Pod poniższym linkiem widać jak wygląda drożność rowu melioracyjno-burzowego, który wylał i prawie zalał mieszkania zlokalizowane na parterze.
streamable.com/2lgmcf
U Przybyszewskiego Kraków [deweloper Ekopark] - forum i opinie o inwestycji
Re: U Przybyszewskiego Kraków [deweloper Ekopark] - forum i opinie o inwestycji
Te rowy mają ograniczoną pojemność. Podobny problem mamy w rejonie Obozowej.
Póki te rowy płynęly prźez łąki dawały radę. Jak popodłączano spływy wody z dachów x- bloków i ulic wybrukowanych przy nich zaczął się problem.
Rów przy Zasadzie też pewnie funkcjonował, póki nie było ulic i osiedli, z których tam leją się gigantyczne ilości wody też na wcześniejszym odcinku zanim wpadnie do Rudawy.
Tylko pogłębianie może pomóc a to już potężne koszty. Nie wiem kto zarządza tamtym rowem. W naszej okolicy poprzednio ZIKIT, który nie robił nic w zakresie utrzymania, od kilku lat Wody Polskie, a oni mają większe problemy pewnie inwestycyjne niż rowy w mieście. W efekcie nikt nic nie robi.
Ps. gazetakrakowska.pl/intensywne-ulewy-zalewaja-krakow-a-urzednicy-zamiast-usprawnic-system-udrazniania-odplywow-chca-rozdawac-worki-z-piaskiem/ar/c1-15714880
Póki te rowy płynęly prźez łąki dawały radę. Jak popodłączano spływy wody z dachów x- bloków i ulic wybrukowanych przy nich zaczął się problem.
Rów przy Zasadzie też pewnie funkcjonował, póki nie było ulic i osiedli, z których tam leją się gigantyczne ilości wody też na wcześniejszym odcinku zanim wpadnie do Rudawy.
Tylko pogłębianie może pomóc a to już potężne koszty. Nie wiem kto zarządza tamtym rowem. W naszej okolicy poprzednio ZIKIT, który nie robił nic w zakresie utrzymania, od kilku lat Wody Polskie, a oni mają większe problemy pewnie inwestycyjne niż rowy w mieście. W efekcie nikt nic nie robi.
Ps. gazetakrakowska.pl/intensywne-ulewy-zalewaja-krakow-a-urzednicy-zamiast-usprawnic-system-udrazniania-odplywow-chca-rozdawac-worki-z-piaskiem/ar/c1-15714880
Projekt jest skopany i tyle. Nie wierzę, że ktoś kto to projektował nie widział, że spływy mają taką a nie inną drożność. Jak nie ma infrastruktury to nie ważne czy miasto jej jeszcze nie zrobiło czy z czego to wynika - budynek nie powinien w ogóle powstać. Klimat się zmienia na naszych oczach, pewnie z roku na rok będzie gorzej, a takie ulewy ze dwa razy do roku będą normą. Co z tego, że wypompują wodę jak zaraz znowu będzie kolejna burza. Strach zostawiać samochodu na takim parkingu, nie mówiąc już o tym, że takie zjawiska mogą wpłynąć na konstrukcję budynku.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
-
Przybyszewskiego 83 próbuje ochronić się przed kolejnym zalaniem...

Niestety nie mam wiedzy z zakresu inżynierii wodnej, ale czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić jak można zrobić mostek nad rowem melioracyjno-burzowym na płasko tzn. nie pozostawiając żadnego buforu, tak aby podczas mocniejszego opadu woda mogła swobodnie przepłynąć dalej a nie uderzać w niego z impetem i zalewać pobliską inwestycję. Link poniżej: streamable.com/0lmv2e
Haha, ale fuszera. 
Mam nadzieję, że nabywcy ruszą na dewelopera z dobrymi prawnikami, bo nie wiem jak to inaczej skomentować.

Mam nadzieję, że nabywcy ruszą na dewelopera z dobrymi prawnikami, bo nie wiem jak to inaczej skomentować.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
Samsiad pisze:Niestety nie mam wiedzy z zakresu inżynierii wodnej, ale czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić jak można zrobić mostek nad rowem melioracyjno-burzowym na płasko tzn. nie pozostawiając żadnego buforu, tak aby podczas mocniejszego opadu woda mogła swobodnie przepłynąć dalej a nie uderzać w niego z impetem i zalewać pobliską inwestycję. Link poniżej: streamable.com/0lmv2e
mam wrażenie, chodząc tam wcześniej, że ten potok ma lustro dużo poniżej i ten bufor mały nie jest przy normalnym poziomie.
problemem jest szerokość . taki sam mostek zrobił developer na Gwieździstej latem przy Kobierzyńska 164. też wydawał się niski - ale za to b szeroki. i dał radę podczas tych burz co nas pozytywnie zaskoczyło. po starym mostku woda wylewała górą regularnie bo był wysoki ale wąski.
ale tutaj, skoro wjazd do garażu jest tak blisko - powinni chyba wyniesiony mostek zrobić faktycznie.
przypomnę, że Eko chciał wogóle ten rów zasypać i wodę puścić rurami na tym odcinku aby powiększyć teren zabudowy. to by się dopiero działo
a jak po nocy ? Zakopianka nawet zalana i zamknięta była - nie pamiętam takiej sytuacji
Ps.znalazłem fotkę z tamtego rekonesansu. normalnie potoczek tak wygląda. strużka wody
- Załączniki
-
- zasada.jpg (101.24 KiB) Przejrzano 4302 razy
-

Mostek jest do przebudowy. Gdyby jego światło było większe, a sam mostek wyżej, to w czwartek (15.07) woda by się na nim nie spiętrzyła i nie wylała prosto na garaż.
Niestety, ziemia po ostatnich ulewach jest już mocno namoknięta i teraz każdy opad, który wcześniej nie miałby znaczenia powoduje szybki przybór wody w rowie.
cansubmarinesswim pisze:
Mostek jest do przebudowy. Gdyby jego światło było większe, a sam mostek wyżej, to w czwartek (15.07) woda by się na nim nie spiętrzyła i nie wylała prosto na garaż.
Niestety, ziemia po ostatnich ulewach jest już mocno namoknięta i teraz każdy opad, który wcześniej nie miałby znaczenia powoduje szybki przybór wody w rowie.
zgadzam się, taki przepust rurowy nie miał szans przyjąć. na Gwieździstej stary mostek właśnie taki był i cofało wodę i spiętrzało. zrobię dziś fotkę nowego mostku który spisał się i zobaczysz róznicę
To jest przepust na Gwieździstej po remoncie. Model rurowy (który okazał się niewystarczający jak ten przy Brązowniczej) zamieniono na trapezowy.
Wydawało nam się,że też ma niski pułap - ale jednak spisał się w tym tygodniu znakomicie i zdał egzamin.
Możecie pokazać ten model zamiany w EkoParku. developer nie może zrobić sobie ot tak wymiany inwestycji drogowej - musi dostać zgodę Urzędu Miasta. Jako, że niedrożny przepust powoduje cofkę wody do kanalizacji miejskiej burzowej i powoduje problemy w budynkach oddalonych od rowu - również miasto powinno bez zwłoki przeprocedować to. ale inicjatywa należy do Eko-Parku.
ale jak będą sytuacje jak dziś w Nowym Sączu to pewnie nic nie pomoże. wbrew tutejszym ekspertom melioracji
gazetakrakowska.pl/burza-sparalizowala-nowy-sacz-ulicami-plyna-rzeki-blota/ar/c1-15716706
Wydawało nam się,że też ma niski pułap - ale jednak spisał się w tym tygodniu znakomicie i zdał egzamin.
Możecie pokazać ten model zamiany w EkoParku. developer nie może zrobić sobie ot tak wymiany inwestycji drogowej - musi dostać zgodę Urzędu Miasta. Jako, że niedrożny przepust powoduje cofkę wody do kanalizacji miejskiej burzowej i powoduje problemy w budynkach oddalonych od rowu - również miasto powinno bez zwłoki przeprocedować to. ale inicjatywa należy do Eko-Parku.
ale jak będą sytuacje jak dziś w Nowym Sączu to pewnie nic nie pomoże. wbrew tutejszym ekspertom melioracji
gazetakrakowska.pl/burza-sparalizowala-nowy-sacz-ulicami-plyna-rzeki-blota/ar/c1-15716706
- Załączniki
-
- Gwiezdzista.jpeg (160.77 KiB) Przejrzano 5123 razy
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”