

pozdro

Postautor: pozdro » 25 lis 2020, 18:01

Ja tam w okolicy kupowalem rok temu po 6.5k

Dzi-dzi

Postautor: Dzi-dzi » 28 lis 2020, 21:56

Pyskaty pisze:Jeśli chodzi o inwestora tj. MTW jest to nowy deweloper, chyba nic nie budowali wcześniej chociaż mają jakąś inną spółkę Podskale Development. To na pewno nie zachęca. Ludzie wolą wybierać sprawdzonych deweloperów, żeby wiedzieć z czym ewentualnie mogą być problemy.

Piszesz, że Cordia ma wyprzedane 80% mieszkań. Może się mylę, ale wg ich strony mieszkań jest w inwestycji 159, a wolnych jest 114. Nijak nie wychodzą mi takie liczby jak podajesz. Jeśli jest inaczej wyprowadź mnie z błędu.

Co do inwestycji spółdzielni Kozłówek to chyba pomyliła Ci się ze Spółdzielnią Kabel? Jest to mały blok 30 mieszkań i ze względu na inwestora też nie wiadomo kto te mieszkania w większości kupił i po jakiej cenie. Oczywiście nic nie sugeruję.
[/quote]

Tak, sprawdziłam to. Mają jakąś jedną inwestycję i ta w Krakowie jest pierwszą. Właśnie dlatego + z powodów podanych powyżej sama się waham, drążę temat i pytam o zdanie.

Nie wiem ile Cordia ma mieszkań jako cała inwestycja, ale pisząc, że ma wyprzedane 80% - ok, zrobiłam skrót myślowy do mieszkań w metrażach, które mnie interesują. Hm, może patrząc w ten sposób to stosunek liczby mieszkań ogółem do liczby mieszkań sprzedanych będzie podobny.

Tak, faktycznie chodziło mi o Spółdzielnię Kabel.
Biorąc pod uwagę w jaki sposób była ta inwestycja reklamowana (czyli nie była), a sprzedaż odbywała się na kolanie na podstawie dość podglądowego rzutu to ... wiem jak to wyglądało, bo sama też interesowałam się tą inwestycją i byłam tam na spotkaniu. Ogarnęła mnie zgroza i zrezygnowałam;)

roboty ruszyły kilka dni temu i wrze jak w ulu. Coś zaczyna się dziać.

pozdro pisze:Ja tam w okolicy kupowalem rok temu po 6.5k
[/quote]
na rynku pierwotnym? A możesz zdradzić gdzie?

Krakan

Postautor: Krakan » 25 lut 2021, 19:44

Witam,
Czy ktoś zakupił już mieszkanie na wielickiej 179?

domikr94

Postautor: domikr94 » 25 lut 2021, 23:12

Jakie sa ceny tak orientacyjnie tam teraz?

mateuszwon94

Postautor: mateuszwon94 » 03 mar 2021, 16:35

Krakan pisze:Czy ktoś zakupił już mieszkanie na wielickiej 179?

Kupiłem mieszkanie w budynku B (tym mniejszym, bliżej wielickiej).

domikr94 pisze:Jakie są ceny tak orientacyjnie tam teraz?

Nam udało się utargować ok 120 zł/mkw (my się targowaliśmy do w miarę równej ceny). Myślę, że można utargować w miare spokojnie 100-120 zł/mkw. Jak ktoś się bardzo postara pewnie 150 zł/mkw byłoby osiągalne. Więc to by wychodziło około od ok 8200 zł/mkw za duże mieszkania oraz od ok 9000 zł/mkw za kawalerki (+100/200 zł za każde piętro wyżej w obu wypadkach).

Menia

Postautor: Menia » 28 mar 2021, 19:20

Witam,
Swego czasu interesowałam się tą inwestycją i obejrzałam kilka mieszkań w budynku B, bliżej wielickiej. Co powiecie na widok z okien tarasowych na budynek typu biurowiec bodajże Proins o wysokości zbliżonej do budynku mieszkalnego B ? Bardzo blisko postawiony, niestety zasłania widok z balkonu.
Czy skreślilibyście od razu taki lokal? Dziękuję za odpowiedzi.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”