Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
latarnik

Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: latarnik » 06 paź 2024, 15:14

misgos pisze:
realista pisze:i tak nie przegadasz, jest zapętlenie, że w każdej branży chcą zarabiać (wow :idea: ) i w każdej syn prezesa ma pierwszeństwo przed chłopem z ulicy :idea: i tyle.

No tak jest i nie wiem o czym tu dalej dyskutować. Trzeba być naiwnym, żeby sądzić, że w branży w której jest problem z podażą, znajomi nie będą mieli pierwszeństwa przed ludźmi z ulicy. :lol:

realista pisze:a odnośnie tego bełkotu jakiego używa typu "mają prawo sprzedać komu chcą" to bym się tak nie rozpędzał, bo jest coś takiego jak UOKiK oraz stosowne zapisy z różnych ustaw

To zrób coś dobrego dla społeczeństwa i zgłaszaj do uokiku takie przypadki. ;)

realista pisze:idź popracuj do biedronki i powiedz jakiemuś klientowi, że mu czegoś nie sprzedasz bo taki masz kaprys, poza tym, że na drugi dzień będziesz bezrobotny to jeszcze będą sankcje prawne z art. 135 KW

o boże... szkoda mojego czasu na to genialne porównanie.

Właśnie tak się składa że problemu z podażą na krakowskim rynku nie ma. Jest za to coraz większy problem z niskim popytem. Misqoos zamiast atakować innych użytkowników forum skup się lepiej za nadrobieniem zaległości wydarzeń z rynku nieruchomości :)

humbak

Postautor: humbak » 08 paź 2024, 15:10

plover pisze:
humbak pisze:
plover pisze:Jest podobnie jak mówi latarnik. Od ostatniego tygodnia z strony internetowej zniknęły 14 mieszkania a ponownie pojawiło się jedno.

id,piętro,metraż
Zniknęły:
E45,5,81.5
E36,3,71.7
E16,4,54.6
E11,?
E10,2,54.6
D106,4,27.6
D65,5,30.3
D61,4,30.3
D54,2,55.0
D52,2,30.3
D43,6,110.7
D39,4,73.0
D34,3,49.6
B-11,2,54.6

Pojawiły się:
D42 6,42.6

wow, to jest dopiero monitoring :)
moge zapytac po co tak szczegolowo monitorujesz oraz jak to robisz? bo chyba nie z notesem czy excelem codziennie przechodzisz przez liste na stronie?

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest prosta. Jestem/byłem zainteresowany kupnem mieszkania w Krakowie i staram się monitorować co dzieje się na rynku. Park Matecznego to jedna z inwestycji, która mi się spodobała. Jednak proponowane ceny dla mnie są na chwile obecną zbyt wysokie porównując otrzymaną wartość do poniesionego kosztu. Dla przykładu jeszcze kilka lat temu mieszkania w pobliskiej inwestycji Hemma Orawska chodziły po ~ 12 500 zł a dzisiaj za Park Matecznego w subiektywnie oceniając gorszej lokalizacji, wykonany w niższym standardzie kosztuje ~ 18 500 zł. Co do monitorowania to w zasadzie polega na przejściu po stronie i zaktualizowanie już istniejących wpisów w Excelku - resztę wolałbym zachować dla siebie : )

Ciekawostka dla zainteresowanych: Jeśli dobrze poszukacie i pokombinujecie to oficjalne ceny mieszkań dla wielu inwestycji z rynku krakowskiego znajdziecie w legalny sposób na stronach dostępnych w Internecie.

no dobrze, ale jakie tu masz praktyczne aspekty tak szczegolowego monitorowania? na podstawie tempa schodzenia mieszkan ze strony okreslasz czy moga byc mniej lub bardziej sklonni do negocjacji?
widze ze sledzisz pelne spektrum metraży, a celujesz zapewne w konkretny segment - po co sledzic inne grupy cenowe skoro pewnie kawalerki VS srednie ze slabym ukladem VS te na gorze z tarasami to 3 zupelnie inne polki cenowe i kazda z tych grup moze sie rzadzic swoimi prawami?

serio ciekawy jestem jakie probujesz wyciagnac wnioski z tych obserwacji i jak to przelozyc na strategie zakupu

humbak

Postautor: humbak » 08 paź 2024, 15:20

latarnik pisze:
hellhax pisze:
Mar G pisze:Doprawdy ?

Swoją drogą bardzo kiepski układ jak na 66m2

Duży procent mieskzan z inwestycji ma bardzo kiepskie układy. Wiele mieszkań ma mało okien, bardzo często występują długie i wąskie korytarze. Na metraż wpływają w znaczący sposób a w praktyce wartość posiadania takiego korytarza jest zerowa. Były są też układy z takimi problemami jak brak możliwości otwarcia drzwi łazienkowych przy otwartych drzwiach wejściowych. Trochę słabo jak na inwestycje która zarząd firmy zalicza do kategorii premium. Niedawno przejeżdżałem w okolicy i widziałem już pierwsze ściany. Z daleko wyglądały na bardzo cienkie. Czy ktoś kto już wykupił mieszkanie orientuje się jakiej grubości ściany będą / w jakiej technologii będą budowane?

nie to ze mi zalezy by ich bronic, ale na pewno istotny jest tu fakt, ze oni odkupili ten projekt od innej firmy i nie mogli za duzo zmienic by nie ryzykowac ponownej procedury pozwolenia na budowe, zreszta pewnie samo pozwolenie bylo na starszych/korzystniejszych warunkach (nie wiem, ale zgaduje)
zgadzam sie ze sa tam takie mieszkania gdzie zamiast dac okno od zachodu to jest sciana, chyba tylko po to by z zewnatrz dobrze wygladalo, tak jakby wyglad zewnetrzny byl wazniejszy od praktyki, jest faktycznie kilka innych ukladow ktore nie wykorzystuja potencjalu
ja tam widze wiecej wad, chocby z wjazdem do garazu (dwa kratery oddymiajace przez ktore pewnie sie bedzie nioslo, wyjazd ma skrzyzowanie z piesza alejka) i znalazl bym wiecej, ale znowu tu wroce - oni nie robili tego projektu od zera

latarnik

Postautor: latarnik » 09 paź 2024, 19:27

humbak pisze:
latarnik pisze:
hellhax pisze:
Swoją drogą bardzo kiepski układ jak na 66m2

Duży procent mieskzan z inwestycji ma bardzo kiepskie układy. Wiele mieszkań ma mało okien, bardzo często występują długie i wąskie korytarze. Na metraż wpływają w znaczący sposób a w praktyce wartość posiadania takiego korytarza jest zerowa. Były są też układy z takimi problemami jak brak możliwości otwarcia drzwi łazienkowych przy otwartych drzwiach wejściowych. Trochę słabo jak na inwestycje która zarząd firmy zalicza do kategorii premium. Niedawno przejeżdżałem w okolicy i widziałem już pierwsze ściany. Z daleko wyglądały na bardzo cienkie. Czy ktoś kto już wykupił mieszkanie orientuje się jakiej grubości ściany będą / w jakiej technologii będą budowane?

nie to ze mi zalezy by ich bronic, ale na pewno istotny jest tu fakt, ze oni odkupili ten projekt od innej firmy i nie mogli za duzo zmienic by nie ryzykowac ponownej procedury pozwolenia na budowe, zreszta pewnie samo pozwolenie bylo na starszych/korzystniejszych warunkach (nie wiem, ale zgaduje)
zgadzam sie ze sa tam takie mieszkania gdzie zamiast dac okno od zachodu to jest sciana, chyba tylko po to by z zewnatrz dobrze wygladalo, tak jakby wyglad zewnetrzny byl wazniejszy od praktyki, jest faktycznie kilka innych ukladow ktore nie wykorzystuja potencjalu
ja tam widze wiecej wad, chocby z wjazdem do garazu (dwa kratery oddymiajace przez ktore pewnie sie bedzie nioslo, wyjazd ma skrzyzowanie z piesza alejka) i znalazl bym wiecej, ale znowu tu wroce - oni nie robili tego projektu od zera

Patrząc z perspektywy kupującego nie ma to żadnego znaczenia.

latarnik

Postautor: latarnik » 16 gru 2024, 19:49

Sprzedaż coś nie idzie. Od do dobrych kilku tygodni jest wciąż około 210 mieszkań na sprzedaż. Ciekawe dlaczego? Może cena zbyt wysoka? Ciekawe czy liczą na wzrosty

humbak

Postautor: humbak » 17 gru 2024, 18:14

latarnik pisze:Sprzedaż coś nie idzie. Od do dobrych kilku tygodni jest wciąż około 210 mieszkań na sprzedaż. Ciekawe dlaczego? Może cena zbyt wysoka? Ciekawe czy liczą na wzrosty

po czym wnosisz? w pierwszych 2 tygodniach grudnia zeszlo z oferty chyba 6-7 mieszkan z segmentu 3/4 pokojowych (nie wiem czy sprzedane czy w rezerwacji) - klasyfikujesz to jako 'sprzedaż nie idzie'? Nie mam pojęcia jak segment 2 pokojowy - tam może gorzej. Owszem, są piony które nie schodzą, ale nie widać by deweloper się jakoś tym przejmował i co mu zrobisz? Myslisz ze taka opinia na forum cos zmieni?

Jakie wedlug Ciebie powinny byc tu ceny by powiedzieć, że są okay? i nie odstraszają klientów?

Mar G

Postautor: Mar G » 17 gru 2024, 18:39

humbak pisze:
latarnik pisze:Sprzedaż coś nie idzie. Od do dobrych kilku tygodni jest wciąż około 210 mieszkań na sprzedaż. Ciekawe dlaczego? Może cena zbyt wysoka? Ciekawe czy liczą na wzrosty

po czym wnosisz? w pierwszych 2 tygodniach grudnia zeszlo z oferty chyba 6-7 mieszkan z segmentu 3/4 pokojowych (nie wiem czy sprzedane czy w rezerwacji) - klasyfikujesz to jako 'sprzedaż nie idzie'? Nie mam pojęcia jak segment 2 pokojowy - tam może gorzej. Owszem, są piony które nie schodzą, ale nie widać by deweloper się jakoś tym przejmował i co mu zrobisz? Myslisz ze taka opinia na forum cos zmieni?

Jakie wedlug Ciebie powinny byc tu ceny by powiedzieć, że są okay? i nie odstraszają klientów?

Poobniżali kolejny raz ceny to i kilka sztuk sprzedali.
Tak to powinno działać
Załączniki
IMG_20241217_183736.jpg
IMG_20241217_183736.jpg (39.72 KiB) Przejrzano 1012 razy

latarnik

Postautor: latarnik » 17 gru 2024, 20:03

humbak pisze:

A cos Ty taki agresywny? 2 października dostępnych było 237 mieszkań. Dzisiaj jest 17 grudnia i mieszkań jest 208. To daje 29 mieszkań w dwa i pół miesiąca. Jeśli sprzedaż nie przyspieszy mina lata zanim uda się je sprzedać. A kolejna etapy już czekają

humbak

Postautor: humbak » 17 gru 2024, 21:13

Dlaczego agresywny? Wydaje mi sie, ze probujesz zaklinac rzeczywistosc i nie wiem czy szukasz potwierdzenia u innych czy zaprzeczenia? Ja nie potrafie zdefiniowac jaka to jest dobra, a jaka kiepska sprzedaz, zwlaszcza na tym etapie budowy wiec zapytalem i o Twoja perspektywe (ew porownanie do innych inwestycji, ktore sie lepiej sprzedaja) i tyle. Ja jedynie co zauwazylem, to ze jak pojawily sie ich mieszkania u innych brokerow to chyba pomoglo im cos sprzedac (choc pewnie prowizja musieli sie podzielic)

Dla mnie kiepsko sie sprzedaje okoliczny Budrem Kapelanka/Pychowicka, ale widze ze i tam troszkę się ruszyło. Kiepsko tez szlo w innej inwestycji w okolicy: imperiallavie.pl ale na dzis widze ze 30% sprzedali wiec chyba tez nie jest az tak zle(?)

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 17 gru 2024, 21:44

humbak pisze:Dlaczego agresywny? Wydaje mi sie, ze probujesz zaklinac rzeczywistosc i nie wiem czy szukasz potwierdzenia u innych czy zaprzeczenia? Ja nie potrafie zdefiniowac jaka to jest dobra, a jaka kiepska sprzedaz, zwlaszcza na tym etapie budowy wiec zapytalem i o Twoja perspektywe (ew porownanie do innych inwestycji, ktore sie lepiej sprzedaja) i tyle. Ja jedynie co zauwazylem, to ze jak pojawily sie ich mieszkania u innych brokerow to chyba pomoglo im cos sprzedac (choc pewnie prowizja musieli sie podzielic)

Dla mnie kiepsko sie sprzedaje okoliczny Budrem Kapelanka/Pychowicka, ale widze ze i tam troszkę się ruszyło. Kiepsko tez szlo w innej inwestycji w okolicy: imperiallavie.pl ale na dzis widze ze 30% sprzedali wiec chyba tez nie jest az tak zle(?)

Wytłumaczysz mi dlaczego broker miałby mieć lepszą sprzedaż niż biuro sprzedaży dewelopera, w ogóle jakąkolwiek?

Taki broker to może handlować co najwyżej jakimiś niedobitkami, jeśli jakieś mieszkania zostają po zakończeniu inwestycji i nie opłaca się dla tych kilku mieszkań utrzymywać własnego biura sprzedaży

Jeśli dzisiaj mieszkania trafiają do brokerów, to znaczy że wpychają mieszkania fliperom na płatność 20/80 i odsprzedaż cesji, czyli de facto tych mieszkań nie sprzedają

Poza tym, parę dni temu wrzucałem artykuł jak deweloperzy manipulują “sprzedażą”, można sobie odszukać w wątku o cenach

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”